Hoppa till sidans innehåll

Elvira vinnare i masstarten

12 MAR 2022 18:31
Elvira Öberg tog sin fjärde världscupseger i lördagens masstart i Otepää, efter en bom. Linn Persson var dessutom ytterst nära en pallplats som fyra, medan Hanna Öberg hamnade på nionde plats i mål.

 
  • Skapad: 12 MAR 2022 18:31

Tack vare fullt i första liggande lämnade Elvira Öberg vallen som tvåa och låg strax bakom Marte Olsbu Röiseland på samma placering inför det andra skyttet. Där gjorde en bom att hon föll till 11:e plats, men avancerade sedan tre placeringar på det tredje varvet och var på nytt tvåa efter fem nya fullträffar på 23 sekunder i första stående. När det var dags för det avgörande skyttet hade Elvira 16 sekunder upp till ledande Franziska Preuss som trea, men medan tyskan åkte på en bom lyckades svenskan nolla för tredje gången på 24 sekunder. Med hjälp av det fina skyttet var Elvira först ut på från vallen, fast bara några sekunder före tre jagande åkare. Men på slutvarvet gav hon inte konkurrenterna någon chans utan drygade ut avståndet med hjälp av sina sista krafter och tog sin fjärde seger i världscupen med fyra sekunder tillgodo. I spåret hade Elvira sjätte åktid sammanlagt, 49 sekunder efter fransyskan Justine Braisaz-Bouchet - och var dessutom sexa på skjutvallen efter fyra serier på 1,42. Stort grattis Elvira!

– Väldigt, väldigt nöjd med dagen. Jag gör precis som planerad på förhand. Jag kände att komma med träff i ligg var viktigt. Jag känner mig så trygg när jag kommer in i stå, det känns som jag inte kan bomma ens. Jag väntade mig att Marte skulle komma i kapp, men sen var de fortfarande inte ikapp i början  av backen och då tänkte jag ”då kör jag”, sa en mycket nöjd Elvira Öberg till SVT Sport efter segern.

Linn Persson var fem sekunder från täten som sexa efter fem fullträffar på 25 sekunder i det första skyttet. När hon lyckades nolla även i andra liggande lämnade hon vallen på andra plats och kom sedan in till första stående som trea, strax bakom ledande Marte Olsbu Röiseland. Efter en bom tappade Linn två placeringar, men var inte mer än 17 sekunder från täten inför det avlutande skyttet efter fjärde åktid på det fjärde varvet. Tack vare fullt för tredje gången på 25 sekunder gick hon ut på slutvarvet som fyra och kämpade  mot Denise Herrmann och Marte Olsbu Röiseland om pallplatserna bakom Elvira. Linn gjorde allt för att hänga med tyskan och norskan, men var fortfarande några meter efter in på upploppet och spurtade i mål som fyra, en dryg sekund från pallen. Värmländskan gjorde en ny imponerande insats med åttonde åktid totalt, 51 sekunder långsammare än Justine Braisaz-Bouchet, men bara två sekunder efter Elvira. Hon var dessutom femma på skjutvallen efter fyra serier på 1,41.

Efter tredje åktid på det första varvet blev det en inledande bom för Hanna Öberg som var 22 sekunder från täten som 21:a när hon lämnade vallen. Däremot lyckades hon skjuta fullt på 23 sekunder i andra liggande och klättrade ända till femte plats, 11 sekunder bakom Marte Olsbu Röiseland i ledningen. Hanna missade tyvärr ytterligare ett skott i första stående och föll fyra placeringar och tappade dessutom kontakten med täten, men avancerade på nytt till sjunde plats efter ännu en snabb nolla på 20 sekunder i det sista skyttet. På slutvarvet blev hon sedan passerad av Tiril Eckhoff och Justine Braisaz-Bouchet och hamnade på nionde plats i mål, 27 sekunder bakom Elvira. I spåret var Hanna sammanlagt 58 sekunder efter snabbaste åkare, men näst snabbast på skjutvallen efter fyra serier på 1,31.

Mona Brorsson lyckade skjuta fullt i första liggande och lämnade vallen som 12:a - och avancerade ytterligare tre placeringar efter ännu en nolla i det andra skyttet. Medan flera av konkurrenterna tvingades in i straffrundan efter första stående fixade Mona fem nya fullträffar och gick sensationellt ut på det fjärde varvet som fyra, men fick släppa fyra åkare förbi sig på vägen till det avslutande skyttet. Där gjorde en bom att hon gick ut på slutvarvet som 12:a och hamnade till sist på 14:e plats i mål, en dryg minut från segern. Mona var totalt 1,26 långsammare än Justine Braisaz-Bouchet i spåret, men visade ändå klart bättre åkform än i sprinten  - och skyttet imponerade på nytt.

En bom i det första skyttet för Stina Nilsson i en långsam serie gjorde att hon bara var 29:a när hon gav sig ut på det andra varvet. Efter samma resultat även i de tre följande skyttena men med allt bättre åkning avancerade Stina ändå till 22:a plats efter sista stående - och klättrade dessutom ytterligare fyra placeringar med tredje åktid på slutvarvet till 18:e plats i mål, 1,24 bakom Elvira. Däremot var Stina bäst av svenskorna med fjärde tid i spåret sammanlagt, 43 sekunder efter snabbaste åkare.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info