Hoppa till sidans innehåll
Foto: Håkan Blidberg

Fem svenskor topp 20 i IBU-cupen

17 JAN 2020 21:02
De svenska damerna gjorde ännu en storstilad laginsats i fredagens sprint i IBU-cupen. Ingela Andersson var främst som åtta, med Elisabeth Högberg två placeringar bakom - och Sverige fick dessutom in ytterligare tre åkare bland de 20 bästa.
  • Uppdaterad: 17 JAN 2020 21:02

Damernas sprint

Ingela Andersson var tillbaka efter en förkylning som tvingade henne att stå över förra veckans tävlingar. Men hon verkade någorlunda återställd och var så bra som åtta in till det liggande skyttet. Där blev det en bom, vilket gjorde att Ingela lämnade vallen på 23:e plats. Hon avancerade en placering på mellanrundan och lyckades sedan skjuta fullt i stående. Tack vare det fina jobbet på vallen gick hon ut på slutvarvet som nia, men plockade ytterligare en placering och blev åtta i mål, 45 sekunder bakom Karoline Erdal som också hade ett missat skott. Norskan var också snabbast i spåret medan Ingela var 42 sekunder långsammare med 14:e åktid - men på vallen var hon sjua, efter två serier på 54 sekunder. Ingela har ett bra utgångsläge inför morgondagens jaktstart, för det är bara en dryg straffrunda upp till pallen.

Precis som förra veckan inledde Elisabeth Högberg snabbt och var först in till det liggande skyttet, men efter två bom var hon inte bättre än 34:a. Tack vare bästa åktid även på mellanvarvet avancerade hon förbi Ingela till 17:e plats och avslutade också med fem fullträffar. Men landslagskompisen sköt snabbare så Bettan var 11 sekunder efter när hon lämnade vallen som 12:a. På slutrundan var det inte riktigt samma fart som under de tidigare varven, men hon passerade ändå två åkare och blev 10:a i mål, 50 sekunder från segern och fem sekunder bakom Ingela. När Bettan var femma i förra veckans sprint var hon snabbast av alla i spåret, precis som i kortdistansen. Den här gången fick Bettan ge sig mot vinnaren Karoline Erdal med två sekunder, men hade näst bästa åktid och var klart snabbast av svenskorna.

Anna Hedström hade problem på skjutvallen i de tidigare tävlingarna i Osrblie, men idag gick det betydligt bättre. Hon startade snabbt och var trea in till det liggande skyttet. När det blev två bom lämnade Anna vallen som 43:a, men fortsatte fint i spåret och klättrade 14 placeringar på vägen till stående. Där lyckades hon sedan skjuta fullt och gick ut på slutvarvet på 17:e plats, men tog ytterligare två placeringar och blev 15:e åkare i mål, 13 sekunder bakom Bettan med samma skjutresultat. Idag hade Anna åttonde tid totalt, 27 sekunder efter bästa åkare, men 15 sekunder snabbare än Ingela. Det här var hennes näst bästa resultat i IBU-cupen efter att ha blivit 12:a i början av säsongen. Det blir spännande att se om Anna når topp 10 för första gången i lördagens jaktstart.

Förra veckan var Emma Nilsson nära pallen i kortdistansloppet och gjorde även en stabil insats i sprinten där hon blev sjua. Idag var hon 16 sekunder långsammare än Bettan på det första varvet och inledde med en bom i det liggande skyttet. Hon var 26:a när hon lämnade vallen, men en placering bättre inför stående. Med fullt skytte hade Emma haft möjligheter att nå topp 10, men efter ytterligare ett missat skott var hon 21:a när hon gick ut på slutvarvet och hamnade på 18:e plats i mål, 12 sekunder bakom Anna. Det var lite tyngre i spåret för henne än i förra veckans sprint. Totalt hade Emma 12:e åktid, 38 sekunder långsammare än Karoline Erdal, men fyra sekunder snabbare än Ingela.

Precis som i förra sprinten i Osrblie inledde Felicia Lindqvist starkt i spåret som sjua in till det liggande skyttet där det blev en bom. Det gjorde att hon lämnade vallen som 22:a, strax före Ingela. När det var dags för stående var hon däremot två placeringar efter landslagskollegan på 24:e plats - och med Emma ytterligare två tiondelar bakom. Tyvärr åkte Felicia på ännu en bom och gick ut på det sista varvet som 22:a, men avslutade bra och blev 20:e åkare i mål, 1,26 bakom Karoline Erdal och 12 sekunder efter Emma. I spåret var hon 52 sekunder långsammare än norskan, vilket gav 21:a åktid.

Nicolina Lindqvist var en dryg halvminut från täten på det första varvet och lämnade sedan vallen som 47:a efter en bom i liggande. Hon tappade visserligen fem placeringar på vägen till det stående skyttet, men lyckades skjuta fullt och avancerade till 37:e plats. Nicolina var fortfarande 39:a vid den sista mellantiden, men tröttnade lite mot slutet och hamnade på 43:e plats i mål, 2,20 från segern, men bara knappt fyra sekunder från att ta poäng. I spåret var hon drygt två minuter efter snabbaste åkare, men får precis som de övriga fem svenskorna köra i morgondagens jaktstart.

Herrarnas sprint

Gabriel Stegmayr

Gabriel Stegmayr var ute efter att förbättra den 23:e plats som han hade i förra veckans sprint i Osrblie, då han lyckades skjuta fullt. Idag var han en halvminut från täten in till det liggande skyttet och inledde med fem nya fullträffar. När han lämnade vallen låg Gabriel på 20:e plats men tappade åtta placeringar på väg till stående. Med fullt skytte hade han ändå hamnat bland de 20 främsta, men i stället blev det två bom vilket gjorde att han gick ut på slutrundan som 34:a och var tre placeringar sämre i mål, 2,14 bakom Semen Suchilov från Ryssland. Gabriel åkte ungefär som förra veckan och var 1,54 långsammare än den segrande ryssen - och han sköt ännu en gång på 49 sekunder som sjunde snabbast på skjutvallen.

På det första varvet var Simon Hallström snabbast av svenskarna som 26:a, 22 sekunder från täten.Tyvärr inledde han med två missade skott i liggande och gick ut på den långa mellanrundan som 70:e man. När det var dags för det stående skyttet var han däremot hela 20 placeringar bättre, men åkte på ytterligare två bom och lämnade vallen på 61:a plats. Nu gällde det för Simon att avsluta starkt för att klara jaktstarten - och tack vare en sista kraftansträngning på slutvarvet plockade han fyra placeringar och blev 57:a i mål, 3,12 från segern och en knapp minut bakom Gabriel. Däremot var Simon 12 sekunder snabbare än honom i spåret, totalt 3,12 långsammare än Semen Suchilov.

Sebastian Olsson var 15 sekunder långsammare än Gabriel på det första varvet och inledde också med fem fullträffar i liggande . Det gjorde att han lämnade vallen på 40:e plats, 51 sekunder från täten. Däremot tappade Sebastian mycket på mellanvarvet och låg på 69:e plats inför det stående skyttet. Där gladde han med en ny nolla och gick ut på slutrundan som 58:a - 10 sekunder före Simon. Tyvärr hade Sebastian inte marginalerna på sin sida utan fick släppa både honom och ytterligare tre åkare förbi sig och blev 62:a i mål - sex sekunder från en plats i lördagens jaktstart. I spåret var han 3,41 efter snabbaste åkare, men kan ta med sig det imponerande skyttet till kommande tävlingar.

Emil Nykvist hade tyvärr blivit förkyld och kom aldrig till start.

I morgon avslutas IBU-tävlingarna i slovakiska Osrblie med jaktstarter. Herrarna startar kl. 10.30 och damerna två timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Per Danielsson

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info