Hoppa till sidans innehåll
Foto: Igor Stančík

Ingela femma i IBU-sprinten

05 FEB 2022 16:56
Ingela Andersson gjorde sin bästa insats för säsongen i IBU-cupen på femte plats i den avslutande sprinten i Nove Mesto. Elisabeth Högberg blev åtta i mål, medan Oskar Brandt kom på 11:e plats i herrarnas lopp.
  • Skapad: 05 FEB 2022 16:56

Damernas sprint

Ingela Andersson var 14 sekunder från täten inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som tvåa efter fem fullträffar på 25 sekunder. Hon var fortfarande i slagläge för en topplacering när det var dags för stående, men föll till sjätte plats efter en bom. Ingela hade ändå bara fem sekunder upp till pallen när hon gav sig ut på slutvarvet. Där växte tyvärr avståndet, men svenskan tog sig i alla fall förbi en åkare till femte plats i mål, en halvminut bakom segrande Irina Kruchinkina från Belarus. Det var Ingelas klart bästa lopp för säsongen - och utan den enda bommen hade hon varit tvåa. I spåret var Ingela totalt 34 sekunder efter norskan Ragnhild Femsteinevik med 15:e åktid, men däremot näst snabbast på skjutvallen efter två serier på 49 sekunder.

På väg in till liggande låg Elisabeth Högberg på sjätte plats, men var först ut på mellanrundan efter en snabb nolla, knappt fyra sekunder före Ingela. Hon drygade sedan ut ledningen med ytterligare sex sekunder på vägen till det stående skyttet med snabbaste åktid, men missade ett skott precis som landsmaninnan. Bettan lämnade vallen som femma, men tröttnade lite på slutvarvet där hon fick släppa Ingela och ytterligare två åkare förbi sig till åttonde plats i mål, 37 sekunder från segern. Den svenska veteranen visade ändå lite av sin gamla form och var bäst i spåret av svenskarna idag, 27 sekunder efter snabbaste åkare - men sju sekunder före Ingela.

Emma Nilsson. Foto: Photo Stancik

Precis som i torsdagens sprint fick Emma Nilsson en jobbig start med två bom i liggande, men tog revansch med fem fullträffar i det stående skyttet och klättrade hela 38 placeringar till 30:e plats. Tack vare 15:e åktid på slutvarvet plockade hon dessutom ytterligare fem placeringar och blev 25:a i mål, 1,39 bakom Irina Kruchinkina. Det var betydligt bättre fart i spåret för Emma den här gången. Hon var sammanlagt 50 sekunder långsammare än Ragnhild Femsteinevik, men bara 17 sekunder efter Ingela.

Nicolina Lindqvist låg på 41:plats efter en bom i det liggande skyttet, men avancerade sedan 16 placeringar trots ytterligare ett missat skott i stående. Hon fick visserligen släppa Emma förbi sig på slutvarvvet, men var bara knappt två sekunder bakom landsmaninnan som 26:a i mål. 24-åringen från Östersund var totalt 1,21 efter bästa åkare i spåret, men däremot snabbast av alla på skjutvallen efter två serier på 45 sekunder. Dagens placering är dessutom delat personbästa för Nicolina i IBU-cupen.

Det blev en fin inledning för Felicia Lindqvist som lyckades skjuta fullt i liggande och lämnade vallen som 12:a. Tyvärr gjorde tre bom i det stående skyttet att hon föll rejält i resultatlistan, men lyckades ändå plocka tre placeringar på slutvarvet och ta poäng på 39:e plats i mål, drygt två minuter bakom Irina Kruchinkina. Felicia var 1,08 långsammare än Ragnhild Femsteinevik åkmässigt, men 13 sekunder snabbare än lillasyster Nicolina.

Annie Lindh inledde med en bom i det liggande skyttet och missade därefter ytterligare två skott i stående. Det gjorde att hon fick nöja sig med 63:e plats i mål, 2,40 från segern - och i spåret var Annie 1,35 efter snabbaste åkare.

Herrarnas sprint

Oskar Brandt var nia på väg in till det liggande skyttet, men lämnade vallen på 30:e plats efter en bom. Han klättrade däremot 16 placeringar på mellanrundan och avancerade sedan vidare till 11:e plats, trots ytterligare ett missat skott i stående. På slutvarvet lyckades Oskar hålla sin placering och blev också 11:a i mål, 24 sekunder bakom norrmannen Aleksander Fjeld Andersen som vann en sekundstrid mot två andra åkare. Värmlänningen visade på nytt upp stark åkning med 11:e tid totalt, 39 sekunder efter Johannes Dale från Norge. Men framförallt var dagens lopp ett steg i rätt riktning skyttemässigt.

Viktor Brandt. Foto: Photo Stancik

Tack vare fem fullträffar i liggande gick Gabriel Stegmayr ut på det andra varvet som 13:e man, 19 sekunder från täten. Han tappade däremot åtta placeringar på vägen till det stående skyttet där det dessutom blev en bom. Det gjorde att Gabriel lämnade vallen på 19:e plats, men fick släppa två åkare förbi sig på slutvarvet och blev 21:a i mål, 59 sekunder från segern. I spåret var 33-åringen från Dala-Järna sammanlagt 1,30 efter snabbaste man.

Emil Nykvist inledde förtroendegivande med fullt i det liggande skyttet och låg på 17:e plats på väg in till stående, men åkte på tre bom och hamnade en bit utanför poängplats som 46:a i mål, 1,47 bakom Aleksander Fjeld Andersen. Han var 1,21 långsammare än Johannes Dale i spåret, men däremot nio sekunder snabbare än Gabriel.

Precis som Emil fick Viktor Brandt en fin start med felfritt skytte i liggande och delade 13:e plats med Gabriel ut från vallen. Tyvärr gjorde två bom i det stående skyttet att han föll drygt 20 placeringar och fick till sist ge sig mot Emil med två tiondelar som 47:a i mål. I spåret var Viktor knappt två minuter efter snabbaste åkare sammanlagt.

Henning Sjökvist lyckades också nolla i det första skyttet och låg på 26:e plats när han gav sig ut på mellanrundan. Men tyvärr missade han tre skott i det andra och hamnade på 73:e plats i mål, 2,47 från segern. Henning var 2,20 efter snabbaste man åkmässigt.

Text och analys: L-G Alsenius
Foto: Photo Stancik

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info