Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Blygsamma svenska placeringar i IBU-cupen

16 MAR 2019 22:17
Johanna Skottheim blev bäst av de svenska skidskyttarna även i lördagens sprint i italienska Martell, men först på 12:e plats och med Ingela Andersson fyra placeringar bakom.
  • Skapad: 16 MAR 2019 22:17

Damernas sprint

Johanna Skottheim var ute efter en ny topplacering efter den fina andraplatsen i torsdagens sprint. Hon var visserligen en knapp halvminut från täten på det första varvet, men sköt fullt i liggande och lämnade vallen som femma. Johanna tappade däremot två placeringar på mellanrundan och åkte dessutom på två bom i det stående skyttet. Därmed föll hon till sjätte plats och blev 12:a i mål, 1,49 bakom segrande fransyskan Caroline Colombo, efter att ha förlorat drygt 50 sekunder på slutvarvet. Totalt var Johanna 1,52 efter Iana Bondar från Ukraina som var snabbast i i spåret.

Efter 12:e plats i förra sprinten var nog Ingela Andersson lite besviken, med tanke på pallplatserna tidigare under säsongen. Idag låg hon bäst till av svenskorna som 21:a in till det liggande skytttet, men missade ett skott och gick ut på det andra varvet på 23:e plats. Hon avancerade sedan nio placeringar på vägen till stående, men åkte på ytterligare två bom. Ingela lämnade vallen på 16:e plats och var på samma placering i mål, 17 sekunder bakom Johanna. Däremot var hon 13 sekunder snabbare i spåret och främst av svenskorna, men 1,38 efter bästa åkare är ändå betydligt långsammare än i torsdags - och tre bom blev några för många även idag.

Felicia Lindqvist hade det tungt i spåret senast, och idag var hon en dryg halvminut från täten redan på det första varvet, men bara tre sekunder efter Johanna. Hon inledde sedan med en bom i liggande och lämnade vallen som 33:a, och var fem placeringar sämre in till det stående skyttet. Där blev det ytterligare ett missat skott, men trots en andra straffrunda gick Felicia ut på slutvarvet på 26:e plats. Tyvärr tappade hon hela 1,16 på vägen till mål och blev till sist 31:a, drygt tre minuter från segern. I spåret var hon 2,45 efter Iana Bondar och drygt 50 sekunder långsammare än Johanna.

Idag var det riktigt tufft i spåret för Elvira Öberg. Hon förlorade drygt 40 sekunder mot de snabbaste åkarna på vägen till det liggande skyttet och gick ut på mellanrundan som 34:a efter en bom, fyra sekunder bakom Felicia. Hon var tre placeringar sämre in till det stående skyttet, men var nu drygt tre sekunder före landslagskollegan. Precis som Felicia åkte Elvira på ytterligare en bom, men serien tog hela 1,19 vilket gjorde att hon lämnade vallen som 38:a. På slutvarvet tappade den lovande pitejunioren 1,20 och gick i mål som 44:a, nästan fyra minuter efter Caroline Colombo och 49 sekunder bakom Felicia. I spåret var Elvira knappt tre minuter efter snabbaste åkare.

Amanda Lundström kom tyvärr aldrig till start och missar även morgondagens avslutande masstart.

Herrarnas sprint

När Oskar Brandt inte kom till start var Victor Olsson vår enda manlige deltagare. Han var 46 sekunder från täten redan in till det liggande skyttet och efter två bom lämnade han vallen som 55:a. På det andra varvet åkte han något bättre och låg på 53:e plats in till det stående skyttet. Tyvärr tvingades Victor åka ytterligare två varv i straffrundan och var en placering sämre när han gick ut på slutvarvet. I mål blev han 50:e man, fyra minuter efter tysken Lucas Fratzscher som följdes av två landsmän, till skillnad mot i förra sprinten då det var fyra norrmän i topp. Fyra bom var tre mer än i torsdagens tävling, men i spåret var Victor knappt två minuter efter vinnaren som också var snabbast, en aning bättre än senast.

I morgon avslutas IBU-cupen med masstarter. Herrarnas lopp startar klockan 10 och damernas klockan 12.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info