Hoppa till sidans innehåll
Kommer lätaren att räcka till 2019?

Krönika: VM-generalen om en Jämtländsk dubbel

13 SEP 2015 08:00
Ingen har väl missat att Sverige arrangerar skidskytte-VM 2019 men många kanske inte än har insett kopplingen att endast 99 km från Nationalarenan i Östersund ska våra vänner på fjället i Åre, samma vinter, arrangera sitt alpina världsmästerskap. En VM-dubbel som idrottsvärlden aldrig varit i närheten av. Endast ett OS kan jämföras med vad vi ska genomföra och med den bokstavskombinationen O och S… ja då väcks tankar på olika håll om vilken vision hela landet Sverige kan se fram emot.
  • Skapad: 13 SEP 2015 08:00

Två så stora Megaevent som vi nu står inför blir en enorm upplevelse och ökar volymen besökare och därigenom de turistekonomiska effekterna. Det stora mediegenomslag som vi får ökar kännedomen om våra idrotter, verksamheter och Sverige där vi visar omvärlden att vi har något speciellt att erbjuda. Det skapar
förutsättningar att uppleva oss även i andra sammanhang.

Här finns stora möjligheter att stärka vår identitet, framtidstro,
företagsetableringar och stolthet vilket ger långsiktiga positiva effekter för
hela landet. Alltså; VM-dubbeln om knappt fyra år medger mångfaldigad tillväxt med en i vår livstid oöverträffad publicitet.

Vi har bestämt oss för att samarrangera så mycket vi kan tillsammans med våra
kompisar i Åre och just nu håller vi på att forma ett gemensamt bolag där vi
kan samnyttja många resurser.

Vi har tankar, visioner och kunskap och vi tror inte på något sätt att det är
färdigt men bland det vi nu samverkar kring finns exempelvis:

Gemensamt varumärke – profil förknippad med vår del av Sverige där man i
nätverket känner samhörighet och stolthet.  

Regional näringslivsförankring – huvudsakliga målet är att förankra och skapa delaktighet omkring projektet och påbörja etablering av samarbeten med kommuner och lokala företag. 

PR – och marknadsaktiviteter – löpande förankring, skapa delaktighet och närvaro kommer att vara ett centralt arbete genom hela projektet. 

Affärsnätverk – aktivt involvera och etablera samarbeten med regionala företag och kommuner som vill investera tid eller kapital för att stärka regionens varumärke med VM 2019 som motor. 

Evenemangsutveckling – samla den kompetens och kunskap som finns kring genomförande av idrottsevenemang samt samordning av evenemangsöverskridande resurser/material för att kunna utveckla/stärka evenemangen i vår region. 

Materiell och personell resursportal – samordna utrustning och inventarier som kan användas till fler events i regionen till såväl sommar som vinterevenemang. Även en del i att arbeta miljö- och resurssmart. 

Internationell marknadsföring – skapa regional, nationell och internationell lyskraft på regionen utifrån den potential och möjligheter som finns med VM 2019. 

World Business & Sports Forum – tydligt steg ut i den internationella affärssammanhanget med Åre och regionen som bas för affärer med idrotten som primär motor. Naturlig arena för affärer, investeringar och möten. 

Katalysator för tillväxt – Identifiera och utveckla konkreta aktiviteter och processer för att skapa tillväxt med VM 2019 som katalysator. 

Världens hållbaraste VM – Hållbarhet i avseende miljö och sociala aspekter som ska genomsyra hela projektet. Fokus på att bygga världens mest hållbara VM-evenemang.

Digitalisering – kompetensen i Sverige inom iT-branschen har på många håll dragit åt parkeringsbromsen. Produktion och utveckling inom branschen som varit en Svensk paradgren glider oss ur händerna. Vi ser möjligheter att internationella företag och verksamheter med ett VM som hävstång ska se nyttan av att lägga verksamhet och ordrar i Sverige igen. 

Där är vi nu. Det är inte färdigt. Det blir det aldrig och det är precis som det ska vara. Vi vill göra det här tillsammans så att alla ni som är med på den här resan får
ta del av festen och möjligheterna.

World Cup - premiären i skidskytte som startar nu i november är första steget där vi välkomnar er som vill bidra med er närvaro, tankar och energi.

Vi lovar att vara idel öra!

 

Patrik Jemteborn

VM-general

P.S. Hur blir ditt 2019? 

Skribent: Håkan Blidberg

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info