Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson/ Projekt P Sebastian Samuelsson coachas av förbundstränare Johannes Lukas.

Sebastian fyra i VM-distansen efter starkt skytte

13 MAR 2019 20:05
Sebastian Samuelsson imponerade genom att skjuta 19 träff av 20 möjliga i dagens distanslopp i Östersund. Tillsammans med åttonde tid i spåret räckte det till fjärde plats, 27 sekunder från bronset. Tysken Arnd Peiffer tog guld efter fyra nollor.
  • Uppdaterad: 13 MAR 2019 20:05

Det stod klart att hemmapubliken såg Sebastian Samuelsson som det stora svenska hoppet för han inledde loppet till ett öronbedövande jubel. Han började också lovande i spåret, 23 sekunder från täten, och öppnade med fem fullträffar i liggande. Sebastian lämnade vallen som 12:a och var två placeringar bättre in till första stående, och avancerade till tredje plats tack vare en ny nolla, bara nio sekunder bakom Andrejs Rastorgujevs från Litauen. På väg in till det tredje skyttet vaknade publiken till ordenligt och anade ett repris på Hannas segerlopp igår. Tyvärr hade Sebastian otur med vindarna som skiftade rejält, vilket tvingade honom att skruva flera gånger. Det gjorde att serien tog nästan en minut, och efter en bom föll han till 13:e plats. Men tack vare sjätte tid på det fjärde varvet var han fyra placeringar bättre inför sista stående. När Sebastian sedan lyckades skjuta sin tredje nolla stod glädjen högt i tak hos de svenska hejaklackarna. Han gick han ut på slutrundan som femma, men avslutade starkt med sjätte åktid ännu en gång. Sebastian fick vänta länge för att se om hans insats skulle räcka till medalj, men till sist blev han fyra, 1,36 efter vinnaren Arnd Peiffer, men bara 27 sekunder bakom norrmannen Tarjei Bö som knep bronset. Fjärde plats är naturligtvis snöpligt, men Sebastian kan känna sig mycket nöjd både med skyttet och åkningen. I spåret hade han åttonde tid totalt, 1,07 efter Simon Desthieux som var snabbast.

– Jag är jättenöjd men när man är så nära så vill man vara ett pinnhåll till upp, sa Samuelsson till SVT Sport efter loppet.

Sebastian Samuelsson

Jesper Nelin var åtta sekunder efter Sebastian in till det första liggande skyttet och inledde med fem fullträffar, till hemmapublikens glädje. Han gick ut på det andra varvet som 14:e man och var två placeringar bättre in till första stående. Där åkte han på en bom och föll fyra placeringar och låg på 20:e plats inför det tredje skyttet. När Jesper lyckades nolla ännu en gång lämnade han vallen på 15:e plats, 18 sekunder bakom Sebastian, och nu började hoppet spira hos de blågula på läktarna. Med fullt även i sista stående hade han haft goda möjligheter till en riktigt hög placering. Tyvärr blev det ytterligare två missade skott och när Jesper gick ut på slutvarvet låg han 28:a och höll platsen ända in i mål, drygt fyra minuter från segern. Det gick tyngre för honom än i jaktstarten och totalt var Jesper 2,09 efter snabbaste man med 21:a åktid - en dryg minut långsammare än Sebastian. Vi får hoppas att han får fart på benen till lördagens stafett.

Jesper Nelin

Det var VM-debut för Martin Ponsiluoma och frågan var om han hade hunnit återhämta sig efter sin lättare förkylning. Han startade tredje sist i startfältet och inledde hyfsat på det första varvet, 12 sekunder långsammare än Jesper. Tack vare fullt i liggande lämnade han vallen på 24:e plats, men tappade drygt 50 sekunder i spåret och dessutom tre placeringar. När Martin missade ett skott i första stående föll han till 31:a plats och fick sedan stora problem i det andra liggande skyttet. Efter ytterligare tre bom gick han ut på det fjärde varvet som 61:a, men avslutade starkt med fem fullträffar på 23 sekunder i sista stående. Det gjorde att han avancerade till 44.e plats, men förlorade han hela 1,19 på slutvarvet och blev 47:a i mål. Totalt var Martin 3,40 efter Simon Desthieux, men han är naturligtvis inte i sin allra bästa form ännu. Förhoppningsvis var det ändå en bra genomkörare inför stafetten.

Martin Ponsiluoma

Peppe Femling var först ut av svenskarna och hade det ganska tungt i spåret redan från början. Han var fyra sekunder långsammare än Martin in till det första skyttet, men tack vare en nolla lämnade han vallen på 28:e plats, 50 sekunder från täten och sex sekunder bakom sin landslagskompis. När han åkte på en bom i första stående föll Peppe åtta placeringar och var 39:a in til det andra liggande skyttet. Tyvärr hade han en riktig mardrömsserie med ytterligare fyra straffminuter, vilket gjorde att han gick ut på det fjärde varvet först på 80:e plats. I det avslutande stående skyttet blev det en sjätte bom och efter att ha förlorat 1,13 på slutvarvet hamnade Peppe på 67:e plats i mål, drygt nio minuter efter guldmedaljören Arnd Peiffer. I spåret var han långsammast av svenskarna, 4,02 efter snabbaste man och 22 sekunder långsammare än Martin.

Peppe Femling

I morgon är det debut i VM-sammanhang för singelmixstafett. Det svenska laget består av världsstjärnorna Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson. Vi håller tummarna hårt för en ny medalj - varför inte ett andra guld! Tävlingen startar klockan 17.10.

Text och analys: L-G Alsenius

 

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info