Hoppa till sidans innehåll

Barbro Hansson om dottern Mona: "Hon hade viljan redan som liten"

15 MAR 2019 17:35
Mona Brorssons mamma Barbro Hansson är på plats i Östersund för att stötta dottern under hemma-VM och det är med stor stolthet som hon följer Monas insatser. – Det är fantastiskt att vara här, säger Barbro.
  • Uppdaterad: 15 MAR 2019 17:35

Att familjen betyder mycket för skidskyttarnas satsning och framgång finns det inga tvivel om. För Mona Brorsson är det mamma och pappa som betytt mest för karriären. Monas mamma, Barbro Hansson, åkte själv längdskidor och var dessutom anledningen till att Mona också började.

– Jag har själv tävlat i längdåkning och har alltid tyckt att det är roligt att åka skidor. Att åka skidor var nog det första hon fick lära sig, säger Barbro Hansson. 

– Vi hade ju snö på den tiden, så vad vi än gjorde hade vi skidor på oss. Det spelade ingen roll om det var 100 meter eller om det var 500 meter så åkte vi skidor och hon var alltid med. Men hon har en yngre syster, som är fyra år yngre och hon var med i pulka när hon var liten, men hon tycker inte om skidåkning. 

 

Barbro Hansson

 

Vi möter Barbro Hansson på läktaren strax innan VM-jaktstarten. Att vara på plats och stötta dottern under mästerskapet är en självklarhet. Just att det går i Östersund är stort både för åkarna och för henne själv, menar Barbro.

  Det är fantastiskt att vara här. Det spelar ingen roll vad Mona gör och inte gör, utan hon har tagit sig hit och det är jättebra, säger Barbro.

– Det här är jättestort. Jag var med i Holmenkollen 2016 också. Där blev Mona sexa och det var mäktigt. Men det här är ju mäktigare i och med att vi är på hemmaplan, säger hon och är imponerad över det Mona presterat hittills.

 

Redan som 3-4 åring började Mona träna lite med skidklubben hemma i Koppom, där mamma Barbro var tränare. Med klubben fick Mona dessutom åka några interna småtävlingar. När hon sedan var 10 år gammal fick hon testa skidskytte för första gången när hon hängde med sin kusin på en träning. 

– Sen åkte vi massa Allianstävlingar och var runt överallt i Västvärmland och även lite i Norge, eftersom vi bor så nära gränsen. Hon gillade att tävla och höjde sig alltid ett snäpp.

 

Mona Brorsson

 

 Det lyser av stolthet i Barbros ögon när vi pratar om Mona. ”Där är hon” jublar hon när hon får syn på Mona innan starten. Att Mona, snart 29 år, står på startlinjen med medalj i sikte är fantastiskt, men samtidigt inte helt överraskande, enligt Barbro.

 – Hon är lugn och trygg och vet precis vad hon gör. Hon är väldigt ambitiös i allt hon håller på med, skolan och allt annat också. Sen är hon målmedveten, säger Barbro.

– Hon var väl 12 år när hon sa till mig att hon skulle åka på OS. Då sa jag: ”Ska du på OS så ska jag med” och det var jag. Pyeongchang, det var lite långt bort tycker jag. Det är mycket bättre att vara här, säger hon med ett leende på läpparna. 

– Hon hade viljan redan som liten. Men man har sett hennes utveckling, från att hon började på skidskyttegymnasiet i Torsby, den har bara gått uppåt. Varje år så tar hon ett nytt steg.

 

 

Vilka är Monas styrkor som skidskytt?

– Normalt sett är det ju skyttet, men det har det ju varit lite si och så med den här säsongen. Men de har ju tränat upp hastigheten i spåret på henne, man är helt förvånad. Jag tror styrkan är att hon har blivit så stark i åkningen. 

Det är svårt att inte hålla med när man ser att Mona hänger med en snabbåkare som Denise Herrmann på de två första varven i jaktstarten. Att åkningen utvecklats är det inget snack om. 

– När hon vann EM i Minsk tänkte jag ”måtte det inte vara för tidigt”. Så vi hade på känn att hon var i bra form, men det här är helt otroligt. 

 

Barbro Hansson

 

Vilket tips har du till andra idrottsföräldrar?

– När barnen har sån vilja själva är det bara att låta dem leva den drömmen och hjälpa dem så gott det går. Det kostar ju lite, men det är det värt. Låt dem leva ut drömmen. Det har Mona tackat oss för många gånger och det är så häftigt att stå här nu. 

 

Barbro är också en del av skidskyttefamiljen. Till vardags är hon visserligen pensionär, men tillsammans med nya kärleken, Ronnie Adolfsson, är hon involverad i Finnskoga IF.

– Vi är involverade i alla skidskyttetävlingar där så vi är lite överallt. Vi var i Sjusjöen förra veckan och var funktionärer. Vi skulle haft tävlingen i junior IBU-cupen i Torsby, men vi fick flytta den till Sjusjöen eftersom det inte var någon snö i Torsby. Då fick vi ta hela gänget med oss dit, men det var jättekul.

 

En liten anekdot är dessutom Barbros intresse för att bygga. Bland annat har Mona precis fått ett nytt matsalsbord.  

– Ja, vi håller på att snickra, dona och bygga bord och lite sådär. Mona har fått ett jättefint matsalsbord av oss nu. Det är bara en hobby, rätt och slätt. Jag slutade jobba fjol och sen slutar Ronnie nu till våren så då ska det bli massproduktion skojar jag. Det blir bänkar, hyllor och allt möjligt, säger hon.

 

Är Mona också händig?

– Hon kan allt om hon vill. Det kommer nog från pappa, han är allkonstnär, men ingen av oss har tummen mitt i hand direkt. 

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info