Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Brons till Hanna och Sebbe i singelmixstafetten!

14 MAR 2019 19:55
Det blev en gastkramande debut i VM-sammanhang för singelmixstafett - och med Sverige i en av huvudrollerna. Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson tog brons efter en lysande insats, bara 20 sekunder bakom Norge och med Italien som tvåa.
  • Uppdaterad: 14 MAR 2019 19:55

Det låg mycket förväntan i luften redan när Hanna Öberg gav sig ut på den första sträckan och hon låg bra med som fyra in till det liggande skyttet. Där fick hon använda två extraskott och lämnade vallen på 13:e plats, men inte mer än 11 sekunder från täten. Inför det stående skyttet avancerade hon två placeringar med näst bästa tid på varvet och var nu bara fyra sekunder bakom. Tack vare fem fullträffar på 22 sekunder växlade hon som femma, bara sju sekunder bakom Italien, till hemmapublikens stora jubel. Hanna gjorde trots extraskotten en riktigt fin startsträcka med tredje tid i spåret, bara sju sekunder långsammare än Denise Herrmann.

Hanna Öberg

Sebastian Samuelsson tog in avståndet framåt på sitt första varv och kom in på skjutvallen sist i en klunga på sju åkare och gick ut på den andra rundan på samma placering, trots ett extraskott. Nu hade han 13 sekunder upp till täten, men var tre sekunder närmare in till det stående skyttet, tack vare femte tid i spåret. När Sebastian missade två skott hördes ett kollektivt nej från de blågula på läktarna, men han satte extraskotten och växlade som åtta, 24 sekunder bakom Ukraina som tog över ledningen. Totalt hade Sebastian femte åktid, inte mer än åtta sekunder efter Johannes Thingnes Bö.

På nästa varv satte Hanna Öberg full fart och tog direkt upp jakten på en medalj. Hon minskade avståndet framåt med knappt sju sekunder in till det liggande skyttet, med näst bästa åktid, och avancerade sedan till femte plats, bara 13 sekunder efter Italien, trots ett extraskott. Denise Herrmann tog över täten på det andra varvet, men Hanna fortsatte att åka starkt och var bara 10 sekunder bakom in till det stående skyttet. Precis som i distansloppet slog hon till med fem fullträffar på 21 sekunder, vilket fick den svenska publiken i extas.Tack vare det imponerande skyttet växlade Hanna som trea, strax bakom Norge och Italien, och med 12 sekunder ner till fjärde lag. Hanna hade tredje tid i spåret även den här gången, nio sekunder efter Denise Herrmann - men var allra bäst på själva sträckan. Hennes imponerande insats tog på allvar in Sverige i medaljmatchen!

- Det var så roligt att köra, sa en nöjd men nervös Hanna som tvingades vänta in slutresultatet vid sidan av spåret.

Hanna och Sebbe

När Sebastian Samuelsson gav sig ut på den sista sträckan kokade det på läktarna. Han åkte snabbt och kom in till det liggande skyttet i sällskap med Johannes Thingnes Bö och Lukas Hofer, men till skilland mot dem fick Sebastian använda ett extraskott och tappade kontakten med ledarduon. Han gick ut på den andra rundan nio sekunder bakom, men med ytterligare nio sekunder ner till Tyskland som fyra. Inför det avslutande stående skyttet hade avståndet minskat med några sekunder tack vare näst bästa tid i spåret, och nu var det olidigt spännande på stadion. Men Johannes Thingnes Bö sköt snabbt och fullt och lämnade vallen som klar etta. Lukas Hofer fick däremot använda ett extraskott och detsamma gällde Sebastian. Den unge svensken gick ut på slutvarvet knappt åtta sekunder bakom italienaren, men avståndet var alltför långt. Han förde till sist Sverige i mål som trea och kramades om av en glädjestrålande Hanna efter målgång. Sebastian gjorde en heroisk insats och var bara en knapp sekund långsammare än Johannes Thingnes , med näst bästa åktid på slutsträckan.

- Äntligen, sa en mycket nöjd Sebastian som nu får sin hett efterlängtade medalj.
- Köra mot Lukas Hofer och Johannes Thingnes Bö är supertufft. Det är riktig starka killar, men det var kul och ett brons känns grymt bra!

Bronsmedaljörerna

I morgon är det tävlingsfritt, men på lördag är det dags för två spännande VM-stafetter, med goda möjligheter till fler medaljer för de svenska lagen.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info