Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jan Erik Buskerud Ingela Andersson och Elisabeth Högberg. Ingela tog en andraplats och Elisabeth en fjärdeplats i damernas sprint i Ridnaun.

Damerna imponerade i IBU-cupen - fyra svenskor topp 10!

12 APR 2019 08:57
De svenska damerna har gjort strålande resultat hela vintern i IBU-cupen, nivån under Världscupen. Ingela Andersson blev trea totalt, med ytterligare tre svenskor bland de 10 främsta - och i nationscupen kom Sverige tvåa, tätt bakom Ryssland!
  • Uppdaterad: 12 APR 2019 08:57

Damerna:

Precis som i Världscupen är det våra duktiga damer som har nått de största framgångarna i IBU-cupen under säsongen. Det började med seger för Ingela Andersson redan i den inledande sprinten i Idre och avslutades med att Johanna Skottheim kom trea under den sista veckan i italienska Martell. Däremellan fick vi också vinster för Elisabeth Högberg och Felicia Lindqvist.

Totalt tog de svenska damerna alltså tre segrar och var sammanlagt på pallen vid hela 12 tillfällen, mot ingen pallplats alls förra året, och i nationscupen blev Sverige tvåa med 7336 poäng mot 6164 poäng och femte plats förra säsongen - vilken succé!

Här är statistiken för de framgångsrika damerna: (poäng och placeringar inom parentes är förra årets resultat).

Ingela Andersson

Foto: Bildbyrån 

Ingela Andersson: 605p - 1,2,2 som bäst (127p - 14,17,19 som bäst)

Ingela blev bara 52:a totalt förra säsongen, men i år kom hon så bra som trea och hade kanske till och med hamnat högst upp om inte IBU-laget hade fått stå över tävlingarna i Lenzerheide - och dessutom tävla i Världscupen i Nordamerika i stället för EM som också räknas in i cupen.

Ingela vann alltså den allra första tävlingen i Idre, men tog också tre fina andraplatser och imponerade stort i spåret där hon var betydligt starkare än tidigare och bland de 10 bästa vid flera tillfällen. Men missarna på vallen var dessutom betydligt färre än förra året och en snabbskytt har hon ju alltid varit.

Innan avresan till Kanada och USA ledde Ingela fortfarande före ryskan Victoria Slivko som senare vann totalt, men efter vistelsen tillsammans med ett sjukdomsdrabbat lag på andra sidan Atlanten tappade hon en del av åkformen, även om hon var nära ytterligare en pallplats som fyra i sprinten i Otepää i början av mars.

Totalt sett har det varit en lysande säsong för Ingela med nio lopp bland de 10 främsta i IBU-cupen - och hon tog också sin första poängplats på tre år vid världscupavslutningen i Holmenkollen. Vi får hoppas att hon fortsätter i samma stil, så kommer det säkert fler chanser att tävla på den högsta nivån nästa säsong.

Johanna Skottheim

Foto: Nicklas Olausson

Johanna Skottheim: 488p - 2,3,4 som bäst (316p - 6,7,9 som bäst)

Redan förra året gjorde Johanna stora framsteg och var bäst av svenskorna på 13:e plats totalt. Men den här säsongen har hon fortsatt att höja sin nivå i spåret rejält, så att hon inte bara är beroende av sitt starka skytte.

Hon tog sin första pallplats någonsin som tvåa i en av sprinttävlingarna i polska Duszniki Zdroj i början av januari då hon dessutom hade så bra så fjärde åktid. Men det var inte slut med det utan hon fortsatte att leverera toppresultat i IBU-cupen även under resten av vintern. Det hann bli ytterligare fyra lopp bland de 10 främsta och sedan ännu ett besök på prispallen när hon blev trea i under avslutningsveckan i italienska Martell.

Johanna kom sexa totalt i IBU-cupen och fick också chansen att tävla i Världscupen i Kanada och USA. Tyvärr kände hon av en förkylning och tog inga poäng, men var riktigt nära som 43:a i sin första jaktstart i amerikanska Soldier Hollow och gjorde även en bra insats när hon kom sjua i singelmixstafetten, tillsammans med Gabriel Stegmayr.

Förhoppningsvis får Johanna fler möjligheter att visa vad hon kan nästa säsong, för årets starka resultat i IBU-cupen mot hårt och meriterat motstånd visar att hon har klar kapacitet för Världscupen.

Elisabeth Högberg

Foto: Bildbyrån 

Elisabeth Högberg: 461p - 1,2,3 som bäst (182p - 4,5,7 som bäst)

Precis som Ingela och Johanna har Bettan visat suverän form under en stor del av säsongen och varit bland de 10 främsta i hela 10 tävlingar. Framförallt har hon imponerat stort i spåret där hon tillhörde de 10 snabbaste i nästan varje lopp - och var till och med bäst av alla vid ett tillfälle.

Bettan tog hem den andra sprinten i Idre och var både tvåa och trea i Obertilliach strax innan jul och tog dessutom två tredjeplatser Arber i mitten av januari. Innan dess tävlade hon i Världscupen under veckan i Oberhof, men fick inte förnyat förtroende, trots 23:e plats i jaktstarten efter ett avancemang på hela 25 placeringar.

Tack vare nionde plats i världscupsprinten i Soldier Hollow tog hon ändå den sista VM-platsen, men fick inte åka ett enda lopp, till sin stora besvikelse. Men i Holmenkollen blev Bettan 10:a i världscupsprinten med snabb åkning och fick dessutom köra sin första masstart någonsin.

I IBU-cupen blev Bettan åtta totalt, trots att hon missade många tävlingar, men med samma fina form blir det nog Världscupen för henne nästa säsong.

Felicia Lindqvist

Felicia Lindqvist: 401p - 1,4,5 som bäst (253p - 5,7,8 som bäst)

Förra vintern var Felicia näst bästa svenska på 20:e plats i IBU-cupen, men i år har hon tagit sin första seger och har dessutom varit topp 10 vid ytterligare fem tillfällen - och totalt hamnade hon på 10:e plats.

Det var i österrikiska Obertilliach som Felicia sköt fyra nollor och lyckades besegra flera storåkare och vinna en mycket tät tävling med knappt två sekunder före Bettan - och med norskan Karolina Offigstad Knotten som trea. Hon var sedan ytterst nära ytterligare en pallplats som fyra i jaktstarten i tyska Arber, slagen av Bettan med drygt tre sekunder. I tävlingarna fram till världscupvistelsen i Nordamerika hade Felicia riktigt bra fart i spåret, men väl på plats blev hon sjuk och kunde inte starta i ett enda lopp.

Hon var tillbaka i IBU-cupen med en fin femteplats i supersprinten i Otepää, men nådde inte upp till sin vanliga åkform i de avslutande tävlingarna. Totalt sett måste Felicia vara mycket nöjd med en säsong där hon har slagit flera åkare med världscupmeriter och hållit jämna steg med de andra duktig svenskorna.

Vid sidan av dessa fyra tjejer som har slagits i toppen under hela säsongen återkom även Chardine Sloof efter att ha fått hela förra säsongen spolierad av skador. Hon överraskade med att bli tvåa i kortdistansen i Arber och kom dessutom topp 10 vid ytterligare två tillfällen. Chardine har fortfarande en bit kvar sin sin gamla åkform, men imponerade med starkt skytte. Hon samlande ihop 199 poäng vilket räckte till 36:e plats totalt.

Dessutom fick flera av våra lovande juniorer chansen att tävla på seniornivå under säsongen. Elvira Öberg imponerade som åtta i sprinten i Obertilliach, men kom även 11:a, 12:a och på 17:e plats under vintern. Annie Lindh inledde med två topp 30-placeringar i Idre, men fick även hon sitt bästa resultat i Obertilliach, där hon hamnade på 14:e plats i distansloppet. Amanda Lundström kom på 14:e och 29:e plats i två sprinttävlingar i Duszniki Zdroj, även det klart godkända insatser, De tre juniorerna tog också brons tillsammans i stafetten vid Junior-VM och Amanda körde dessutom hem både ett silver och ett brons under Junior-EM i Sjusjöen. Vi kommer säkert att se Elvira, Annie och Amanda ännu oftare i IBU-cupen nästa säsong.

Herrarna:

De svenska herrarna har inte haft samma framgångar som damerna under säsongen utan har snarare tagit ett steg bakåt. I nationscupen blev Sverige nia med 5410 poäng mot 5542 och åttonde plats förra året. Tobias Arwidson var främst individuellt, men först på 47:e plats med totalt 146 poäng, efter nionde och 10:e plats i två supersprinttävlingar som sina bästa resultat - annars har han mest tävlat på hemmaplan.

Tobias Arwidsson

De bästa svenska placeringarna kom redan i Idre i början av december genom Torstein Stenersen som var sjua och åtta innan han anslöt till världscuplaget. Dessutom blev Peppe Femling 11:a och 12:a i Idre medan Simon Hallström kom på 11:e plats i Obertilliach, hans enda resultat bland de 20 främsta, Vi har heller inte sett någon av de yngre skidskyttarna överraska. Det närmaste är junioren Oskar Ohlsson som blev 23:a i sprinten i italienska Ridnaun, men tyvärr är han fortfarande alltför ojämn i skyttet för att kunna utmana seniorerna i toppen - kanske nästa säsong...

Den enda topplacering där herrarna var inblandade är mixstafetten i Ridnaun där Oskar Brandt och Simon Hallström glädjande och lite oväntat kom tvåa, tillsammans med Johanna Skottheim och Elisabeth Högberg.

Mixstafett

EM i Minsk:

EM brukar vara ett mästerskap för åkarna under Världscupen och ingår också i IBU-cupen. Men den här säsongen gjorde Sverige tvärtom och lät de framgångsrika IBU-åkarna köra världscup i Nordamerika, medan VM-laget tränade på hemmaplan innan de åkte till Minsk för att delta i några av EM-tävlingarna. Resultatet blev tre guld, två silver och ett brons - och då avstod ändå Sverige från att delta i de avslutande jaktstarterna, trots flera åkare med lysande utgångslägen.

Hanna Öberg vann guld i distansloppet och tog även ett brons i sprinten. Där var det i stället Mona Brorsson som tog hem segern och i herrarnas sprint blev Jesper Nelin silvermedaljör, endast slagen av norrmannen Tarjei Bö. Dessutom tog han ännu ett silver i singelmixstafett tillsammans med Anna Magnusson, medan Emma Nilsson, Mona Brorsson, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson triumferade i mixstafetten - ingen dålig uppvärmning inför VM!

Nästa säsong kommer Sverige fortsatt att ha hela sex startplatser bland damerna i IBU-cupen. Däremot är det fem platser som gäller för herrarna, precis som i år.

Text och analys: L-G Alsenius

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info