Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Elvira Öberg: "Jag är ambitiös, målmedveten och envis"

05 JAN 2019 11:16
Ett par tunga år gjorde att hon var funderade på att sluta. Nu är Elvira Öberg den yngsta åkaren i landslagstruppen och laddar för sitt tredje junior-VM. – Jag ser fram emot att få vara i årets bästa form.
  • Uppdaterad: 05 JAN 2019 11:16

Vem är du?
Jag är nitton år gammal och kommer från Norrbotten, egentligen från Kiruna men är uppvuxen i Piteå. Jag skulle vilja säga att jag är ganska ambitiös och målmedveten som person. Sen är jag ganska envis också. Jag ser väl inte det som något negativt direkt, men ibland måste man komma ihåg att allt inte är en tävling och sådär. Det har väl avspeglat sig i skolan också, att man vill göra bra ifrån sig.
På fritiden måste jag göra bort lite plugg eftersom jag fortfarande går på gymnasiet. Men får jag välja helt fritt så tycker jag om att baka och se på film och serier, men även att vara ute i naturen. Beroende på väder så tar jag gärna en härlig sovmorgon och pysslar med något i lugn och ro, det kan vara ganska skönt.

Varför började du med skidskytte?
Jag har egentligen sysslat med skidåkning så länge jag kunnat gå. Jag var ganska ung när jag började med skidskytte. Pappa startade upp klubben och då var jag bara sex-sju år och det blev ganska självklart att hänga på. Sedan dess har egentligen hållit på med skidskytte. Jag har även orienterat och spelat fotboll på somrarna. När jag gick högstadiet och skulle söka till gymnasiet var jag i valet och kvalet om jag ville gå skidgymnasie eller inte. Jag bestämde mig för att söka och se och sen kom jag in och då bestämde vi oss för att jag skulle testa ett år i alla fall. Det gick bra direkt och det blev roligare igen. Det hade gått ganska tungt i några år under högstadiet och då var jag ganska nära på att lägga av faktiskt. Men jag gav det en chans och med bättre träning började kurvan snabbt peka uppåt och då var det roligare igen.

Ditt största minne/ögonblick från sommarens och höstens barmarksträning?
Det är en svår fråga men jag fick lite inspiration när jag läste alla andras svar. Jag håller med Hanna och säger Blinkfestivalen, med skyttetävlingen. Jag chockade de flesta och framförallt mig själv när det gick så bra. Det var häftigt och otroligt kul att få vinna en sån sak.

Vilken är den bästa platsen att tävla på? Motivera
Vad svårt, men jag säger ändå Östersund. Jag tycker om banorna och de är tuffa. Det finns mycket att göra på dem banorna och det är oftast fina förhållande där. Det är inte bara en enkel uppförsbacke och en enkel utförsbacke utan det finns ställen att jobba på.

Vilka är dina styrkor som skidskytt?
Jag skulle framförallt säga spurtvarvet, att ta ut det sista när det gör som ondast. Sen tror jag att jag är ganska bra på att hantera de tuffa situationerna på skjutvallen då det gäller som mest, att kunna behålla lugnet och tänka att det är här jag vill vara och njuta av situationen. Det tror jag också är en av mina styrkor.

Vilken svensk längdåkare hade du gärna sett som skidskytt och varför?
Nu har han lagt av, men jag skulle ändå vilja säga Johan Olsson. Han är en otrolig förebild och sen har han det här detaljtänket och lämnar inget åt slumpen. Det hade varit spännande att se hur det hade kunnat se ut.

Vad är det bästa med landslagstruppen?
Vi är 14 stycken i truppen, men man vet var man har alla. Vi är borta mycket och det kan vara påfrestande, men det är inga problem och alla har sin plats. Man lär sig att respektera varandra och det är häftigt att det kan funka så pass bra med tanke på att vi är så många olika individer. Att sammanhållningen och stämningen ändå är så pass bra är roligt och det beror på att vi ger varandra det utrymmet man behöver.
Att komma in som helt ny är såklart lite speciellt, men jag visste ju ändå vilka de flesta va och kände en del lite halvt sedan innan. Sen har jag haft Hanna och Anna som jag känner riktigt bra och jag har haft tryggheten i dem. Det har varit en skön säkerhet att man känner dem riktigt bra och har det med sig.

Vad längtar du mest efter med säsongen och varför?
Junior-VM i Osrblie i Slovakien. Jag ser fram emot att få vara i årets bästa form och prestera lopp som jag är nöjd med. Jag körde mitt första junior-VM där för två år sedan så jag kan banorna. Det ska bli jättekul och jag ser verkligen, verkligen fram emot det.

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info