Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Emma Nilsson: "Jag gillar att göra andra glada"

01 DEC 2018 08:21
Emma Nilsson åkte sin första längdskidstävling när hon var fem år gammal, men sedan nästan tio år tillbaka är det skidskytte som gäller. – Jag är väldigt bra på att glömma bort ett dåligt skytte.
  • Skapad: 01 DEC 2018 08:21

Vem är du?
Jag är en glad tjej från Värmland som är 25 år gammal. Jag har åkt skidor sedan jag var jätteliten och körde min första längdtävling när jag var fem år. Jag har hållit på med skidskytte sedan jag var tretton och sedan sexton års ålder har jag bara kört skidskytte. Jag är glad, positiv och gillar att hitta på mycket saker. Det är klart att jag tycker det är skönt att kunna vara stilla lite ibland, men oftast tycker jag att det är ganska tråkigt. Exempelvis om ett träningspass på gymmet blir lite tråkigt trycker jag på lite musik, kör ”Måndagsfeeling” och dansar och sjunger med lite. Jag gillar att göra andra glada. Sen gillar jag tekniska saker, typ allt som man kan hålla på att trixa med. Jag gillar nästan allt som har kablar, haha.

Varför började du med skidskytte?
Det var en barndomskompis till mig som frågade om jag ville testa på skidskytte. Vi höll bägge på med längd, men de hade bytt klubb och där hade de skidskytte. Jag var med på en kick-off precis där jag bor och det var väl kul. De frågade om jag skulle med på en träning och jag hängde med och nu är jag här 10 år senare. Jag kände kanske inte wow vad superkul, från allra första början. Men det var kul och sen flöt det bara på och när det var dags för gymnasiet kändes det så självklart att välja skidskytte. Jag var bättre på det, och det var kul.

Ditt största minne/ögonblick från sommarens och höstens barmarksträning?
Ibland är det jobbigt och ibland är det kul. Men det som vi gjort som var mest speciellt i år som man kommer ihåg var när vi i juni, två och två, körde en triathlontävling som tog fyra timmar. Den var ganska tuff. Vi började med skate på rullskidbanan 20 km som tog typ en timme. Man fick ju välja fart själv, men det var en tävling så det blev ju ganska snabbt tempo. Sen var det drygt en och en halv timmes cykel med lite orientering för vi hade inte cyklat där förut och sen var det en och en halv timmes löpning uppför Rauschberg, där vi tog typ 800-900 höjdmeter eller nåt sånt där. När man kom upp där var man ganska så klar och det kändes som att det tog ganska många dagar att återhämta sig.

Bästa platsen att tävla på? Motivera
Jag gillar ju Östersunds sprintbana och just att det är mycket svenskt folk. Men annars skulle jag nog säga Holmenkollen i Oslo för det ligger så pass nära hem så det brukar komma ganska mycket familj och folk ifrån Värmland som hejar. Det känns nästan som att det är lite hemmaplan. Det känns som att det är så mycket värmländska supportrar där och som att norrmännen typ är värmlänningar så jag gillar att vara där. Något år när vi var ute och reste, jag tro det var förrförra vintern, och vi hade rest i sex veckor och var inne på sjunde utan att ha varit hemma i mellan. När jag och Mona landade i Oslo kände vi att vi var hemma. Det luktade hemma och alla pratade ungefär som hemma. Den sista veckan kändes det som att man var hemma i Sverige även fast vi var i Norge.

Vilka är dina styrkor som skidskytt?
Jag skjuter oftast bra, men ska jag välja ut en speciell sak så är jag väldigt bra på att glömma bort ett dåligt skytte. Jag är inte en sån som tänker på att jag är i dålig skytteform eller har gjort ett dåligt skytte dagen innan utan jag tänker mer ”ny dag, nya möjligheter”. När jag väl kör, kör jag bara. Jag är bra på att glömma. Det är sällan jag funderar på det dåliga skyttet igår liksom. 

Vilken svensk längdåkare hade du gärna sett som skidskytt och varför?
Jag känner ju inte så många av dem som tävlar för landslaget eller så, men Stina Nilsson och jag gick i samma klass på gymnasiet. Vi var grannar när vi var mindre och är väldigt bra kompisar så det skulle vara kul ifall hon körde så att jag skulle kunna få slå henne. På längdskidor har hon alltid slagit mig sedan vi var små så då känner jag att hon kan få vara på min planhalva och då kanske jag vinner.

Vad är det bästa med landslagstruppen?
Sammanhållningen. Vare sig det är aktiva, ledare eller fysioläkare så har vi jättekul tillsammans och det känns som en stor familj. Vi bråkar ibland och har gått över varandras gränser, men då har man ju lärt sig. Är det någonting så kan man anförtro sig till någon och fråga om hjälp. Oftast så har vi riktigt kul tillsammans och det är klart att vi har fått jobba på det. Men sammanhållningen är verkligen det bästa, det bidrar till allt. Det bidrar till en bra kommunikation och att man kan ta ut sig för att vi pushar varandra. Vi är så många dygn borta ifrån hemmet. Vi är tillsammans väldigt mycket och då är det viktigt att det funkar. Det gör det. Vi tränar hårt och sen har vi det lugnt, avslappnat och roligt däremellan.

Vad längtar du mest efter med säsongen och varför?
Framförallt är det ju att se vad träningen har gjort - åker jag snabbare, skjuter jag bättre eller snabbare? Men främst vill jag ju bli uttagen till VM och speciellt köra stafetten på hemmaplan och köra så bra jag bara kan där. Just stafetten, om man får köra den, vore ju pricken över i:et. Man såg ju hur bra det gick ifjol och det känns som att vi har ett bra lag och en pallplats på världscupen eller VM är realistiskt nu. Att få slåss om det på hemmaplan sporrar ju ännu lite till. Jag tror att det kommer bli bra både på herr- och damsidan. Med tanke på vilken bra skyttenation vi är och om vi då kan höja oss lite åkmässigt också – då får de andra passa sig.

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info