Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson Hanna Öberg på väg mot fjärdeplatsen i masstarten i VM i Östersund.

Hanna fin fyra i snöig och skiftande masstart!

17 MAR 2019 16:20
Hanna Öberg avslutade ett fantastiskt världsmästerskap med att bli fyra i söndagens masstart i Östersund, efter tre bom. Dessutom kom Linn Persson på nionde plats medan Mona Brorsson hamnade på 14:e plats i mål - en imponerande laginsats!
  • Uppdaterad: 17 MAR 2019 16:20

Damernas masstart

På det första varvet låg Hanna Öberg långt fram i startfältet och var sjua in till det första liggande skyttet. Tack vare fem stabila fullträffar lämnade hon vallen i ledning med några sekunder, till jubel från den stora publiken, trots det kraftiga snöfallet. Hanna var på fjärde plats inför andra liggande, men åkte på en bom vilket gjorde att hon tappade en knapp halvminut och föll till åttonde plats. Hon blev sedan passerad av tre åkare på det tredje varvet, men var ändå nio sekunder närmare täten in till det tredje skyttet. Tyvärr tvingades hon åka ytterligare två varv i straffrundan, till hemmapublikens besvikelse, och lämnade vallen som sjua, 1,22 efter Dorothea Wierer. Inför det sista stående skyttet var Hanna en dryg halvminut bakom Denise Herrmann på tredje plats, men när tyskan klarade sig med en bom hjälpte det inte att svenskan sköt fullt. Hanna gick ut på slutvarvet som fyra och lyckade hålla placeringen ända in i mål, och möttes av stort jubel och varma applåder på upploppet. Hon var 53 sekunder bakom vinnaren Dorothea Wierer och knappt 40 sekunder från bronset - och i spåret var hon 1,15 långsammare än Denise Herrrmann med 15:e åktid. Hanna lämnar VM med tre medaljer och har faktiskt inte varit sämre än femma i något lopp - helt fantastisk!

- Det var tufft och jag var lite sliten så jag är nöjd med loppet, sa Hanna efter målgång.

- Både resultamässigt och som upplevelse har VM varit fantastiskt. Att få tävla inför den här hemmapubliken har varit helt otroligt. Det kommer verkligen vara ett minne för livet, summerade hon sitt mästerliga mästerskap.

Linn Persson under damernas masstart i VM i Östersund.

Linn Persson sade inför masstarten att hon skulle tänka att det var en dubbel stafett - och det verkar ha hjälpt. Visserligen inledde hon med en bom i första liggande och lämnade vallen på 19:e plats. Det fortsatte sedan med ytterligare ett missat skott i det andra skyttet, vilket gjorde att hon föll två placeringar, men trots en tredje bom i första stående klättrade Linn till 17:e plats, strax bakom Mona. I det avslutande skyttet var det många som åkte på flera straffrundor, så när Linn lyckades skjuta fullt avancerade hon starkt och var nia ut på slutvarvet, med tio sekunder tillodo på åkarna närmast bakom. Med hjälp av sina sista krafter höll hon konkurrenterna stången och spurtade i mål på nionde plats, till stort jubel från den fulltaliga publiken på läktarna. Resultatet är Linns tredje bästa någonsin och visar tillsammans med distansloppet och de fina stafettsträckorna att hon hör hemma i världstoppen! I spåret var det lite tyngre än vanligt med 23:e åktid, 1,41 efter snabbaste åkare och 26 sekunder långsammare än Hanna - men tre bom är klart godkänt i dagens svåra förhållanden på skjutvallen.

- Det känns jätteroligt att få göra det här på VM och på hemmaplan, jag är jättenöjd, sa en glädjestrålande Linn efteråt.

 Mona Brorsson under damernas masstart i VM i Östersund.

På förhand skulle Mona Brorsson bara njuta av den avslutande masstarten, men nog fick hon kämpa en hel del också. Precis som Linn började hon med ettt besök i straffrundan efter första liggande och var på 18:e plats ut från vallen, strax före värmlandskollegan. I det andra skyttet åkte Mona tyvärr på ytterligare två bom och föll till 23:e plats, men avancerade sedan sju placeringar, trots ännu ett missat skott i första stående. Hon låg kvar på 16:e plats inför det sista skyttet och avslutade med två bom till i det blåsiga vädret på vallen. Därmed gick Mona ut på slutvarvet som 15:e åkare, men passerade tjeckiskan Veronika Vitkova tack vare åttonde tid i spåret och spurtade i mål på 14:e plats, och möttes även hon av jubel och applåder från läktarhåll. Fem missade skott blev några för många för att kunna slåss i toppen, men det var faktiskt inte någon i starfältet med mindre än två bom. Åkmässigt var Mona snabbast av svenskorna för fjärde gången i rad, 1,11 efter Denise Herrrmann, men knappt fyra sekunder före Hanna. Hon kan vara riktigt nöjd efter ett VM med flera lysande insatser, där framförallt åkningen har imponerat enormt.

Herrarnas masstart

Snön och blåsten hade tilltagit ordentligt när det var dags för herrarnas masstart, men trots det var det fullt tryck på läktarna. Sebastian Samuelsson var bara fem sekunder från täten in till första liggande, men åkte på en bom och lämnade vallen på 19:e plats. I det andra skyttet blev det ytterligare två missade skott, vilket gjorde att han föll till 25:e plats och tappade kontakten med de främsta åkarna. Sebastian fortsatte med ett varv i straffrundan efter första stående och var 24:a in till det avslutande skyttet. Där fick alla de 10 främsta en eller flera straffrundor medan italienaren Dominik Windisch lyckades skjuta fullt och tog hem guldet till allas och även sin egen stora överraskning. Sebastian klarade sig med en femte bom och gick ut på slutvarvet som 26:a och var på samma placering i mål, nästan tre minuter från segern. Skyttet var egentligen inte sämre än de flesta andra i de svåra förhållanden som rådde, men däremot hade han det tyngre i spåret än tidigare under mästerskapet. Totalt var han 2,13 långsammare än Johannes Thingnes Bö med 27:e åktid. Sebastian lämnar VM med en fin bronsmedalj i singelmixstafett och flera fina insatser i spåret, trots att skyttet inte har varit helt på topp.

Sebastian Samuelsson slutade på 26:e plats i herrarnas masstart under VM i Östersund.

Text och analys: L-G Alsenius

 Foto: Per Danielsson

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info