Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson/ Projekt P Hanna Öberg vinner guld i damernas distans i VM i Östersund. Lisa Vittozzi tar silvret och Justine Braisaz bronset.

Hanna gjorde det igen!

12 MAR 2019 19:44
Hanna Öberg upprepade triumfen från OS när hon vann VM-guld i tisdagens distanslopp i Östersund efter fyra härliga nollor! Dessutom var Mona Brorsson stark sexa och Sverige hade hela fyra åkare bland de 22 främsta!
  • Uppdaterad: 12 MAR 2019 19:44

Det syntes direkt från start att Hanna Öberg var på guldjakt för redan in till det första liggande skyttet var hon bra med som sexa och lämnade vallen på tredje plats efter fem fullträffar, bara sju sekunder efter Dorothea Wierer. Hon var en placering sämre in till det andra skyttet och fortsatte med ännu ett felfritt skytte, vilket förde upp henne på andra plats till publikens stora jubel, två sekunder bakom fransyskan Justine Braisaz som tog över ledningen. På det tredje varvet fick Hanna släppa Paulina Fialkova förbi sig och när båda sköt fullt för tredje gången var slovakiskan 13 sekunder före. Nu kokade det på läktarna och många började tro på en repris av OS-succén. När det var dags för sista stående hade avståndet visserligen ökat med sex sekunder, men medan Paulina Fialkova åkte på en bom visade Hanna sin mästerliga kyla och satte alla skotten för fjärde gången. Hon lämnade vallen i en ledning med 20 sekunder före italienskan Lisa Vittozzi och drygade ut segermarginalen till 24 sekunder i mål med nionde tid på slutvarvet, efter ännu ett suveränt lopp av vår lysande världsstjärna som jublande tackade publiken för allt stöd. Hanna verkar ha varit fast besluten att skjuta fullt och tog aningen mer tid på sig än vanligt. Hon brukar ha bland de snabbare skjuttiderna, men idag hade hon 29:e tid på vallen. I spåret åkte hon snabbt och jämnt under hela loppet och hade 14:e tid totalt, 1,13 efter fransyskan Celia Aymonier som var snabbast.

- Det här betyder så mycket. Nu ska jag snart få gå upp och höra nationalsången - det är så häftigt, sa en stolt och glad Hanna efter målgång.

 Hanna Öberg under damernas distans i VM 2019 i Östersund.

Det måste ha varit nervöst att tävla igen för Mona Brorsson efter det olyckliga sista skyttet i jaktstarten, men hon möttes av värmande applåder och uppmuntrande hejarop. Hon inledde också starkt i spåret med fjärde tid in till skjutvallen, men missade det allra första skottet. Däremot satte Mona de övriga fyra och gick ut på det andra varvet som 44:a, men var 14 placeringar bättre in till det andra skyttet, tack vare sjätte åktid. När hon lyckade skjuta fullt lämnade hon vallen på 12:e plats och höll placeringen in till andra liggande, och efter ännu en nolla var Mona sjua, till hemmapublikens stora glädje. Tack vare 11:e tid på det fjärde varvet avancerade hon ytterligare två placeringar och var på femte plats inför det sista stående skyttet. Efter en tredje nolla gick hon ut på slutvarvet som sjua, men passerade en åkare tack vare sjunde åktid, och i mål var en glad och lättad Mona på sjätte plats, 50 sekunder efter Hanna, men bara 17 sekunder från medalj. Det var starkt av henne att ta revansch direkt, och ännu gång var hon snabbast i spåret av svenskorna med åttonde tid i spåret, 49 sekunder efter bästa åkare, men 24 sekunder före Hanna. Med fullt skytte hade Mona faktiskt vunnit!

Mona Brorsson blev sexa i damernas distans i VM i Östersund.

Lite i skymundan av Hanna och Mona gjorde även Linn Persson en riktigt stark tävling. Hon sade före loppet att hon skulle försöka gå ut lite hårdare än vanligt, och in till det första liggande skyttet var hon bara 21 sekunder från täten. Linn inledde också fint med fem fullträffar och gick ut på den andra rundan som nia och var en placering sämre in till det andra skyttet. Tyvärr föll hon til 25:e plats efter en bom, men avancerade 10 placeringar på det tredje varvet med 15:e åktid och sköt sedan fullt i andra liggande, till publikens stora jubel. Därmed klättrade Linn till 10:e plats och hade en jättechans till en topplacering med fullt även i sista stående. Tyvärr blev det i stället ännu en bom, men efter att ha plockat en placering på slutvarvet gick Linn i mål på 15:e plats, en klart godkänd insats. I spåret hade hon 19:e tid totalt, 1,30 efter Celia Aymonier, men bara 17 sekunder långsammare än Hanna. Glädjande nog får vi se Linn även i söndagens avslutande masstart, tillsammmans med Hanna och Mona!

 Linn Persson tog en 15:e plats i damernas distans i VM i Östersund.

Emma Nilsson gjorde sin första tävling i VM och gick ut som tredje sist i startfältet. Hon förlorade en dryg halvminut mot täten på det första varvet, men inledde med fullt i liggande och lämnade vallen på 23:e plats och var fyra placeringar sämre in till det andra skyttet. När hon nollade ännu en gång avancerade Emma till 13:e plats, strax bakom Mona, men föll 16 placeringar efter ett missat skott i andra liggande. Hon var 34:a in till sista stående och avslutade starkt med ytterligare fem fullträffar. Emma gick ut på slutvarvet på 18:e plats, men tappade fyra placeringar och var 22:a i mål, drygt 40 sekunder bakom Linn. Emma var 3,12 efter snabbaste åkare i spåret, men hon imponerade på skjutvallen - och med fullt skytte hade hon varit så bra som 11:a.

Emma Nilsson slutade på 22:a plats i damernas distans i VM i Östersund.

Efter det starka avancemanget i söndagens jaktstart med god fart i spåret fanns det förhoppningar om ett nytt fint lopp från Anna Magnussons sida, men redan in till det första skyttet var hon en dryg halvminut från täten och inledde dessutom med en bom. Hon lämnade vallen som 65:a och föll sedan 10 placeringar efter ytterligare två missade skott i första stående. När det blev två bom även i andra liggande var Anna inte bättre än 83:a, men avslutade i alla fall med fullt i sista stående och hamnade på 65.e plats i mål, drygt sju minuter bakom Hanna. Fem bom är inte vanligt för Anna och i spåret var det klart tyngre än i de tidigare tävlingarna. Totalt var hon 3,10 efter Celia Aymonier, men två sekunder snabbare än Emma.

 Anna Magnusson blev 65:a i damernas distans i VM i Östersund.

I morgon klockan 16.10 är det dags för herrarnas distans.

Här är de svenska startnumren:

7. Peppe Femling

19. Sebastian Samuelsson

65. Jesper Nelin

101. Martin Ponsiluoma

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Per Danielsson

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info