Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Hanna Öberg: "Jag tycker att det är roligt att få stå i de avgörande lägena"

03 JAN 2019 11:25
Hanna Öberg - en ambitiös och målmedveten tjej som fick sina första längdskidor redan som tvååring. Nu längtar hon till VM i Östersund. – Det känns jättehäftigt att få tävla i ett hemma-VM.
  • Skapad: 03 JAN 2019 11:25

Vem är du?
Jag är en ambitiös tjej som är målmedveten i det mesta jag gör. När jag gick i skolan försökte jag göra bra ifrån mig och nu är det skidskyttet som är 100%. Sen har jag alltid hållit på med idrott och flera olika idrotter när jag var mindre. Jag har alltid varit aktiv och gillar att vara ute. När jag väl är ledig försöker jag mest ta det lugnt, men har jag flera vilodagar så vill jag gärna vara ute i naturen. Jag trivs bra där.

Varför började du med skidskytte?
Jag har åkt längdskidor i princip alltid. Jag tror att jag fick mina första längdskidor när jag fyllde två år så jag har alltid stått på skidor. Sen är pappa gammal skidskytt och han startade upp föreningen hemma i Piteå när jag var ungefär 10 år. Sedan dess har jag hållit på med skidskytte och har alltid tyckt att det har varit väldigt roligt. Sen gick jag skidskyttegymnasiet i Sollefteå och då blev det 100% skidskytte. Tidigare åkte jag längdskidor och höll på med orientering, men då blev det mindre tid till annat. Men det var egentligen redan innan det som det blev självklart att det var skidskytte som jag skulle göra.

Ditt största minne/ögonblick från sommarens och höstens barmarksträning?
Det får väl vara Blinkfestivalen i år, det var en höjdare. Att få bryta av träningen efter att ha tränat ganska tufft hela sommaren så var det väldigt roligt att få komma till Norge och köra tävlingar i högt tempo och hård konkurrens. Vi hade lite strul med att vi inte kom fram i tid och inte kunde köra alla tävlingar så det var ganska mycket aktion runtomkring också. Men jag fick ändå vinna en av tävlingarna där. Det var en rolig episod under sommaren. 

Vilken är den bästa platsen att tävla på? Motivera
Östersund tycker jag. Jag kan banorna utan och innan och jag tycker om att känna att jag har publiken i ryggen. Det känner man i princip bara på hemmaplan på det sättet. Banorna passar mig ganska bra också och därför måste jag svara Östersund.

Vilka är dina styrkor som skidskytt?
Det är att jag tycker att det är roligt och intressant att få stå i de avgörande lägena. Jag tror att det är väldigt viktigt för att vara framgångsrik som skidskytt, att man gillar att stå där och försöka prestera som bäst när det gäller som mest. Man står inte där varje dag, men jag försöker alltid vända de situationerna till min fördel. Att man då tycker om det gör det ju betydligt lättare än om man är rädd för de situationerna.

Vilken svensk längdåkare hade du gärna sett som skidskytt och varför?
Jag vet inte, det finns väl en anledning till att de inte är skidskyttar tänker jag. Som skidskytt kräver det en viss mentalitet och ibland känns det som att vissa av längdåkarna är lite mer känslostyrda och då hade det varit jobbigt att vara skidskytt, får man motgångar på vallen kan det blir riktigt jobbigt. Men det skulle egentligen vara intressant att se alla testa på skidskytte, men ska jag välja en väljer jag nog Charlotte Kalla.

Vad är det bästa med landslagstruppen?
Det är att vi nu har varit ihop i det här laget ganska länge, ett par år och vi har tillsammans varit med på den här resan som landslaget har gjort. Det ger en väldig trygghet att det i stort sätt är samma grupp som när jag kom med i landslaget. Vi känner varandra väl, ger varandra space och accepterar varandra. Det är inga konstigheter och det tycker jag är väldigt skönt.

Vad längtar du mest efter med säsongen och varför?
Man längtar ju efter VM och efter att få vara i toppform där uppe, att känna att jag är i bra form och vara redo att prestera på mitt max under de två veckorna där. Det känns jättehäftigt att få tävla i ett hemma-VM. Jag tror att det är svårt att vara helt förberedd på hur det kommer att bli, men jag tror att det kommer att vara speciellt och jag är nyfiken på att få uppleva det. Jag tror att det kommer att bli jättekul.

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info