Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson Hanna Öberg, Anna Magnusson, Mona Brorsson och Linn Persson är uttagna att tävla i damernas stafett i VM i Östersund.

Här är de svenska lagen till VM-stafetterna!

15 MAR 2019 12:10
Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och Hanna Öberg utgör kvartetten som kör lördagens damstafett, medan herrlaget består av Fredrik Lindström, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson.
  • Uppdaterad: 15 MAR 2019 12:10

Damlaget:

Linn Persson: Mixstafett (5) Sprint (42) Jaktstart (21) Distans (15 )

Linn var det stora utropstecknet i den inledande mixstafetten där hon var sköt fullt utan extraskott och var trea på startsträckan - och hade dessutom fjärde tid i spåret, 32 sekunder efter Marte Olsbu Röiseland.

Det gick inte riktigt lika bra i sprinten med tre bom, men ändå var hon inte mer än 54 sekunder efter Denise Herrmann som var snabbast i spåret.

Precis som Anna gjorde Linn en rejäl klättring i jaktstarten, trots tre varv i straffrundan, och var bara fyra sekunder långsammare än landsmaninnan i spåret med 19:e åktid - och i själva jaktstarten var hon faktiskt nia.

Linn var själv inte riktigt nöjd med de två individuella tävlingarna, men det borde hon i alla fall vara med distansloppet. Där hade hon läge för en topplacering efter endast en bom på de tre första skjutningarna och var på 15:e plats i mål, trots ytterligare ett missat skott i sista stående. Linn var bara 17 sekunder långsammare än Hanna med 19:e åktid och lyckades med det fina resultatet kvalificera sig till söndagens avslutande masstart.

Innan dess tar hon hand om den viktiga startsträckan ännu en gång. Om Linn gör som i mixstafetten kommer hon att se till att Sverige ligger bra till redan från början.

Mona Brorsson: Sprint (5) Jaktstart (7) Distans (6)

Det var en laddad Mona vi fick se i sprinten. Hon var så bra som tvåa efter fullt i liggande och till sist femma i mål, trots en bom i stående efter strul med geväret som kostade henne dyrbar tid. Utan de problemen hade hon kämpat om medalj, och med fullt skytte hade hon tagit guld. I spåret var Mona bäst av svenskorna med sjunde tid, bara 19 sekunder efter Denise Herrmann.

Att det inte var en engångsföretelse visade hon i jaktstarten som hon genomförde på ett lysande sätt ända fram till det olyckliga sista skyttet. Fram till dess var Mona felfri på vallen och tappade bara drygt 20 sekunder på Denise Herrmann och var några sekunder efter Marte Olsbu Röiseland i spåret. Däremot åkte hon snabbare än både Tiril Eckhoff och Anastasiya Kuzmina. Totalt hade Mona sjunde åktid på nytt, 43 sekunder efter bästa tid, men då tappade hon 24 av dem på slutvarvet när medaljchansen var borta. Trots det var hon åter snabbast av svenskorna.

Det var nog nervöst vid start i distansloppet och när Mona missade första stående såg det olycksbådande ut. Men därefter satte hon de resterande 19 skotten och blev sexa i mål med åttonde åktid, 49 sekunder efter snabbaste åkare och bäst av svenskorna för tredje gången i rad. Det var en stor och imponerande revansch för Mona som bara var 17 sekunder från medalj och som till och med hade vunnit utan den enda bommen.

Tack sin snabbhet i spåret och med fortsatt starkt skytte bör Mona kunna vara med och slåss högt upp i stafetten - kanske till och med i täten.

Anna Magnusson: Sprint (43) Jaktstart (11) Distans (65)

Anna fick inte åka mixstafetten, men visade fin form i sprinten med 19:e åktid, bara 43 sekunder efter Denise Herrmann. Tyvärr gjorde tre bom att hon hamnade utanför poängplats,

Det gick desto bättre i jaktstarten. Där avancerade hon hela 32 placeringar tack vare 18:e tid i spåret och sköt bara en enda bom på fyra skjutningar. Hon hade dessutom så bra som femte tid i själva jaktstarten. Det var som att se Anna under hennes genombrottssäsong för två år sedan när hon radade upp resultat bland de 20 främsta.

Tyvärr fick hon inte till det i distansloppet där det blev hela fem bom. Anna hade heller inte samma fart som i de tidigare loppen utan var 3,10 efter Celia Aymonier och nästan två minuter långsammare än Hanna.

Hon får ändå förtroende att köra den tredje sträckan i stafetten, vilket hon gjorde alldeles förträffligt i OS. På lördag är det Annas uppgift att i första hand se till att Sverige håller avståndet till täten inför avslutningen.

Hanna Öberg: Mixstafett (5) Sprint (4) Jaktstart (5) Distans (1) Singelmixstafett (3)

I mixstafetten ställdes Hanna mot flera starka namn och var 59 sekunder efter vindsnabba Denise Herrmann som var nästan en halvminut före näst bästa åkare. Hon behövde ett extraskott i liggande men slog till med en full stående serie på 21 sekunder som fick publiken att häpna. Hanna tappade förresten bara tre sekunder mot täten på sin sträcka.

I sprinten hade hon inte marginalerna på sin sida utan var futtiga 0,6 sekunder bakom Laura Dahlmeier på bronsplats och 13 sekunder från segern. Återigen sköt hon en snabb och felfri serie i stående som räddade upp det hon tappade efter en bom i det liggande skyttet. Åkningen var bättre än i mixstafetten med 10:e tid totalt, bara 24 sekunder efter Denise Herrrmann och fem sekunder långsammare än Mona.

Hanna var på nytt en hårsmån från medalj i jaktstarten, men den här gången var det två bom i det avslutande skyttet som förstörde möjligheten. Totalt fem missade skott blev några för många, för i spåret var hon inte mer än 51 sekunder efter snabbaste åkare med 13 tid. åtta sekunder långsammare än Mona.

Om det var stolpe ut i de två inledande loppen fick Hanna allt att stämma i distansloppet där hon upprepade OS-triumfen genom att skjuta fyra nollor och ta hem ett suveränt och efterlängtat guld inför hemmapubliken. Hon var 24 sekunder långsammare än Mona i spåret med 14:e åktid och sköt ovanligt långsamt med 29:e tid på vallen. Men det verkar som om Hanna hade bestämt sig för att skjuta fullt och då fick det ta lite extra tid. Hon disponerade loppet perfekt och medan ledande Paulina Fialkova fick bendarr och missade det allra sista skottet var Hanna säkerheten själv - kännetecknet för en riktig mästare!

Hon tog sedan brons tillsammans med Sebastian Samuelsson i singelmixstafetten efter två extraskott i liggande, men med fullt skytte på 22 och 21 sekunder i stående. I spåret hade hon tredje tid på båda sina sträckor, bara sju och nio sekunder efter Denise Herrmann - och var till och med allra bäst totalt på sin andra sträcka - en lysande insats på nytt!

I lördagens stafett är Hanna vårt trumfkort på slutsträckan med sin fina form och snabba och säkra skytte. Om hon har slagläge inför sista stående går inget lag säkert.

Fredrik Lindström, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson är uttagna till herrarnas stafett i VM i Östersund.

Herrlaget:

Fredrik Lindström: Sprint (66)

Trots körtelfeber som spolierade nästan hela säsongen kom Fredrik tillbaka mycket fortare än väntat och fanns på startlinjen i sprinten förra lördagen. Han var naturligtvis lite ringrostig och inte i sin gamla form i spåret ännu, utan var nästan två minuter efter snabbaste åkare. När det dessutom blev tre bom hamnade han utanför jaktstarten vilket var synd, för ytterligare ett lopp hade varit önskvärt. Men förhoppningsvis har han fått några bra träningspass innan stafetten.

Vi är vana att se Fredrik som avslutare, men nu får han i stället ta hand om den ovana starträckan. Men med sin stora rutin och erfarenhet kommer han säkert att klara den uppgiften galant. Det gäller att hålla ihop skyttet och hushålla med krafterna så att Sverige inte blir alltför långt efter vid växling.

Jesper Nelin: Mixstafett (5) Sprint (41) Jaktstart (33) Distans (28)

Jesper tappade visserligen en del tid på vallen efter sammanlagt fem extraskott i mixstafetten, men i spåret hade han sjätte tid, inte mer än 43 sekunder efter giganten Johannes Thingnes Bö.

Det var lite tyngre för honom i sprinten där han var 1,26 efter norrmannen och 36 sekunder långsammare än Sebastian, men två bom var ändå en godkänd insats på skjutvallen.

I jaktstarten missade Jesper däremot fem skott, men avancerade ändå åtta placeringar och fick åkningen att stämma betydligt bättre med 14:e tid. Han var 45 sekunder långsammare än tysken Johannes Kühn som lite oväntat var snabbast, men bara fyra sekunder efter Sebastian.

Trots en bom i det andra skyttet hade Jesper läge på en fin placering i distanloppet som 15:e man inför sista stående, men tyvärr gjorde ytterligare två missade skott att han blev 28:a i mål - och missade dessutom söndagens masstart. Med en bom mindre hade han hamnat på 16:e plats, vilket hade räckt. Åkmässigt hade han det tyngre än i jaktstarten med 21:a åktid, 2,09 efter snabbaste åkare och en dryg minut långsammare än Sebastian.

Jesper brukar lyfta sig lite extra i stafetter och ska med sin snabbhet i spåret se till att Sverige ligger långt fram i startfältet på den andra sträckan.

Martin Ponsiluoma: Distans (47)

Tyvärr åkte Martin på en lättare förkylning strax innan VM, vilket gjorde att han missade de inledande tävlingarna. Men lagom till distansloppet var han tillbaka och gjorde ungefär vad man kan förvänta sig i debuten. Fyra bom var kanske några för många, men Martin lyckades ändå skjuta fullt i två av de fyra skjutningarna. Han inledde också lovande i spåret, men förlorade mycket tid på slutvarvet och var totalt 3,40 efter snabbaste åkare.

På den tredje stafettsträckan gälller det för Martin att undvika extraskott och att försöka hänga med så gott det går - det är trots allt en betydligt kortare sträcka att åka än i distansloppet.

Sebastian Samuelsson: Mixstafett (5) Sprint (29) Jaktstart (16) Distans (4 ) Singelmixstafett (3)

Det talades efter mixstafetten om att damerna var behållningen, men faktum är att Sebastian var näst bäst på slutsträckan och dessutom snabbast av alla i spåret, Visst fick han använda fyra extraskott, men det var i ett läge när Sverige hade en minimal möjlighet till medalj och då gällde det att chansa lite.

I sprinten var Sebastian på väg mot en riktig topplacering efter fullt i liggande och fin fart i spåret, men tyvärr blev det tre bom i stående vilket gjorde att han blev 29:a i mål. Däremot hade han 12:e åktid, 50 sekunder efter Johannes Thingnes Bö.

Trots tre missade skott även i jaktstarten klättrade Sebastan 13 placeringar och visade ännu en gång att åkformen är god, Den här gången hade han 10:e tid i spåret, bara 41 sekunder efter snabbaste man.

I distansloppet var Sebastian nära att upprepa Hannas guldserie, men åkte på en bom i det tredje skyttet när vindarna var som värst, vilket gjorde att han fick skruva flera gånger och tappade en hel del tid. Men 19 av 20 träff är imponerade i de svåra förhållandena som rådde, och det var riktigt nära att det räckte till medalj. Den här gången hade Sebastian så bra som åttonde åktid, 1,07 efter Simon Desthieux, men före både Andrejs Rastorgujevs och vinnaren Arnd Peiffer.

I torsdagens singelmixstafett fick han en hett efterlängtad brons tillsammans med Hanna Öberg. Sebastian tvingades visserligen använda fem extraskott, men pallade trycket i sista stående när det gällde som mest. Dessutom fortsatte han att åka fort och hade femte tid i spåret på sin första sträcka, fem sekunder efter Johannes Thingnes Bö, och bara en knapp sekund långsammare än norrmannen på den andra, med näst bästa åktid.

Tack vare sin fina form blir Sebastian svår att tas med på slutsträckan om Sverige har medaljchans. Minns bara hans blixsnabba stående skytte som knäckte Norge i segerstafetten i Hochfilzen!

Damstafetten startar klockan 13.15 och herrarna stafett klockan 16.30, i morgon lördag.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Per Danielsson

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info