Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

"Jag är glad, positiv och målmedveten"

27 NOV 2018 09:19
Sebastian Samuelsson överraskade många när han i vintras tog OS-silver i jaktstart i Pyeongchang. I vinter ser han mest fram emot hemma-VM i Östersund. – Jag tror att det kommer att vara bland de häftigaste grejerna man får uppleva som elitidrottare.
  • Uppdaterad: 27 NOV 2018 09:19

Vem är du?
Det är ju den svåraste frågan, haha. Jag är en 21-årig kille som har hållit på med skidskytte nu i ganska många år. Jag är glad, positiv och målmedveten. Jag gillar att träna och vara ute i naturen. Man har ju inte så mycket fritid, men när jag är ledig gillar jag att ta det ganska lugnt och läsa böcker, kolla serier och lite sådär. Jag har inget direkt fritidsintresse sådär, det är kanske lite tråkigt?

Varför började du med skidskytte?
Jag hade börjat åka längdskidor lite tidigare och sedan 2007 var det skidskytte-SM i Sollefteå där jag bodde. Jag var uppe och kollade på det och minns att jag såg Björn Ferry och Carl-Johan Bergman och de här. Jag tyckte att det såg himla häftigt ut och i samband med det hade I 21 IF, min klubb, en prova på aktivitet så då provade jag skidskytte och tyckte att det var himla roligt. Sen har det bara fortsatt efter det. Jag gick skidskyttegymnasiet i Sollefteå. Men det var lite svårt att välja mellan längdskidor och skidskytte. Sen valde jag skidskytte för att jag skulle kunna få både skid- och skytteträningen utan att behöva välja inriktning och samtidigt hålla på med båda. Efter det blev det mer och mer skidskytte och nu är det det man gör fullt ut.

Ditt största minne/ögonblick från sommarens och höstens barmarksträning?
Jag tyckte att vi hade några fantastiskt fina cykelturer när vi var i Frankrike på träningsläger. Det tycker jag är kul, man får se fina vyer och miljöer så det måste väl vara något sånt jag minns bäst.

Bästa platsen att tävla på? Motivera
Förutom Östersund skulle jag vilja säga, det är egentligen många, men jag skulle vilja säga Nove Mesto. Det brukar vara jättehäftig stämning där, mycket folk och det är verkligen jättehäftigt att tävla där. Det är en fin anläggning, men sen är ju inte Tjeckien i sig och där man bor och sådär så maffigt, men själva tävlingsarenan och stämningen som blir där tycker jag är helt fantastisk.

Vilka är dina styrkor som skidskytt?
Jag är målmedveten och är bredd på att lägga ner jobbet och då blir man duktig liksom. Sen älskar jag det här med man mot man och få stå och skjuta i tuffa situationer. Jag blir inspirerad av det och tycker bara att det är roligt.

Vilken svensk längdåkare hade du gärna sett som skidskytt och varför?
Jag har några olika faktiskt. Jag skulle säga Jonas Eriksson, han är jämngammal med mig och höll på med skidskytte ett tag. Det hade varit roligt om han hade fortsatt med bössan för jag tror att det hade kunnat bli riktigt bra för honom. Annars säger jag Charlotte Kalla. Hon är ändå den största skidprofilen vi har i Sverige så det är klart att det hade varit bra och roligt för skidskyttesporten om hon höll på med skidskytte.

Vad är det bästa med landslagstruppen?
Det är lagsammanhållningen som vi har fått till nu. Vi hjälps verkligen åt och vi känner allihopa att vi kämpar för att varje dag och varje träningspass ska bli så bra som möjligt. Vi hjälper varandra till att prestera bättre. Vi är ju mycket på hotell tillsammans och då brukar vi spela lite pingis och sällskapsspel och lite sådär. Vi har roligt typ hela tiden.

Vad längtar du mest efter med säsongen och varför?
Det är såklart VM i Östersund. Jag tror att det kommer att vara bland de häftigaste grejerna man får uppleva som elitidrottare, att får köra ett VM på hemmaplan med mycket folk och härlig stämning. De flesta kommer heja på oss svenskar så det kommer att bli jättehäftigt.

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info