Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Johanna bäst av svenskorna i IBU-cupen för tredje tävlingen i rad

17 MAR 2019 19:49
Trots två bom i det första skyttet lyckades Johanna Skottheim avancera till nionde plats i mål i den avslutande masstarten i Martell. Ingela Andersson blev trea totalt i IBU-cupen och i nationscupen hamnade de svenska damerna på andra plats!
  • Uppdaterad: 17 MAR 2019 19:49

Det var premiär på internationell nivå för masstart för 60 deltagare. Alla startar samtidigt, men medan startnummer 31-60 skjuter redan efter ett varv kör nummer 1-30 ännu en runda innan skyttet. Därefter gör man tvärtom och sedan ska fältet vara så pass utspritt att tävlingen fortsätter som en vanlig masstart eller jaktstart.

Damernas masstart

Det blev ingen rolig inledning för Johanna Skottheim som åkte på två bom redan i första liggande. Hon lämnade vallen som 34:a, men avancerade sex placeringar efter fullt i det andra skyttet. När Johanna nollade igen i första stående låg hon på 15:e plats och satte sedan punkt för tre suveräna skytten med fem fullträffar även i sista stående. Hon gick ut på slutvarvet som åtta och var en placering sämre i mål, 1,21 efter fransyskan Caroline Colombo. Johanna tappade runt en halvminut per varv mot ryskan Irina Kazakevich som var snabbast i spåret, men kan vara nöjd efter tre fina tävlingar med 12:e plats som sämst och en tredjeplats som det stora utropstecknet.

Ingela Andersson har inte fått skyttet att stämma i Martell och tyvärr blev det inte bättre idag. Hon missade ett skott redan i första liggande, men gick ändå ut på den andra rundan som 12:a, en dryg halvminut från täten. I det andra skyttet åkte hon på ytterligare en bom och föll två placeringar. Men därefter började problemen på allvar för Ingela på skjutvallen. Efter första stående tvingades hon åka hela tre straffrundor och gick ut på den fjärde rundan på 20:e plats, men fortfarande med möjligheter till en hyfsad placering. I stället åkte hon på tre bom även i sista stående och lämnade vallen på 25:e plats, men förlorade 1,18 på slutvarvet och blev 28:a i mål, drygt fyra minuter från segern.Totalt åkte hon några sekunder snabbare än Johanna, men var nästan 40 sekunder före innan den avslutande rundan.

Trots att det bara blev en bom i första liggande var Felicia Lindqvist hela 1,47 från täten som 41:a och låg kvar på samma placering efter ytterligare ett missat skott i det andra skyttet. När det blev ett tredje besök i straffrundan efter första stående föll Felicia till 44:e plats, men avslutade ändå med fullt i sista stående, Trots det blev hon inte bättre än 43:a av 45 åkare som gick i mål, efter att ha tappat nästan två minuter på slutvarvet. Kanske har hon en förkylning på gång för totalt var Felicia mer än sju minuter bakom segraren Caroline Colombo och mer än fyra och en halv minut långsammare i spåret än Ingela och Johanna.

Tyvärr kom Elvira Öberg aldrig till start och sällade sig till Amanda Lundström som även missade sprinten igår.

Det har varit en fantastisk säsong för de svenska damerna som till sist blir tvåa i nationscupen, mot femma förra året. Dessutom är Ingela Andersson trea totalt, med Johanna Skottheim som sexa, Elisabeth Högberg åtta och Felicia Lindqvist på 10:e plats - med andra ord fyra svenskor bland de 10 främsta! Det har blivit hela 13 individuella pallplatser, varav tre segrar. Då har jag ändå inte räknat in EM där Hanna Öberg och Mona Brorsson vann guld och där Hanna även tog ett brons.

Herrarnas masstart

Precis som i gårdagens sprint var Victor Olsson enda svensk bland 53 deltagare som tog sig i mål. Tyvärr åkte han på två bom redan i första liggande och lämnade vallen som 51:a och var en placering bättre inför det andra skyttet. Där blev det ytterligare två missade skott, men trots det avancerade Victor till 49:e plats. Där låg han kvar även efter första stående efter en femte bom, men avslutade tyvärr med hela fyra varv i straffrundan i sista stående. Victor var ändå fortsatt 49:a när han gick ut på slutvarvet och höll placeringen in i mål, nästan sju minuter efter segraren Aristide Begue från Frankrike. Nio bom var inte den bästa avslutningen för Victor den här säsongen och i spåret tappade han runt 40 sekunder per varv mot norrmannen Johannes Dale som var snabbast.

Det har inte varit samma lyckade säsong för de svenska herrarna som för damerna. Tobias Arwidson är bäst av svenskarna, men först på 47:e plats och i nationscupen hamnar Sverige på nionde plats, en placering sämre än förra året. Den största framgången på herrsidan är Jesper Nelins silvermedalj i EM-sprinten i Minsk.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info