Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jonas Johansson Johanna Skottheim tog bronset i damernas första sprint i Martell, Italien.

Johanna sprinttrea i IBU-cupen efter två nollor!

14 MAR 2019 15:15
Framgångarna fortsatte för de svenska damerna i torsdagens sprint i italienska Martell. Johanna Skottheim sköt fullt och blev trea i mål, 25 sekunder efter vinnaren Olga Abramova från Ukraina. Ingela Andersson kom på 12:e plats, trots tre bom.
  • Uppdaterad: 14 MAR 2019 15:15

Damernas sprint

På det första varvet var Johanna Skottheim 17 sekunder från täten, men lämnade vallen på nionde plats efter fem säkra fullträffar i liggande. Hon tappade fem placeringar på det andra varvet, men nollade ytterligare en gång, nu på 24 sekunder, och gick ut på slutvarvet som tvåa, 13 sekunder bakom Olga Abramova och nio sekunder före tredje åkare. Tyvärr tappade hon en dryg halvminut i spåret och blev passerad av ryskan Kristina Reztsova på vägen till mål, men Johanna klarade tredjeplatsen med drygt 15 sekunder tillgodo. Åkmässigt hade hon 21:a tid, 1,04 efter schweiziskan Susanna Meinen, men på skjutvallen var hon trea efter två serier på 52 sekunder. Grattis Johanna till ännu en pallplats, den andra hittills i IBU-cupen!

Ingela Andersson var så bra som nia in till det liggande skyttet, men åkte på två bom direkt och gick ut på det andra varvet som 35:a. Där hade hon näst bästa tid och avancerade 11 placeringar, och var 24:a in till det stående skyttet. Trots ytterligare en straffrunda lämnade Ingela vallen på 13:e plats och var en placering bättre i mål, en knapp minut från segern. Tre bom är naturligtvis för många i en sprint, men i spåret hade hon faktiskt femte tid, bara 13 sekunder efter snabbaste åkare, som klart bästa svenska. Med en bom hade Ingela varit på pallen och med fullt skytte hade hon tagit hem segern.

Det måste ha varit snabba ryck för Elvira Öberg som knappt hann komma hem från Junior-EM innan det var dags att bege sig till Italien. Hon hade det lite tungt på det inledande varvet och var nästan en halvminut från täten in till det liggande skyttet. Där blev det också en bom, vilket gjorde att Elvira gick ut på mellanrundan som 32:a, och låg på samma placering in till stående. Där sköt hon glädjande nog fullt och lämnade vallen på 19:e plats, men förlorade en dryg minut på slutvarvet och blev 24:a i mål, 1,47 bakom Olga Abramova. Skyttet var klart godkänt och i spåret var hon 1,44 efter Susanna Meinen och 40 sekunder långsammare än Johanna.

Felicia Lindqvist hade det tufft i den senaste sprinten i Otepää som 53:a, efter fyra bom. Idag inledde hon med fem fullträffar i liggande och var 22:a ut från vallen, en knapp halvminut från täten. Inför det stående skyttet låg Felicia på 31:a plats, men lyckades skjuta fullt och avancerade hela 15 placeringar. Hon gick ut på slutvarvet på 16:e plats, men hade precis som Elvira en tung sista runda där hon förlorade 1,09.  Hon blev till sist 26:a i mål, knappt tre sekunder bakom pitejunioren. I spåret var Felicia 26 sekunder långsammare än Elvira, totalt 2,10 efter snabbaste åkare, vilket är betydligt mer än vanligt. Hon får ta snabb revansch i lördagens sprint.

Det var en omtumlande vecka för Amanda Lundström med två fina medaljer i Junior-EM, men säkert också svårt att ladda om med en gång. I Sjusjöen åkte hon fantastiskt, men idag var det betydligt tyngre för henne i spåret. Redan på det första varvet var Amanda drygt 40 sekunder från täten och åkte dessutom på en bom i liggande. Hon gick ut på mellanrundan som 39:a och var två placeringar sämre inför det stående skyttet. Tack vare fem fullträffar lämnade hon vallen på 34:e plats och höll placeringen ända in i mål, trots att hon precis som Felicia förlorade 1,09 på slutvarvet. Amanda var tre sekunder långsammare än landslagskompisen i spåret, totalt 2,12 efter Susanna Meinen. Det blir säkert betydligt bättre i nästa lopp.

Herrarnas sprint

Victor Olsson fick chansen i IBU-cupen för första gången sedan i början av januari då han blev 62:a som bäst. Idag gick det betydligt bättre, framförallt på skjutvallen. I spåret var han en dryg halvminut från täten in till det liggande skyttet och lämnade vallen på 35:e plats, efter en bom. Inför det stående skyttet var han fyra placeringar sämre, men lyckades skjuta fullt och gick ut på slutvarvet som 30:e man. Efter att ha förlorat en dryg minut blev Victor 31:a i mål, 2,30 bakom norrmannen Johannes Dale som förresten följdes av ytterligare tre landsmän. Åkmässigt var han 2,20 långsammare än vinnaren som även var snabbast i spåret, men endast en bom var ett klart fall framåt.

På det första varvet var Oskar Brandt inte mer än 17 sekunder från täten, men tyvärr åkte han på två bom i liggande. Det gjorde att han lämnade vallen på 37:e plats, en dryg sekund efter Victor. Däremot passerade han landsmannen på vägen till det stående skyttet, men tvingades åka ytterligare ett varv i straffrundan. Oskar lämnade vallen på 33:e plats, men tappade nästan en och en halv minut på slutvarvet och gick i mål som 37:a, 46 sekunder bakom Victor. Däremot var han drygt sex sekunder snabbare i spåret, totalt 2,14 efter Johannes Dale. Oskar kan bättre på skjutvallen och förhoppningsvis visar han det redan i nästa lopp.

På lördag fortsätter tävlingarna i Martell med ytterligare en sprint. Herrarna startar klockan 10 och damerna tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info