Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Martin Ponsiluoma: "Jag fastnade direkt och tyckte det var roligt"

02 DEC 2018 09:30
Martin Ponsiluoma - en snabb och stabil skytt som gillar friluftslivet och att fiska. – Om jag hänger med till en spurt är det inte många som slår mig.
  • Skapad: 02 DEC 2018 09:30

Vem är du? 
Jag är en kille som är född och uppväxt i Östersund. Jag har gott skidskyttegymnasiet i Östersund och har hållit på med skidskytte sedan jag var nio-tio år eller något sånt. Om det finns tid gillar jag att fiska. Jag tycker om friluftslivet och vara ute i naturen. Det brukar vara skönt.

Varför började du med skidskytte?
Min far var en duktig längdskidåkare så jag har väl alltid åkt längdskidor. Sen hade Tullus en prova på-dag när jag var runt nio år som jag var på. Jag fastnade direkt och tyckte det var roligt och sen har det bara fortsatt.

Ditt största minne/ögonblick från sommarens och höstens barmarksträning?
Det var på rullskidskytte-SM i augusti på längdtävlingen som jag vann. Det var ett väldigt bra race. Det var kul att det gick så bra. Det var ett bra kvitto och jag vann med ganska stor marginal (drygt 14 sekunder) så det kändes bra.

Bästa platsen att tävla på? Motivera
Jag skulle säga Obertilliach i Österrike. Det är en bana som jag tycker passar mig och det har gått bra när jag har varit där och tävlat. Det är rätt lätt åkning, nån lång backe bara och den passar mig väldigt bra. Det är mest IBU-tävlingar som går där, men jag tycker om att vara där och tävla bara. 

Vilka är dina styrkor som skidskytt?
Jag är väldigt snabb och en stabil skytt. Om jag hänger med till en spurt är det inte många som slår mig liksom. Det är väl den bästa styrkan skulle jag nog säga. 

Vilken svensk längdåkare hade du gärna sett som skidskytt och varför?
Jag tror att Stina Nilsson hade varit duktig. Det är många korta distanser och det passar ju henne väldigt bra. Sen vet jag inte hur skyttet hade fungerat men det är ju en annan sak. Denise Herrmann har gjort det väldigt bra och hon kommer från sprinten så jag tror säkert att Stina hade gjort det bra.

Vad är det bästa med landslagstruppen?
Det är att vi är ett bra gäng och har bra träning. Det är alltid någon som är stark och kan sparra de andra. Vi är ett väldigt tajt gäng, så är det. Vi gör ganska mycket även utanför. Vi killar hänger rätt ofta. Vi bor ju nästan uppe i varandra också så vi ser ju varandra varje dag.

Vad längtar du mest efter med säsongen och varför?
Det är att få komma igång med tävlandet och hoppas att det går bra. Man hoppas att få känna sig pigg då och då blir det ju kul. Det är mycket slit under sommaren och hösten och nu äntligen ska man få börja ta det lite lugnt och hoppas att tävlingarna går bra. Sen är det ju ett stort mål att få komma med till hemma-VM. Det hade varit väldigt häftigt.

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info