Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nicklas Olausson

Mona och Jesper bemästrade blåsten bäst i jaktstarten

30 MAR 2019 20:08
Det var fortsatt kraftiga vindar i Boden som gjorde det chansartat på skjutvallen under lördagens jaktstarter. Mona Brorsson och Jesper Nelin blev SM-vinnare bland seniorerna medan fyra av sex juniorer förvarade segrarna från sprinten.
  • Uppdaterad: 30 MAR 2019 20:08

H Seniorer:

Limas Tobias Arwidson hade täten efter sprintsegern i går och kom också först in till vallen, men sköt hela fyra bom i första liggande och var tvåa ut på det andra varvet, fem sekunder efter Sebastian Olsson från Bore som sköt fullt. På väg in till det andra skyttet var Tobbe åter i ledningen, men med ytterligare fyra åkare i släptåg, och när han missade fyra skott var det i stället Piteås Jesper Nelin som lämnade vallen först. Han åkte i sin tur på tre straffrundor i första stående och föll till tredje plats, 17 sekunder bakom Sebastian och med Anundsjös Fredrik Lindström strax före sig i spåret. I det avslutande skyttet var Sebastian bäst med en bom och lämnade vallen sju sekunder före Tobbe som missade två skott och med Jesper strax bakom, efter ytterligare tre bom. Men på slutvarvet var det ingen tvekan om vem som var starkast. Jesper bara flög förbi konkurrenterna och tog hem SM-guldet med 15 sekunders marginal. Det blev däremot en hård kamp om övriga medaljer där Tullus Martin Ponsiluoma till sist vann spurten och silvermedaljen medan Sebastian lyckades fixa bronset, en sekund före Fredrik. Veteranen blev alltså utan medalj i sitt sista individuella lopp i karriären, men han fick i alla fall med sig ett silver från gårdagens sprint.

Jesper Nelin

D Seniorer:

Emma Nilsson från Bore gick ut 20 sekunder före Finnskogas Mona Brorsson , men in till det första liggande skyttet var de tillsammans. Där inledde Emma med fem fullträffar och fick ett försprång på 18 sekunder, men på nytt var Mona ifatt när kom in till vallen för andra gången. Den här gången blev det två bom för Emma medan Mona klarade sig med en och tog över täten med drygt 20 sekunder och utökade sedan avståndet med ytterligare 16 sekunder på det tredje varvet. I första stående missade Mona två skott men behöll ledningen, nu 35 sekunder före Elisabeth Högberg som passerade Emma tack vare en bom mindre. Mona imponerade sedan med att helt kallt sätta alla skotten i sista stående och gick ut på slutvarvet 42 sekunder före Bettan som också lyckades skjuta fullt. På vägen till mål höll de exakt samma fart i spåret, vilket gjorde att Mona kunde njuta av SM-guldet till publikens applåder, medan Bettan var lika ohotad silvermedaljör. Emma avslutade med en sjätte bom, men tog hem bronset med god marginal, knappt 50 sekunder före Ingela Andersson från K4 som hade samma skjutresultat.

Mona Brorsson

H 20/22:

Landslagsmannen Oskar Ohlsson från Tullus gick ut i en ledning med 20 sekunder före Henning Sjökvist, Biathlon Östersund, och med Bores Emil Nykvist ytterligare nio sekunder bakom och trots två straffrundor i första liggande behöll han täten. Men efter ytterligare fyra bom i det andra skyttet föll Oskar tillbaka till tredje plats medan Emil tog över ledningen, 25 sekunder före Henning. När den senare fick en straffrunda mindre i första stående var de i sällskap ut från vallen och tack vare snabb åkning skaffade sig Henning sedan ett försprång på 11 sekunder inför det avslutande skyttet. Där missade båda två skott var, vilket gjorde att Henning kunde defilera hem SM-guldet utan större problem. Han vann till slut med 30 sekunder före Emil som förbättrade gårdagens brons till ett silver. Trots hela 15 bom lyckades Oskar köra hem en bronsmedalj med knappt 40 sekunder tillgodo på Johan Stridsman från I 19, tack vare riktigt fin fart i spåret.

– Jag visste att det skulle bli jättetufft på vallen idag, det skulle blåsa väldigt mycket och såg att det var på vallen det skulle avgöras på. Jag gick in med inställningen att så länge man håller ihop det och inte bommar för mycket kan allt hända. Det var fokus på skyttet, säger Henning i mål. 

Henning Sjökvist

D 20/22:

Elvira Öberg från Pitea tog in 10 sekunder på Finnskogas sprintvinnare Annie Lindh på det första varvet och lämnade vallen i ledning, efter tre missade skott för båda. Men när Elvira åkte på ytterligare två bom i det andra skyttet medan Annie klarade sig med en tog den senare över täten med sju sekunder och utökade avståndet med ytterligare 20 sekunder efter första stående, tack vare ännu en bom mindre. Annie avgjorde sedan med endast ett missat skott i det sista skyttet och tog sitt andra SM-guld som säker segrare. Hon var nästan två minuter före Elvira som avslutade med fyra bom och fick nöja sig med ännu en silvermedalj. I kampen om bronset hade hemmaåkaren Amanda Lundström, I 19, ett klart grepp efter det tredje skyttet, men tack vare stark åkning kom Anna Hedström från I 21 ifatt inför sista stående. Där åkte Amanda på fyra bom medan Anna missade alla fem skotten. I stället kom gårdagens fyra, Fanny Johansson från Tullus, bakifrån och passerade duon, efter endast en bom. Trots att Anna tog in hela 20 sekunder på slutvarvet lyckades Fanny hålla undan och greja bronset.

– Det kändes tryggt med den utgångspunkten jag hade. Jag fick gå ut i den positionen som jag ville, säger Annie på frågan hur tankarna gick innan start.

Annie Lindh

H 18/19:

Malte Stefansson från Oxberg hade inga större problem att ta sitt andra SM-guld i dagens jaktstart. Han inledde visserligen med tre bom i den besvärliga vinden, men utökade ändå ledningen från 40 sekunder till 1,20 före Moras Joel Andersson och efter ytterligare tre straffrundor i andra liggande var hans försprång ytterligare 20 sekunder större. Malte blev kanske aningen orolig när han åkte på hela fyra bom i första stående, men Joel var fortfarande mer än en minut bakom och när den senare missade fyra skott i det avslutande skyttet medan Malte klarade sig med två var SM-guldet i praktiken klart. I mål var han 2,28 före Joel som tog silvret med 19 sekunder tillgodo på Alfred Eriksson, trots att snabbåkaren från Dala-Järna hämtade in 10 sekunder på slutvarvet. Det var verkligen svåra förhållanden på skjutvallen och Malte och Joel sköt 11 bom totalt medan Alfred hade hela 14 missade skott, precis som Tullus Anton Ivarsson som tog silver i sprinten men som hamnade på fjärde plats idag.

Malte Stefansson

D 18/19:

Redan från start hade Häverödals Alva Sköld en ledning på 1,41 och efter endast en bom i första liggande var avståndet över två minuter. Det blev ytterligare en straffrunda i det andra skyttet, men eftersom konkurrenterna missade ännu mer var hennes ledning 2,13 när hon gick ut på det tredje varvet. Alva var helt överlägsen och trots fem bom i de två stående skjutningarna var farten i spåret så pass bra att hon till sist vann SM-guldet med över fyra minuter - dagens största segermarginal! Det blev däremot en tät duell om silvret mellan klubbkamraten Erika Österman och Älvdalens Lina Andersson. Erika var aningen före efter det tredje skyttet och hade ett försprång på 13 sekunder när hon lämnade vallen för sista gången. Trots att Lina tog in fem sekunder på slutvarvet klarade Erika silvermedaljen med knappt åtta sekunder tillgodo. Lina hade i sin tur god marginal ner till Lisa Melén Olsson från Häverödal som blev fyra, fem minuter från segern.

Alva Sköld

H 16/17:

Tullus Aksel Halvarsson startade 26 sekunder bakom Finnskogas Fabian Hermansson, men var honom tätt i hasorna efter att båda hade skjutit två bom i det första skyttet och passerade honom sedan in till andra liggande. Där återtog Fabian täten efter en bom mindre, men de var åter tillsammans in till det första stående skyttet. Där åkte båda på hela fyra straffrundor, men Aksel var snabbare och gick ut på det fjärde varvet med en ledning på 20 sekunder och var ytterligare 14 sekunder före in till det avslutande skyttet. Trots fyra bom mot Fabians tre lämnade Aksel vallen 26 sekunder före, men tryckte gasen i botten och utökade segermarginalen till nästan en minut i mål. Fabian hade inga problem med att ta hem silvret, 46 sekunder före Alexander Danneskog från Sundsvall. Moras Erik Larsson körde upp sig rejält i resultatlistan och tog in nästan en halvminut på Alexander på slutvarvet, men var till slut 12 sekunder från bronset som fyra i mål.

– Det var grisigt där ute idag men det var kul, säger en nöjd Aksel som haft en kämpig höst med mycket sjukdom. 

– Det går att göra bra resultat trots en höst som har varit jobbig. Jag har varit sjuk två månader och träningen har inte riktigt funkat under sommaren heller. Men det går att träna ikapp på vintern också, avslutar Aksel. 

Aksel Halvardsson

D 16/17:

I damernas yngsta juniorklass hade Moras Sara Andersson en jätteledning redan från start efter segern i gårdagens sprint, men inledde med hela fyra bom i den svåra vinden. Eftersom de närmaste konkurrenterna också åkte på straffrundor var hon ändå helt ohotad ut från vallen och när Sara revanscherade sig med fullt i andra liggande hade hon i praktiken redan säkrat SM-guldet. Hon var nästan två och en halv minut för Dala-Järnas Märta Andersson när hon gick ut på det tredje varvet och utökade avståndet till nästan tre minuter efter ytterligare en bom i första stående. Sara avslutade sedan med två missade skott i det sista skyttet och spurtade i mål med fin fart i spåret som överlägsen vinnare, efter totalt sju bom. Hennes segermarginal blev till sist 3,48 före Märta som hade två bom mer, men som var lika ohotad silvermedaljör. Klubbkamraten Klara Andersson gick ut som fyra efter sista stående, 10 sekunder bakom Hedes Sofia Jonsson, men var den starkare på slutvarvet och klarade bronset med sex sekunder tillgodo, drygt sex och en halv minut från segern.

Sara Andersson

H 14/15:

Till skillnad mot juniorer och seniorer var det distanslopp som gällde för ungdomarna. Limas Karl Grönland tog silver i gårdagens sprint, men i dag var det ingen som kunde konkurrera med honom. Trots två bom var han i ledningen redan efter det första liggande skyttet och efter två imponerande nollor i de två avslutande skjutningarna vann han SM-guldet med nästan två och en halv minut före Henning Lindh Ten Berg från Tullus, som hade totalt fem missade skott. Det blev däremot en hård kamp om tredjeplatsen mellan Lucas Wanner från Ornäs som sköt fem bom och Tullusåkaren Jacob Torgrimsson med sex missade skott. Jacob var snabbare i spåret, men i mål var Lucas 0,3 sekunder före och knep bronsmedaljen, 3,13 från segern.

Pallen H14-15

D 14/15:

Det blev en hel del bom även i damernas distans i ungdomsklassen, på grund av den fortsatt kraftiga vinden. Ida Bergfors från Sundsvall var bara 11:a i sprinten och tog lite överraskande hem SM-guldet trots sex missade skott, en dryg halvminut före Moras Ida Eriksson som hade en bom mindre och som klarade silvret med god marginal. Fredagens sprintvinnare, Yrla Abrahamsson från Tullus var snabb i spåret, men efter hela åtta bom fick hon nöja sig med bronset, 1,14 från segern. Hon hade i sin tur nästan 50 sekunder tillgodo på Moras Alva Ersson som var nära att ta sitt andra brons men som fick nöja sig med fjärde plats i mål, även hon med åtta missade skott.

Pallen D14/15

I morgon avslutas SM-tävlingarna i Boden med stafetter. Ungdomarna startar klockan 9.15, följt av herrar seniorer två timmar senare och damer seniorer klockan 12.40. 

Fullständig resultat finner man här: 

Seniorer: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/69e74e61-6f7e-4ef1-9fe1-49c2f39ac9b3/resultat_sm_jaktstart.pdf


Juniorer: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/ecad9acc-856e-4b66-91c4-28e646d1c9cd/resultat_jaktstart_jsm.pdf


Ungdomar: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/ded5b9fc-c347-4c65-834b-3edd674055f7/resultat_usm_distans.pdf

Text och analys: L-G Alsenius

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info