Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Peppe Femling: "Jag är inte den som tar jättemycket plats"

15 JAN 2019 15:45
Fotboll var inget för Peppe Femling, men att det blev just skidskytte var faktiskt en slump. Nu ser 26-åringen fram emot VM på hemmaplan. – Man räknar verkligen ner nu.
  • Uppdaterad: 15 JAN 2019 15:45

Vem är du?

Jag är 26 år och är född och uppvuxen i Allmänninge, en liten by strax utanför Gävle. Numera bor jag i Östersund och satsar fullt på skidskytte, som då tar den mesta tiden. Jag har ett fiskeintresse, men det har ju kommit i skymundan kan man säga. Man har ju inte så mycket tid över. Jag tror att andra personer uppfattar mig som ganska lugn och trevlig. Jag är väl inte den som tar jättemycket plats.

 

Varför började du med skidskytte?

Det var egentligen en grej som jag blev indragen i av mina bröder. Hemma omkring finns det bara längdåkning. Min mellersta brorsa kom in på skidskytte av en liten slump i samband med skidgymnasiet. När han åkte iväg på tävlingar var jag så pass liten så att jag inte kunde stanna hemma själv och på den vägen kom jag in på skidskyttet. Det blev ganska naturligt att man provade på litegrann och när jag väl hade provat fastnade jag ganska snabbt. Det var längdåkning hela juniortiden också så jag har kört dubbelt. Sen gick jag skidskyttegymnasiet i Torsby och då var det ju skidskyttet som gick i första hand och sen körde man längd när det passade in. På mellanstadiet höll jag även på med lite fotboll och löpning som fritidsaktivitet. Jag kände nog ganska tidigt att fotboll inte var något för mig. Det var roligare att hålla på med något individuellt där man kan påverka allt själv. Men nu har man ju upptäkt att det är en höjdpunkt att tävla i lag även fast man är en individuell idrottare. Det är något speciellt. Man fattar varför folk fastnar för lagidrotter också.

 

Ditt största minne/ögonblick från sommarens och höstens barmarksträning?

Det måste vara olyckan som jag var med om, när jag fick staven genom benet. Det är ju det som sticker ut. Annars har man bara ätit, tränat och sovit hela dagarna. Stavolyckan var något speciellt. Det är helt galet. Nu efteråt är man tacksam att det gick så pass bra som det gjorde, men att det ens kunde hända är helt galet. Jag hade tur i sista momentet och det är ju det viktigaste.

 

Vilken är den bästa platsen att tävla på? Motivera

Jag gillar ju Nove Mesto i Tjeckien. Det är fina banor där. Sen stämningen. Läktaren går ju runt hela stadion så det blir som ett gryt på något sätt. Det är ett riktigt häftigt ställe att tävla på. 

 

Vilka är dina styrkor som skidskytt?

Jag är en hyfsad man mot man åkare. Sen tenderar jag att skjuta som bästa när jag är mest nervös egentligen. Man är ju nervös av en anledning, men samtidigt blir man mer skärpt i de situationerna, så på något sätt måste man ju gilla det. 

 

Vilken svensk längdåkare hade du gärna sett som skidskytt och varför?

Vi har ju en ganska bra och tajt grupp här, men Viktor Thorn tror jag skulle kunna vara rätt hyfsad. Kan känns lite stimmig och så där så han skulle nog passa tror jag. Han är rätt snabb i spåret också. Sen har han ju lite kontakter (flickvännen Johanna Skottheim) också så att säga. 

 

Vad är det bästa med landslagstruppen? 

Det är framförallt att vi har bra sammanhållning och trivs bra ihop. Det är det som sticker ut om man jämför med andra nationer, tror jag. Vi är ett bra gäng. När vi inte tränar så kan vi ändå hitta på saker, vi bor typ grannar. Att vi hittar på saker även utanför är ett tecken på att vi funkar ihop och det är kul. 

 

Vad längtar du mest efter med säsongen och varför? 

Höjdpunkten har ju inte börjat än, men det är solklart hemma-VM. OS var något speciellt men det här kommer bli speciellt på en annan nivå. Det ser jag verkligen fram emot. Sen får man se om man får köra eller vad man får köra, men hemma-VM är något man tränat för hela sommaren och hösten. Man räknar verkligen ner nu. Det är svårt att säga hur man kommer reagera på det. Vi har inte varit i en sån sits förut. Det är ju många arenor som erbjuder riktigt mycket publik, men det är inte oss dem fokuserar mest på då. Det blir något annat när publiken kommer heja mest på svenskarna, såklart. Det är något man verkligen ser fram emot. 

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info