Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nicklas Olausson

Per Lindius - kocken som ska bidra till svenska skidskytteframgångar

12 MAR 2019 06:43
Han lagar helst maten, men serverar gärna en medaljtårta. Per Lindius är kocken som ska bidra till svenska framgångar under VM i Östersund. – Det är ett jättehärligt gäng, säger han.
  • Uppdaterad: 12 MAR 2019 06:43

Per Lindius, eller Pelle som många kallar honom, har jobbat som kock för längdlandslaget sedan 2008. I drygt ett år har han dessutom varit en del av den svenska skidskyttefamiljen. 

– Det är ett jättehärligt gäng. Wolfgang är helt underbar att vara med, han har en otrolig energi. Vi har jätteroligt tillsammans och det är jättemycket skratt i huset. Det är skoj, säger han.

 

Maten som ska bära frukt.

 

Pelle Lindius är egenföretagare och har sitt egna cateringföretag, men ungefär 110 dagar om året reser han runt för att laga mat till bland andra de svenska skidskyttarna. Upplägget är noga uträknat, för att åkarna ska få i sig alla viktiga näringsämne som krävs för att kunna prestera på topp. 

– På frukosten får de en vitaminshot med ingefära och chili. Det är för att väcka kroppen lite. Sen äter de havregrynsgröt med olika topping som nötter och bär, ägg - stekta eller kokta och sen lite olika smörgåsar. Vid 12 är det lunch, med en salladsbuffè, bröd och smör. Vid tre är det mellanmål, det är som en mindre frukost ungefär. De som tävlar kanske äter lite mannagrynsgröt också för att få i sig en bra grund. Vid halv sju är det middag, en trerätters, med förrätt, varmrätt och dessert. Sen vid halv tio är det kvällsmål och det är också som en mindre frukost.

Under mästerskapet blir det inget godis eller chips för åkarna. Men hur är sötsuget egentligen? 

– Det är därför vi har alla de här måltiderna, för att det inte ska bli något sötsug, utan man ska hålla blodsockret på en viss nivå. Man ska vara lagom mätt hela tiden. Det är därför vi har den här desserten efter middagen, just för att stilla sötsuget lite. 

– Det blir lite olika desserter. De är lite mindre än vanligt, det är inga stora desserter, säger han med ett litet skratt.

 

Pelle Lindius och Linn Holmberg

 

Om du själv får välja, vad lagar du helst, maten eller desserten?

– Jag gör helst maten. De andra är bättre än mig på dessert, säger Pelle om sitt team på plats i Östersund, som består av sonen Marcus Lindius och Linn Holmberg. 

 

Pelle Lindius, Marcus Lindius och Linn Holmberg

 

Samarbetet med skidskyttelandslaget började inför OS i Pyeongchang, där hela teamet hade ett utanförboende, vilket gav en fin sammanhållning, enligt Pelle. Inför VM på hemmaplan har man därför valt att kopiera upplägget. Laget bor nu i hus nära skidskyttestadion i Östersund. 

– De kommer in till vårt hus och tar en kaffe mellan träningar också så det är en samlingspunkt. När det har varit tävlingar kommer de som inte har tävlat in till oss och kollar på TV. 

 

Fredrik Lindström

 

Att ha ett mästerskap på hemmaplan innebär en del fördelar, inte minst när det gäller matlagningen.

– Den största utmaningen kan vara råvarorna, att hitta allt. I Pyeongchang fick vi ta med oss väldigt mycket från Sverige till exempel. Så här är det väldigt lätt och tacksamt. Det är så skönt att vara här i Östersund. I Seefeld var vi på ett hotell och då måste man anpassa sig efter dem. De pratade bara tyska och jag pratar ingen tyska. Här är det mycket enklare.

Pelle Lindius var med skidskyttelandslaget första gången redan under ett precamp inför OS i Vancouver 2010. Då stod han inför andra utmaningar.

– Det var rätt roligt för då höll Björn Ferry på med sitt LCHF. Då fick jag laga specialmat till honom, men det blev ju väldigt lyckat, säger han och syftar på att Ferry under mästerskapet sedan vann OS-guld i jaktstart.

– Nu är det ingen specialmat så det är lite enklare, fortsätter han.

 

Peller Lindius lagar helst maten.

 

Hur mycket har åkarna att säga till om?

– De får ju önska mat och så. Vi hade en utvärdering efter Pyeongchang vad de tyckte om och vad som var bra. Sen gäller det ju att ha en variation i rätterna när man lagar mat till samma människor så många gånger. Igår kom Anna Magnusson och frågade om jag inte kunde göra de dumplingsen som vi gjorde i Pyeongchang så det ska vi göra någon kväll, tänkte vi.

– Men man testar ju helst inte nya saker på mästerskap utan det gör man kanske på träning. Vi har alltid lagat allting innan.

Såklart är det inte bara åkarna som får ha åsikter om maten.

– Pichler kan också komma med synpunkter, men han är väldigt nöjd. Han var jättenöjd efter Pyeongchang just för att vi skapade den här miljön i huset. Det blev en väldigt bra stämning, väldigt avslappnat, säger Pelle.

 

Pelle Lindius

 

Vad skulle hända om någon av er skulle bli sjuk?

– Då blir Wolfgang inte glad. Det är bara att dra direkt, säger Pelle med ett skratt.

 

Längdlandslaget har haft en tradition sedan 2008 att varje svensk medalj firas med tårta. Under OS i Pyeongchang införde Lindius samma tradition även för skidskyttelandslaget.

– När jag sa till Wolfgang att vi skulle börja fira medaljer med tårta så frågade han ”What is this tårta?”. Då förklarade jag hur Rikard Grip alltid gör. Han håller ett tal inför alla och sen äter de tårta. Första gången höll Wolfgang talet, sedan vände han sig om och tog första biten själv. Nästa gång, när Hanna tog sin medalj, höll han på att göra samma sak, men då fick jag bromsa honom och förklara att det är medaljören som ska börja. 

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info