Hoppa till sidans innehåll
Foto: Emma Höglund

Så gick det i Swe Cup säsongen 2018/19

10 APR 2019 12:00
Efter 10 spännande tävlingar under fem helger är årets Swe Cup-säsong över och sammanräkningen klar. Vi har fått sex nya segrare, medan Viktor Brandt och Alva Sköld vinner för andra året i rad, trots att båda har gått upp en åldersklass.
  • Uppdaterad: 10 APR 2019 12:00

Damer 16/17:

1. Wilma Björn, Bore Biathlon - 108p
2. Vanja Kant, Hede SK - 100p
3. Märta Andersson, Dala-Järna IK - 95p

Förra året kom Wilma Björn på åttonde plats i Swe Cup, men när hon nu tillhörde de äldsta i klassen lyckades hon ta hem totalsegern. Hon har vunnit tre tävlingar, bland annat masstarten i Sveg som hjälpte henne att passera Vanja Kant den allra sista helgen. Vanja har två segrar under säsongen medan Dala-Järnas Märta Andersson vann den sista sprinten och klarade tredjeplatsen, tre poäng före klubbkamraten Klara Andersson, även hon med en seger i vinter.

Andra vinnare under säsongen är Sofia Jonsson från Hede som blev femma totalt, medan Moras snabbåkare Sara Andersson tog två tidiga segrar, men missade flera tävlingar när hon deltog i Junior-VM. Sara delar sin tid mellan längd och skidskytte, men vi får hoppas att hon väljer det senare och får tid att jobba med skyttet, för hon är ett stort framtidslöfte. Det visade hon inte minst genom två suveräna SM-guld i Boden.

Wilma Björn

Foto: Emma Höglund

Herrar 16/17:

1. Oscar Andersson, Älvdalens SKG - 113p
2. Erik Larsson, Mora Biathlon - 98p
3. Aksel Halvarsson, Tullus SG - 95p

Oscar Andersson var nära att hem hem totalsegern redan förra säsongen, men saknade en enda poäng. Den här gången var det däremot ingen tvekan vem som var starkast. Oscar har vunnit hela sex tävlingar under vintern, bland annat båda de avslutande i Sveg, Han blev också uttagen att tävla under Ungdoms-OS i Sarajevo, precis som totaltvåan Erik Larsson som faktiskt slog Oscar vid en Swe Cup-tävling i Torsby. Trean Aksel Halvarsson har ingen vinst, men har blivit tvåa tre gånger och trea vid två tillfällen.

Övriga Swe Cup-segrar under säsongen har tagits av Fabian Hermansson från Finnskoga IF, Vincent Grein, Tullus SG, samt Loke Sköld, Häverödals SK. Nästa år flyttas topptrion upp en åldersklass och får kämpa mot ännu tuffare motstånd, vilket ska bli mycket spännande att följa.

Oscar Andersson

Foto: Emma Höglund

Damer 18/19:

1 Alva Sköld, Häverödals SK - 103p
2. Erika Österman, Häverödals SK - 91p
3. Johanna Nordqvist, I 21 IF - 88p

Förra säsongen var Alva Sköld överlägsen i den yngsta åldersklassen, även den gången före klubbkamraten Erika Österman. Årets totalseger satt däremot långt inne, men tack vare vinsten i den avslutande sprinten i Sveg tog Alva över ledningen från Johannna Nordqvist - och även Erika smet förbi med några poäng tillgodo. Häverödalstjejerna har vunnit fyra respektive två tävlingar under vintern, trots att de även deltog i Ungdoms-OS och missade Swe Cup-helgen i Lima. Johanna segrade i en tävlingarna där, medan den andra togs hem av Julia Johansson från Anundsjö IF som blev fyra totalt.

Övriga vinnare under säsongen har varit Anna-Karin Heijdenberg från Tullus SG och Lisa Melén Olsson, Häverödals SK. Alva och Erika blir äldst i klassen nästa vinter och kommer troligtvis att dominera i ännu högre grad, i alla fall med samma utveckling som i år. Alva avslutade förresten med två säkra SM-guld i Boden.

Alva Sköld

Foto: Emma Höglund

Herrar 18/19:

1. Malte Stefansson, Oxbergs IF - 110p
2. Alfred Eriksson, Dala-Järna IK - 99p
3. Anton Ivarsson, Tullus SG - 93p

Malte Stefansson hamnade på andra plats i den näst äldsta juniorklassen förra säsongen, men i år var han ohotad segrare efter fem vinster, bland annat båda tävlingarna under den sista helgen i Sveg. Den lovande dalmasen vann också två säkra SM-guld i Boden och deltog även i Junior-VM. Han tillhör Framtidslandslaget, precis som Alfred Eriksson som vann en av Swe Cup-tävlingarna i Sollefteå medan Malte var i Osrblie, men han tävlade även själv internationellt i Ungdoms- OS senare under vintern. Anton Ivarsson var bäst av de svenska herrarna i det mästerskapet men fick nöja sig med tredje plats i Swe Cup, trots två segrar under säsongen.

Knut Vikström från Sundsvall har också vunnit två tävlingar, men var en poäng efter Anton som fyra till sist. Till skillnad från Malte som går upp en klass får de övriga kämpa om slutsegern i H 18/19 även nästa vinter.

Malte Steffansson

Foto: Nicklas Olausson

Damer 20/22:

1. Ella Halvarsson, Mora Biathlon - 94p
2. Nicolina Lindqvist, Biathlon Östersund - 87p
3. Tilda Johansson, Anundsjö IF - 81p

Förra säsongen kom Ella Halvarsson trea i Swe Cup och var också med i stafettlaget som tog guld i Junior-VM. I år lyckades hon inte kvalificera sig till mästerskapet, men har hållit en jämn nivå i de nationella tävlingarna, vilket räckte till totalseger, efter en vinst under vintern. Nicolina Lindqvist slog Ella i masstarten i Torsby och har varit på pallen ytterligare fyra gånger, men fick nöja sig med andraplatsen totalt. Tilda Johansson har samma poäng som Gry Abrahamsson Gjersvold, Biathlon Östersund, men klarade tredjeplatsen i Swe Cup tack vare en vinst under säsongen.

Finnskogas Annie Lindh tog hem de två avslutande tävlingarna i Sveg, liksom ännu en tidigare under vintern - och vann också två meriterande SM-guld i Boden. Annars har hon mest tävlat internationellt, bland annat som del av stafettlaget som tog brons i Junior VM i Osrblie. Hon fick nöja sig med femte plats i Swe Cup, tätt följd av Amanda Lundström från I 19 IF som också tog hem tre segrar, men som även firade stora triumfer med silver och brons i Junior-EM i Sjusjöen. Hon tog dessutom brons i JVM-stafetten, tillsammans med Annie och Piteå SK:s Elvira Öberg. Den senare vann en av de två Swe Cup-tävlingar som hon deltog i, men tävlade framförallt utomlands, även i IBU-cupen, med en imponerande åttondeplats som bästa resultat.

 Ella Halvarsson

Foto: Håkan Blidberg

Herrar 20/22:

1. Viktor Brandt, I 2 IF - 105p
2. Emil Nykvist, Bore Biathlon - 99p
3. Henning Sjökvist, Biathlon Östersund - 95p

Viktor Brandt tog en överlägsen seger i H 18/19 förra året efter totalt fem vinster, men när han gick upp en åldersklass till den här säsongen och fick tävla mot två år äldre konkurrenter trodde man att han skulle få det svårt. Men Viktor har levererat på en hög nivå i Swe Cup hela vintern, med tre segrar och ytterligare fyra pallplatser som imponerande resultat. Fjolårets totalvinnare, Emil Nykvist, har tagit hem hela fem tävlingar och skuggade länge Viktor, men hade till sist ett tävlingsresultat för lite för att kunna passera. Han höll i alla fall undan för Henning Sjökvist med fyra poäng, trots att den senare var två placeringar bättre i den avslutande tävlingen i Sveg.

Den vann förresten Johan Stridsman från I 19 IF som hade två poäng mindre än Henning som fyra totalt. Landslagsmannen Oskar Ohlsson tog en tidig seger i Östersund, men har därefter tävlat i IBU-cupen och senare i de båda internationella juniormästerskapen och hamnade lite längre ner i den slutliga resultatlistan.

Viktor Brandt

Foto: Håkan Blidberg

Damer seniorer:

1. Anna Wikström, Mora Biathlon - 107p
2. Madeleine Norman, I 21 IF - 102p
3. Anna Clara Forss, I 19 IF - 76p

På grund av de stora internationella framgångarna för de svenska skidskyttedamerna har det ofta varit mycket tunna fält i Swe Cup den här säsongen, ibland med bara tre eller fyra deltagare till start. Anna Wikström var starkast i slutändan tack vare tre segrar och fyra andraplatser, medan tvåan, Madeleine Norman, slog Anna i masstarten i Sollefteå och var på pallen vid ytterligare sju tillfällen. Anna Clara Forss har inte vunnit i vinter, men kom tvåa bakom Anna i en av tävlingarna i Torsby i januari och blev trea i sammandraget.

Chardine Sloof från Bore Biathlon, var tillbaka efter att ha fått hela förra säsongen spolierad av skador och vann tre av de fyra tävlingar som hon deltog i och stod också för flera fina resultat i IBU-cupen. Elisabeth Högberg vann den andra Swe Cup-tävlingen i Östersund i december innan hon började tävla utomlands, medan Johanna Skottheim triumferade i både masstarten och sprinten under den sista helgen i Sveg, men var även hon framgångsrik i IBU-cupen med två pallplatser under vintern.

Anna Wikström

Foto: Emma Höglund

Herrar seniorer:

1. Daniel Gustafsson, Biathlon Östersund - 91p
2. Victor Olsson, Biathlon Östersund - 90p
3. Johan Bergman, I 21 IF - 88p

Precis som hos damerna har det varit ett stort manfall i Swe Cup när många av de främsta har tävlat i Världscupen och IBU-cupen, även om det inte har varit riktigt lika tunna startfält. Daniel Gustafsson har inte varit utomlands i vinter utan har deltagit flitigt på hemmaplan, även om han saknades under den avslutande tävlingshelgen. Daniel tog ändå hem totalsegern i Swe Cup, trots fyra andraplatser som bästa placeringar. Victor Olsson kunde ha passerat med en seger i den sista sprinten i Sveg, men när han blev trea stannade han på en poäng mindre, med en andraplats som bästa resultat under vintern. Johan Bergman hade en seger från sprinten i Torsby och kunde också ha utmanat, men kom heller inte till start i Sveg.

Där tog Lima SKG:s Tobias Arwidson en av sina fyra vinster i vinter, men med endast sex tävlingsresultat slutade han fyra, tre poäng bakom Johan. Tobbe lagkamrat Simon Hallström vann den avslutande sprinten förra helgen och övriga segrare under säsongen har varit Torstein Stenersen, Biathlon Östersund och Christofer Eriksson från Tullus SG - och dessutom vann Dala-Järnas Gabriel Stegmayr både masstarten och sprinten i Sollefteå i mitten av januari, innan han fick chansen att tävla i Världscupen i Nordamerika.

 Daniel Gustavsson

Foto: Håkan Blidberg

Grattis alla vinnare och övriga medaljörer - och starkt kämpat av samtliga skidskyttar under säsongen!

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info