Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Silver till stafettdamerna efter skyttedrama!

16 MAR 2019 16:36
De svenska damerna var i en stor ledning i dagens VM-stafett när Hanna Öberg fick problem i sista skyttet och tvingades använda alla extraskotten. Det gjorde att Norge passerade och vann guldet, men Sverige tog ändå ett fint silver, precis som i OS.
  • Skapad: 16 MAR 2019 16:36

Det var fullproppat på läktarna i Östersund och en hög stämning redan från start. Linn Persson var först ut av svenskorna och gjorde precis som i mixstafetten på den inledande sträckan. Hon låg bra med som trea in till det liggande skyttet och lämnade vallen på femte plats efter fem fullträffar på 27 sekunder, till hemmapublikens glädje. Det var knappt fyra sekunder fram till täten och Linn höll både avståndet och placeringen in till stående, tack vare fjärde åktid. När hon sköt fullt igen, den här gången på 25 sekunder, gick hon ut på slutvarvet som tvåa, men tappade 15 sekunder i spåret och växlade till sist som fyra, 14 sekunder efter Italien. Skyttet var felfritt och åkmässigt hade hon sjätte tid, 20 sekunder långsammare än Lisa Vittozzi - ännu en stark startsträcka av Linn!

Linn Persson

På sitt första varv höll Mona Brorsson fjärdeplatsen, men tog in fem sekunder på täten med femte åktid. I liggande sköt hon sedan fullt, men tappade lite tid på vallen och gick ut på mellanrundan 14 sekunder bakom Italien. Där förlorade Mona visserligen några sekunder, man hade ändå sjätte tid i spåret och passerade Ukraina som trea in till stående. Tyvärr tvingades hon använda ett extraskott och tappade kontakten med de tre första lagen. Mona tog in fyra sekunder på slutvarvet, tack vare fjärde åktid, och växlade som fyra, 23 sekunder bakom USA som var i en knapp ledning. Hon gjorde en fin insats på vallen med endast ett extraskott och i spåret hade Mona femte tid totalt, 12 sekunder efter amerikanskan Claire Egan - och dessutom var hon fyra på själva sträckan!

– Jag är så himla stolt över hela det här laget och att vi får lyckas på hemmaplan betyder så otroligt mycket, säger Mona.

Mona Brorsson

På förhand var Anna Magnusson det osäkra kortet, men vilken sträcka hon gjorde! Hon passerades visserligen av Tiril Eckhoff på det första varvet, men höll norskans rygg ända in till det liggande skyttet och var bara åtta sekunder bakom USA, med fjärde tid i spåret. Tack vare fem säkra fullträffar avancerade hon till tredje plats, vilket fick de blågula på läktarna att på allvar hoppas på en medalj. Anna kom sedan in till det stående skyttet som tvåa, tillsammans med tre andra åkare. Medan USA och Ukraina tvingades ta till extraskott och Norge åkte på en straffrunda sköt Anna fullt på 27 sekunder och lämnade vallen i en ledning med 14 sekunder - och nu var publiken i upplösningstillstånd. Med fortsatt fin fart i spåret drygade hon ut avståndet till jagande USA med tre sekunder och var 17 sekunder före vid växling - och med Norge ytterligare 26 sekunder bakom. Anna gjorde en perfekt insats, både på vallen och i spåret. Totalt var hon 57 sekunder efter Denise Herrrman med fjärde åktid - och var dessutom trea på själva sträckan!

– Det är så otroligt skönt att få till ett så här bra lopp när det gällde som mest, säger en mycket nöjd Anna efter sin fina sträcka.

Anna Magnusson

Sverige hade ett lysande guldläge när Hanna Öberg gav sig ut på slutsträckan och tack vare femte åktid hade hon ett avstånd på 37 sekunder till Norge in till det liggande skyttet, även om Marte Olsbu Röiseland plockade in sex sekunder. När Hanna fick använda två extraskott var USA bara 20 sekunder efter och även Norge närmade sig, ytterligare 12 sekunder bakom. Spänningen ökade när avståndet minskade ännu mer på det andra varvet och när det var dags för det avslutande skyttet hade Hanna bara 22 sekunder tillgodo på norskan. Tyvärr fick hon stora problem på vallen och tvingades använda alla tre extraskotten. När det dessutom strulade med omladdningen av det sista skottet hann Norge före ut från vallen, till ett besviket sus från svenskarna på läktarna. Hanna klarade sig ändå utan straffrunda, men var 12 sekunder bakom, och med ytterligare åtta sekunder ner till Ukraina. Tyvärr var avståndet för långt och i stället drog Marte Olsbu Röiseland ifrån och förde Norge i mål som guldmedaljörer, medan Sverige fick nöja sig med silver, 24 sekunder bakom. I spåret hade Hanna nionde tid, 36 sekunder efter Laura Dahlmeier, men gjorde ändå en klart godkänd insats i ett svårt läge.

Hanna Öberg

Det var naturligtvis en lite trist avslutning när guldet var så nära, men vi ska ändå glädjas åt den tredje VM-medaljen i Östersund - grattis Linn, Mona, Anna och Hanna!

Klockan 16.30 är det dags för herrarnas stafett. Blir det ytterligare en svensk medalj?

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info