Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nicklas Olausson

Spännande stafetter avslutade SM-helgen i Boden

31 MAR 2019 16:44
Det var något gynnsammare förhållanden på vallen när SM i Boden avslutades med stafetter på söndagen. Emma Nilsson förde Bore Biathlon till seger i damernas tävling medan Biathlon Östersund vann herrstafetten, med Torstein Stenersen på slutsträckan.
  • Uppdaterad: 31 MAR 2019 16:44

H Seniorer:

Anundsjös Fredrik Lindström fick sätta punkt för en lång och framgångsrik karriär med att ta hem startsträckan i herrarnas tävling, 24 sekunder före junioren Henning Sjökvist från Biathlon Östersund som växlade över till Victor Olsson. Han förde i sin tur upp sitt lag i en klar ledning, tack vare fullt både i det liggande och stående skyttet. Vid växling var avståndet drygt 40 sekunder ner till Anundsjö där junioren Oskar Karlsson stretade emot riktigt bra. Men på slutsträckan blev hans unge lagkamrat Alfred Hellgren passerad av världscupåkarna Martin Ponsiluoma från Tullus och Piteås Jesper Nelin, som båda klarade sig med ett extraskott på två skjutningar.

Men åt Biathlon Östersund kunde de inget göra. Torstein Stenersen åkte stabilt i spåret och trots en straffrunda i stående lämnade han vallen innan konkurrenterna hade hunnit börja skjuta. Torstein kunde åka helt ohotad på slutvarvet och ta emot publikens hyllningar med en segermarginal på 40 sekunder i mål.

Torstein som inte tävlat på länge säger att han var osäker på formen innan start.

– Jag sa till grabbarna att jag har ingen aning hur min form är nu. Så jag ville gärna ha en stor ledning ut på min sträcka. Och det fick jag så det var bra för mig. Jag kunde ta det lugnt och fick till en bra ligg. Det blev lite spännande på stå men jag hade ju en så pass bra ledning så det var lugnt, säger Torstein om loppet. 

Däremot blev det en tät duell om silvret. Jesper och Martin gick ut tillsammans från skjutvallen och lurpassade på varandra ända fram till upploppet där Martin var den starkare och spurtade hem ett silver för Tullus, med Anton Ivarsson och Oskar Ohlson som lagkamrater. Jesper Nelin, Anna Magnusson och Peppe Femling utgjorde Piteås lag som alltså tog hem bronset.

Victor Olsson och Henning Sjökvist

D Seniorer:

På den första sträckan klarade sig Amanda Lundström från hemmaklubben I 19 med ett enda extraskott och växlade i knapp ledning före Mora, där Ella Halvarsson skickade ut unga Sara Andersson. Men I 19 hade lånat in Piteås Elvira Öberg som åkte riktigt fort och bara behövde använda ett extraskott, medan Sara åkte på två straffrundor och föll tillbaka i resultatlistan. Vid växling hade Elvira skaffat det mixade laget en ledning på hela 1,42 före Bores Chardine Sloof som ändå körde upp sitt lag tre placeringar. Tyvärr fick skidorienteraren Elin Lundgren problem direkt på vallen och efter hela fyra straffrundor föll det mixade laget till fjärde plats i mål.

I stället blev det en kamp på slutsträckan mellan landslagsåkarna Emma Nilsson, från Bore, Finnskogas Mona Brorsson och Elisabeth Högberg, Biathlon Östersund. Emma hade ett försprång på en dryg halvminut och när Mona lite oväntat åkte på två straffrundor i liggande blev hon passerad av Bettan som sköt snabbt. I sista stående höll Emma nerverna i styr och klarade sig med två extraskott. Därmed kunde hon njuta på slutvarvet och ta hem SM-guldet till Bore, där hon förutom Chardine hade Moa Olsson i laget.

– Första varvet var lite stressigt då Mona inte var så långt efter. Sen på skyttet skjuter hon lite bom och då var det en minut bak och då kändes det istället rätt lugnt. Det var lite svårt i stå och då var det inte så lugnt längre. Men jag hade 30 sekunder bak på sista varvet och kände att det ska jag inte tappa, säger Emma efter loppet. 

Bettan gjorde en stark sträcka, trots tre extraskott i stående, och kunde med fin fart i spåret köra in Biathlon Östersund på silverplats, 18 sekunder bakom Emma. I laget ingick också Felicia Lindqvist och Cajsa Grape. Mona klarade tredjeplatsen med god marginal och fixade ett brons till Finnskoga, tillsammans med Mathilda Evaldsson och Annie Lindh.

Moa Olsson och Emma Nilsson

H 12/15:

I ungdomarnas herrstafett vann Tullus lag 1 ett säkert SM-guld. Filip Ragnvaldsson behövde bara använda två extraskott på startsträckan och växlade över till Jacob Torgrimsson i en ledning med 12 sekunder. Jacob utökade avståndet till en dryg halvminut, trots en straffrunda, medan Henning Lindh Ten Berg åkte snabbt och klarade sig med ett extraskott på den sista sträckan. Segermarginalen blev till slut 1,33 före Luleå Gjutaren med Valter Eriksson, Joel Huhtasaari och Albert Marjeta i laget. De hade också en straffrunda medan Tullus andralag åkte på tre och fick nöja sig med bronset, drygt fyra minuter från segern genom Simon Frimodig, Emil Tänglander och Klara Sätter.

Vinnarna H14/15

D 12/15:

Även i damernas ungomsklass var det Tullus som tog hem segern utan större problem, trots tre straffrundor och 13 extraskott. Yrla Abrahamssson, Greta Seldahl och Fanny Israelsson var 1,13 före Mora med Hanni Beronius, Ida Eriksson och Alva Ersson i laget. De hade stora svårigheter med vinden på vallen och fick åka hela åtta straffrundor. Trea i mål var Luleå Gjutarens mixlag som var ytterligare 19 sekunder bakom, efter fina insatser av Ida Bergfors, Lisa Hörnquist och Astrid Karlstedt. Men eftersom mixlag inte räknas in i SM fick Stina Ylipää, Wilda Lundqvist och Vera Edvardson bronset för Mälarö, 7.40 från segern.

 Vinnarna D14/15

Resultatlistor hittar ni på följande länkar:
Resultat Seniorer
Resultat Ungdomar

Text och analys: L-G Alsenius & Emma Höglund
Foto: Emma Höglund & Nicklas Olausson

Skribent: L-G Alsenius & Emma Höglund
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info