Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nicklas Olausson

Svårskjuten SM-sprint i ett blött och blåsigt Boden

29 MAR 2019 23:08
Säsongens avslutande SM-tävlingar inleddes på fredagen med sprint där sol och värme gjorde det tungt i spåren och med kraftiga vindar på vallen. Emma Nilsson och Tobias Arwidson vann bland seniorerna, med nästan alla toppåkare på plats.
  • Uppdaterad: 29 MAR 2019 23:08

D 14/15:

Ungdomarna hade det kanske jobbigast i blåsten och i det första liggande skyttet var Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund klart bäst på vallen med endast en bom. Men när hon missade ytterligare två skott i det andra skyttet fick hon släppa Tullus Yrla Abrahamsson förbi sig.

– Det tog lång tid att skjuta och det blev några bom också, men det gick ändå att hålla ihop det rätt bra, säger Yrla. 

Yrla vann SM-guldet med 13 sekunder tillgodo i mål, trots tre bom mer, medan Astrid i sin tur klarade silvret 16 sekunder före bronsmedaljören Alva Ersson från Mora som hade sju missade skott. Hon passerade Greta Seldahl från Tullus som fick nöja sig med fjärde plats i mål efter totalt fem bom, nio sekunder från pallen.

Yrla Abrahamsson

H 14/15:

Herrarnas ungdomklass blev en tät duell mellan Tullus Filip Ragnvaldsson med fem bom och Karl Grönland från Lima som missade sex skott i den hårda vinden. Karl hade fin fart i spåret, men till slut lyckades Filip hålla undan och ta hem guldet med en segermarginal på nio sekunder. Luleås Albert Marjeta var ytterligare 17 sekunder bakom i mål och fick en bronsmedalj som belöning, men det var nära att Tullus Emil Tänglander hade snuvat honom på den. Emil följde upp fyra bom i första liggande med endast ett missat skott i det andra skyttet, men var 11 sekunder för sent ute för medalj.

Filip Ragnvaldsson mot start

D 16/17:

Trots två bom i det liggande skyttet hade Moras Sara Andersson en ledning på fyra sekunder före Klara Andersson från Dala-Järna som missade ett skott. Med fin fart i spåret utökade hon sedan avståndet med ytterligare 11 sekunder in till stående. Där imponerade Sara stort genom att skjuta fullt, medan Klara tvingades åka tre varv i straffrundan. Moraåkaren lämnade därmed skjutvallen i en ledning med hela 1,29, men på slutvarvet åkte de båda i stort sett jämnt.

– Det kändes jättebra idag, både i åkning och skytte. Jag sköt två bom i ligg och noll i stå, säger en nöjd Sara. 

Sara tog hem ett helt ohotat SM-guld medan Klara klarade silvret lika klart, nästan en minut före klubbkamraten Märta Andersson som hade fem missade skott. Swe Cup-vinnaren Wilma Björn sköt hela sju bom och fick nöja sig med sjunde plats i mål.

H 16/17:

Finnskogas Fabian Hermansson var bara sjua in till det liggande skyttet, men lämnade vallen i ledning tack vare fem fullträffar, sju sekunder före Alexander Danneskog från Sundsvall, även han med felfritt skytte. Tullus snabbåkare Aksel Halvarsson låg ytterligare tre sekunder bakom efter en bom, men var i knapp ledning in till stående. Där tvingades han åka ytterligare tre straffrundor, medan Fabian klarade sig med en och lämnade vallen en dryg halvminut före. Aksel tog visserligen in åtta sekunder på slutvarvet, men Fabian lyckades hålla undan och vann SM-guldet med 26 sekunder tillgodo. Bakom Aksel lyckades Alexander ta hem bronset med god marginal efter två bom, en minut från segern. Älvdalens Oscar Andersson var favorit på förhand, men sköt hela sju bom och hamnade en bra bit utanför pallen.

D 18/19:

Swe Cup-vinnaren Alva Sköld från Häverödal hade inga problem med att ta hem segern i damernas näst äldsta juniorklass. Hon ledde redan efter det liggande skyttet med 12 sekunder före klubbkamraten Erika Österman och med Bente Skåle från Tullus ytterligare sju sekunder bakom, alla med fem imponerande fullträffar. När Alva sedan klarade sig med en bom i det stående skyttet medan Bente missade tre skott och Erika hela fyra var SM-guldet klart. Hon lämnade vallen i en ledning med 1,27 före Bente och i mål hade Alva drygat ut segermarginalen med ytterligare 14 sekunder. Erika lyckades ändå klara bronset trots att Finnskogas Mathilda Evaldsson tog in nio sekunder på slutvarvet, men i mål skilde det fortfarande drygt fyra sekunder.

Alva Sköld

H 18/19:

Efter det liggande skyttet var Moras David Höglund i ledningen tack vare fullt skytte, två sekunder före Anton Ivarsson från Tullus som missade två skott. Men in till stående hade Anton tagit över täten, fem sekunder före Swe Cup-vinnaren Malte Stefansson från Oxberg som inledde med tre bom, men som stod för riktigt snabb åkning. När Anton sedan sköt hela fyra bom klarade sig Malte med tre straffrundor och gick ut på slutvarvet i en ledning med 26 sekunder före Moras Joel Andersson, som passerade Anton tack vare en bom mindre. Men på slutvarvet var Anton den starkare av de två och klarade silvret med knappt 10 sekunder tillgodo. Mot guldmedaljören Malte hade de däremot ingen chans och på vägen till mål utökade han segermarginalen till 40 sekunder.

– Det var tungt idag. Mycket skräp i spåren och det fanns alla fören. I första backen var det is och stenhårt, sen var det väldigt löst i vissa backar och där sög det kanske mer än vad det borde, säger Malte efter loppet. 

Malte Stefansson

D 20/22:

På det första varvet var Piteås Elvira Öberg snabbast, men när hon åkte på tre bom i liggande lämnade hon vallen först på sjunde plats. Däremot imponerade Annie Lindh från Finnskoga med att skjuta fullt och ta ledningen med 24 sekunder före hemmaåkaren Amanda Lundström, I 19, som missade ett skott. In till det stående skyttet hade avståndet minskat med några sekunder, men trots två straffrundor gick Annie ut på slutvarvet i fortsatt ledning. Hon hade 15 sekunder tillgodo på Elvira som revanscherade sig med endast en bom, och trots att avståndet minskade något på vägen till tog Annie hem SM-guldet med 10 sekunders marginal. Det blev även en hård kamp om bronset mellan Amanda och Fanny Johansson från Tullus, där den senare var åtta sekunder före ut från vallen. Men i mål hade Amanda vänt på steken och klarade bronset med knappt fyra sekunder.

Annie Lindh

H 20/22:

Herrarnas äldsta juniorklass blev en hård kamp mellan fyra åkare. Tullus Oskar Ohlsson var först in till det liggande skyttet, men sköt två bom och passerades av Emil Nykvist från Bore som missade ett skott och som var 15 sekunder före ut från vallen - och med hemmaåkaren Johan Stridsman från I 19 ytterligare sex sekunder bakom. In till stående hade ledningen minskat till fyra sekunder, men när båda tvingades åka tre varv var i straffrundan drygade Emil ut avståndet till det dubbla. Dessutom blev Johan passerad av Henning Sjökvist från Biathlon Östersund som bara var fem sekunder bakom Oskar ut från skjutvallen. Men på slutvarvet var Oskar obeveklig och vann SM-guldet med 20 sekunder tillgodo på Henning som blev tvåa och förpassade Emil till bronsplats, ytterligare nio sekunder bakom. Johan fick i sin tur nöja sig med den försmädliga fjärdeplatsen, 44 sekunder från segern.

Oskar Ohlsson och Emil Nykvist

D Senior:

Förutom Hanna Öberg och Linn Persson var hela dameliten på plats i Boden och de sattes verkligen på prov i det blöta och blåsiga vädret. Elisabeth Högberg från Biathlon Östersund var två sekunder före Finnskogas Mona Brorsson in till det liggande skyttet, men det var i stället Emma Nilsson från Bore som lämnade vallen i ledning efter fem fullträffar, strax före Bettan och med Piteås Anna Magnusson ytterligare några sekunder bakom. Bettan åkte sedan starkt på det andra varvet och kom in till stående med en ledning på 11 sekunder, men sköt hela fyra bom och hamnade på femte plats i mål. Anna tvingades i sin tur åka tre varv i straffrundan och när Emma klarade sig med två gick hon ut på slutvarvet i en ledning med 26 sekunder före Mona som hade två bom mer, totalt fyra. I mål hade avståndet visserligen minskat med sju sekunder, men Emma kunde glädja sig åt SM-guldet medan Mona tog silver. Bakom dem klarade Anna bronsmedaljen med 17 sekunder tillgodo på Limas Johanna Skottheim, båda med totalt fyra missade skott.

– Jag visste att det kunde gå hur som helst så jag hade nog räknat med någon mer bom. Formen har inte varit jättebra mot slutet så jag tänkte att man får se, men det gick ju bra. Så det var kul, säger Emma på frågan hur hon tänkte med den blåst som var under tävlingen. 

Emma Nilsson efter målgång

H Senior:

I herrarnas sprint saknades bara Torstein Stenersen av VM-åkarna, men precis som i damerna tävling blev skyttet helt avgörande för resultatet. Piteås Jesper Nelin var snabbast på det första varvet, strax före lagkamraten Peppe Femling, men båda åkte på straffrundor medan Fredrik Lindström, Oskar Brandt och Gabriel Stegmayr lyckades skjuta fullt. De två sistnämnda åkte däremot på tre bom i stående medan Fredrik tvingades åka hela fyra varv i straffrundan. I stället följde Limas säkra snabbsskytt Tobias Arwidson upp två bom i liggande med bara en i det stående skyttet och tog lite överraskande tog hem SM-guldet före Fredrik som var 25 sekunder efter i mål på andra plats - och med Oskar ytterligare 10 sekunder bakom som glad bronsmedaljör. Peppe fick nöja sig med fjärde plats, strax före Sebastian Samuelsson från I 21 som blev femma efter fem missade skott - och Jesper hamnade till slut på åttonde plats efter fyra bom i det stående skyttet, totalt sex missade skott.

– Jag öppnande rätt kontrollerat men verkar ändå haft bra fart på skidorna idag, så det kändes bra. Vindarna var verkligen hårda men det gick relativt okej. Jag fick två i första och sen ett i stå så det var väl inte superbra, men tittar man på förhållanderna så var det bra, säger Tobias. 

Tobias Arwidsson

I morgon fortsätter SM-tävlingarna med distans för ungdomarna med start klockan 09.30. Juniorer och seniorer kör i stället jaktstart och de tävlingarna inleds klockan 11.45

Fullständigt resultat finner man här: 

Ungdomar: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/a85dcd59-3dfd-4119-8437-61d9c9e49e6c/resultat_usm_sprint.pdf

Juniorer: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/3260fd2a-6631-4bbd-9cbd-c54abb80aa29/resultat_jsm_sprint.pdf

Seniorer: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/db60c7c0-8d79-4760-98cb-d8642402b1d8/resultat_sm_sprint.pdf

 

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info