Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson Fredrik Lindström körde första sträckan under VM-stafetten i Östersund.

Sverige på sjunde plats i herrarnas VM-stafett

16 MAR 2019 20:41
De svenska herrarna var i medaljläge halvvägs i lördagens stafett i Östersund, men efter alltför många extraskott på slutsträckan blev Sverige sjua i mål, 1,37 efter vinnande Norge och en dryg halvminut från bronset.
  • Uppdaterad: 16 MAR 2019 20:41

Till värmande applåder från den fulltaliga publiken på läktarna gick Fredrik Lindström ut på startsträckan. Han var bara några sekunder från täten som åtta in till det liggande skyttet, men tvingades använda ett extraskott. Fredrik lämnade vallen på 14 plats, 15 sekunder från täten. På det andra varvet trycktes fältet ihop, så inför det stående skyttet var han bara fyra sekunder bakom. Tack vare fem snabba fullträffar på 21 sekunder gick Fredrik ut på slutvarvet som trea, men fick släppa fem lag förbi sig till växling som åtta, nio sekunder efter Ryssland som var i knapp ledning. Trots att han tappade lite mot slutet gjorde Fredrik en starkt och stabil startsträcka och höll avståndet till täten riktigt bra. Totalt hade han sjunde tid i spåret, inte mer än 20 sekunder långsammare än fransmannen Antonin Guigonnat.

Jesper Nelin på andra sträckan i stafetten under VM i Östersund.

På sitt första varv tappade Jesper Nelin bara två sekunder mot fransmannen Quentin Fillon Maillet, med fjärde åktid, och avancerade till sjunde plats. I det liggande skyttet fick han använda två extraskott och förlorade lite tid, men gick ändå ut från vallen som fortsatt sjua. Tack var fjärde tid i spåret ännu en gång passerade han Ryssland på det andra varvet och var 17 sekunder från täten in till stående. Där har Jesper varit lite ojämn i år, men den här gången sköt han på snabba 26 sekunder med ett extraskott och var fyra ut på slutvarvet. Därefter passerade han Österrike tack vare bästa tid i spåret och växlade som trea, till hemmapublikens förtjusning, 19 sekunder bakom Frankrike i täten. Jesper gjorde en storstilad sträcka med näst bästa tid i spåret, bara sju sekunder efter Quentin Fillon Maillet, och var trots de tre extraskotten fyra på själva sträckan.

Martin Ponsiluoma körde tredje sträckan för Sverige under VM i Östersund.

Nu hade Sverige medaljläge på allvar och på läktarna började hoppet spira hos den blågula delen av publiken. Det var nog ett både pirrigt och inspirerande läge för Martin Ponsiluoma som bara hade kört ett lopp i VM tidigare. Han förlorade inte mer än sex sekunder mot ledarduon Tarjei Bö och Simon Desthieux på det inledande varvet och behöll tredjeplatsen, trots ett extraskott i liggande. På väg till det stående skyttet fick Martin släppa Arnd Peiffer förbi sig och var fyra sekunder bakom tysken efter att båda tvingades använda ett extraskott. Tyvärr tröttnade han lite på slutvarvet och var 1,04 efter Norge vid växling och drygt 20 sekunder från pallen. Totalt hade Martin 11:e tid i spåret, 44 sekunder långsammare än Tarjei Bö - en klart godkänd insats, inte minst med tanke på förkylningen strax innan VM.

Sebastian Samuelsson körde sista sträckan för Sverige under VM i Östersund.

Sebastian Samuelsson gjorde vad han kunde på sitt första varv, ivrigt påhejad av publiken. Han tappade visserligen 11 sekunder mot Johannes Thingnes Bö, men närmade sig de andra lagen framför en aning. Tyvärr fick han använda alla tre extraskotten i liggande och föll till åttonde plats, och var drygt 50 sekunder från pallen inför det avslutande stående skyttet. Med fem snabba fullträffar kunde Sverige trots allt ha kämpat om bronset, eftersom flera av de andra lagen åkte på extraskott och straffrunda. Men när även Sebastian missade två skott försvann medaljchansen, och ett beviket sus hördes från publikhåll. Han gick ut på slutvarvet som sjua, fem sekunder bakom Frankrike, men var förbi Martin Fourcade innan upploppet. Där blev Sebastian hindrad av fransmannen i stridens hetta och när hans stav gick av blev det ingen spurtstrid, utan Sverige fick nöja sig med sjunde plats i mål.

- Fourcade försökte köra på en yta som inte fanns. Jag tappade balansen och min stav gick av. Det var inte okej, sa en upprörd Sebastian efter målgång.

Sverige lade in en protest, men den avslogs av tävlingsjuryn.

Sebastian åkte fortsatt starkt och hade tredje tid i spåret, bara fem sekunder efter ryssen Alexander Loginov som var snabbast - och trots de fem extraskotten var han sjua på själva sträckan.

I morgon avslutas VM i Östersund med två masstarter. Damernas tävling avgörs klockan 13.15 med Hanna Öberg, Mona Brorsson och Linn Persson bland de 30 startande, medan Sebastian Samuelsson är den enda svenske deltagaren i herrarnas lopp klockan 16.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Per Danielsson

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info