Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

SM guld till Martin och Elvira i kortdistansen

14 NOV 2021 17:28
Martin Ponsiluoma tog hem segern i herrarnas kortdistans i soligt och vackert vinterväder efter en spännande duell med Sebastian Samuelsson. I damernas lopp utklassade Elvira Öberg konkurrenterna och vann med nästan två minuter, efter fyra nollor.
  • Skapad: 14 NOV 2021 17:28

HERRAR KORTDISTANS

Till skillnad mot i gårdagens sprint satte Tullus Martin Ponsiluoma ordentlig fart från början och var snabbast av alla in till det första liggande skyttet, sex sekunder före schweizaren Benjamin Weger - och med sprintsegraren Sebastian Samuelsson från I 21 som fyra, ytterligare några sekunder bakom. Båda svenskarna inledde med fem fullträffar, men Martin var något snabbare på vallen och drygade ut ledningen till 12 sekunder. Oxbergs Malte Stefansson var närmast bakom duon på tredje plats, 26 sekunder från täten.

Utförslöpa under söndagens kortdistans.

På vägen till det andra skyttet plockade Sebastian in några sekunder mot landslagskompisen och tog därefter över ledningen med 37 sekunder efter fullt ännu en gång i stående, medan Martin missade ett av skotten.  Schweizarna Joscha Burkhalter och Serafin Wiestner var ytterligare tiotalet sekunder bakom, medan Malte föll tillbaka något efter en bom.

Under det tredje varvet drygade Sebastian ut ledningen med åtta sekunder, men åkte tyvärr på två bom i andra liggande. Martin missade ytterligare ett skott och i stället var det Joscha Burkhalter som tog över täten efter fem nya fullträffar. Men han hade inte samma fart i spåret som svenskarna och när det var dags för det avslutande skyttet hade Martin fyra sekunder tillgodo på Sebastian, medan schweizaren var ytterligare fem sekunder bakom.

Joscha Burkhalter satte ordentlig press på sina konkurrenter med en fjärde nolla, men Sebastian Samuelsson visade inga nerver idag heller utan sköt också fullt - och när Martin Ponsiluoma imponerade med samma resultat lämnade han vallen i fortsatt ledning med åtta sekunder. Vid sista mellantiden hade avståndet visserligen minskat något, men Martin lyckades ändå hålla undan och ta ett meriterande SM-guld, knappt åtta sekunder före Sebastian - och med nollskytten från Schweiz på den tredje pallplatsen, 50 sekunder från segern. Det var nog ett skönt formbesked för Martin som också var snabbast av alla i spåret, två sekunder före Sebastian.

Martin Ponsiluoma i stående skytte under söndagens kortdistans.

- Jag är väldigt nöjd med 18 träff. Fick jobba mycket med skyttet i dag men på sista försökte jag bara njuta och ta chansen att slå Sebbe. Det var riktigt kul, jag hörde inför sistavarvet att det var lika, sa Martin Ponsiluoma till SVT Sport efter den prestigefulla segern.

Piteås Jesper Nelin klarade sig med tre missade skott och blev fyra, en dryg minut bakom Martin - men var tredje svensk i mål och fick med sig ett SM-brons efter stabil åkning. Han hade fyra sekunder tillgodo på femman Malte Stefansson som gjorde en ny fin tävling med två bom på fyra skjutningar - ett resultat som troligen ger honom en plats till världscuppremiären i Östersund.

Dessutom imponerade 22-årige Viktor Brandt från I 2 ännu en gång genom att bli sjua, 1,38 bakom Martin efter endast ett missat skott. Det hade också Limas veteran Tobias Arwidson som hamnade på 11:e plats, trots ett stavbrott direkt i starten. Oskar Brandt , I 2, hade på nytt fin fart i spåret med fjärde åktid, bara 18 sekunder efter snabbaste man. Men efter fyra bom fick Oskar nöja sig med 14:e plats i mål som sjunde svensk, 2,17 från segern.


DAMER KORTDISTANS

Trots andraplatsen i lördagens sprint var Piteås Elvira Öberg missnöjd med sitt skytte, men idag tog hon revansch med råge. Hon var snabbast av alla på väg in till det första liggande skyttet, fyra sekunder före Stina Nilsson från Lima - och efter fem fullträffar lämnade hon vallen i fortsatt ledning, knappt sju sekunder före storasyster Hanna Öberg som också sköt fullt. Det gjorde även italienskan Lisa Vittozzi som var ytterligare en dryg sekund bakom.

På det andra varvet utökade Elvira avståndet till 16 sekunder och lyckades därefter sätta alla skotten ännu en gång i stående. Det gjorde att hon gick ut på den tredje rundan med drygt 20 sekunder tillgodo på den snabbskjutande italienskan som också nollade för andra gången. Sprintsegraren Linn Persson från SK Bore sköt också fullt på nytt och avancerade till tredje plats strax bakom, medan Hanna tappade lite mark efter ett missat skott.

Elvira fortsatte med samma fina fart spåret och när det var dags för andra liggande var henne ledning 36 sekunder. Där blev det fem nya fullträffar, medan Lisa Vittozzi åkte på en bom och Linn missade två skott. Det gjorde att Elviras ledning växte ytterligare till 1,12 före Hanna som också lyckades nolla. Tack vare det stabila skyttet och den snabba åkningen hade hon till och med råd med två bommar inför sista stående.

Lisa Vittozzi under söndagens kortdistans.

Men det här var en närmast perfekt dag för Elvira Öberg som sköt sin fjärde nolla och stormade fram mot en överlägsen seger. Till slut blev avståndet hela 1,51 före Lisa Vittozzi som också avslutade med fullt skytte.

 - Jag är jättenöjd med mitt genomförande - och framförallt att skjuta fyra nollor för andra gången på tävling. Jag blir inte defensiv utan håller mig till planen och tar ett skott i taget - och åkmässigt är det stabilt och bra. Det är ett riktigt topplopp idag, berättade en glad Elvira Öberg och svarade så här på frågan hur långt det hade räckt i Världscupen:

- Jag tror faktiskt inte att det är så jättemånga som skulle slå mig. Det är det jag hoppas i alla fall.

Elvira Öberg med sitt nya SM-guld.

Hanna Öberg åkte tyvärr på en bom i avslutande skyttet, men klarade tredjeplatsen utan större problem, 2,15 bakom Elvira. Som andra svenska i mål fixade hon dessutom ett SM-silver till Piteå och visade bättre form än i sprinten, även om det säkert finns en växel till att lägga i vid världscuppremiären i Östersund.

Hanna hade  i sin tur 17 sekunder tillgodo på Linn Persson som blev fyra, men fick med sig ett SM-brons efter en ny imponerande tävling med totalt två bom.  Hon följdes närmast av Tuuli Tomingas från Estland, schweiziskan Lena Häcki och Dorothea Wierer från Italien, ytterligare runt en minut bakom Elvira.

Hanna Öberg i stående skytte under söndagens kortdistans.

Bakom dem blev det en hård kamp om de sista platserna på topp 10-listan mellan tre svenskor som alla missade två skott. SK Bores Emma Nilsson imponerade som åtta i mål, strax före Johanna Skottheim från Lima som borde ha stärkt sina världscupchanser efter ett nytt stabilt lopp - och två sekunder bakom henne hamnade Elisabeth Högberg från Biathlon Östersund, på 10:e plats, knappt fyra minuter från segern.

Stina Nilsson hade betydligt bättre fart i spåret idag och var till och med snabbast av alla, totalt tre sekunder före Elvira. Men efter fem missade skott blev hon till slut 12:a i mål, 4,23 från segern - ändå ett fall framåt och ett resultat som visar att kapaciteten finns den dag alla skotten sitter.

Skidskytteförbundets sportchef Anna Maria Uusitalo sammanfattar Sverigepremiären såhär:

- Mitt intryck är att vi sett rättvisa och fina förhållanden, hela helgen. Idre Fjäll och Finnskoga IF har gjort ett fantastiskt jobb, tävlingarna kunde inte ha arrangerats på ett bättre sätt.

Anna Maria är också nöjd med insatserna, både i spåret och på vallen:

- De åkare som vi trodde skulle åka bra har också åkt bra. Det är också kul att se att våra åkare håller bra även i internationell konkurrens… Jag summerar en mycket bra helg!

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info