Hoppa till sidans innehåll

Sebastian nia i herrarnas sprint

17 DEC 2021 18:07
Sebastian Samuelsson blev bäste svensk på nionde plats i fredagens världscupsprint i Annecy-Le Grand Bornand, efter ett missat skott. Norrmannen Johannes Thingnes Bö sköt fullt och tog hem segern.  

 
  • Uppdaterad: 17 DEC 2021 18:07

Efter en aningen mer kontrollerad start än vanligt var Sebastian Samuelsson 11 sekunder från täten inför det liggande skyttet. Tyvärr gjorde en bom att han lämnade vallen på 37:e plats, men avancerade sedan 11 placeringar på vägen till stående. Där lyckades han också skjuta fullt och gick ut på slutvarvet som 10:e man, men tog sig förbi en åkare och blev nia i mål, 41 sekunder bakom Johannes Thingnes Bö. Sebastian hade sjätte åktid sammanlagt, 22 sekunder efter fransmannen Emilien Jacquelin, efter ett stabilt lopp som dessutom ger honom ett fint utgångsläge inför morgondagen jaktstart där han fortfarande åker i ledartröjan. Det är nämligen bara en straffrunda upp till pallen...

Jesper Nelin var tillbaka efter en förkylning och inledde lite försiktigt i spåret, men fick en lovande start på skjutvallen med fem fullträffar i liggande och lämnade vallen på 22:a plats. Jesper åkte däremot på en bom i det stående skyttet, men tappade bara en placering och avslutade dessutom starkt med att ta sig förbi tre åkare på slutvarvet till 20:e plats i mål, 1,07 från segern. Med tanke på att han var isolerad på rummet under en vecka var dagens insats riktigt imponerande. Sammanlagt var Jesper bara 24 sekunder långsammare än Sebastian i spåret - totalt 46 sekunder efter snabbaste åkare.

På det första varvet var Peppe Femling en dryg sekund snabbare än Jesper och lämnade även vallen lika mycket före klubbkompisen på 17:e plats, efter fem fullträffar i det liggande skyttet. Däremot tappade han 16 placeringar på vägen till stående och åkte dessutom på en bom. Det gjorde att Peppe gick ut på slutvarvet som 34:e man, men tröttnade en del mot slutet och hamnade till sist på 45:e plats i mål, 1,54 bakom Johannes Thingnes Bö. I spåret var han 1,30 långsammare än Emilien Jacquelin, men får på nytt chansen att klättra i jaktstarten med lika imponerande skytte som förra helgen.

Malte Stefansson under fredagens sprint. Foto: Nordic Focus

Malte Stefansson var en dryg halvminut från täten inför det liggande skyttet och missade dessutom ett skott i en ganska långsam serie. Han gick på mellanrundan som 79:a, men var 12 placeringar bättre på väg in till stående. Där blev det ytterligare en bom, men serien gick betydligt snabbare och gjorde att Malte fortfarande låg kvar på 67:e plats. Han avslutade dessutom fint med att klättra 10 placeringar och klara en plats i jaktstarten för andra gången som 57:a i mål, 19 sekunder bakom Peppe. Däremot var Malte nio sekunder snabbare än honom i spåret, totalt 1,21 efter bäste åkare.

Precis som Malte inledde Oskar Brandt med en bom i liggande, men var 18 sekunder före honom som 59:e man ut från vallen. Han plockade dessutom 12 placeringar på mellanrundan, men bommade de två sista skotten i stående. Oskar gick ut på slutvarvet som 69:a, men avancerade efterhand och hade en plats i jaktstarten som 59:e man vid sista mellantiden, men stumnade på upploppet och var tre sekunder för sent ute som 63:a i mål, sex sekunder bakom Malte. Däremot åkte han 11 sekunder snabbare och var totalt 1,09 efter Emilien Jacquelin i spåret.

Martin Ponsiluoma under fredagens sprint. Foto: Nordic Focus

Martin Ponsiluoma kände sig hängig under veckan och det märktes att han inte hade sin vanliga åkform. Redan inför det liggande skyttet var han en knapp halvminut från täten och inledde dessutom med en bom. Martin gick ut på mellanvarvet som 56:e man, men missade därefter ytterligare två skott i stående. Det gjorde att han föll 12 placeringar och blev till sist 71:a i mål, 2,27 bakom Johannes Thingnes Bö och 11 sekunder från en plats i jaktstarten. I spåret var Martin 1,25 efter snabbare åkare.

I morgon är det dags för dubbla jaktstarter. Sverige har sex damer och fyra herrar på startlinjen. Damerna kör igång kl. 13 och herrarna två timmar senare.

Text och analys: L-G Alenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info