Hoppa till sidans innehåll

Senaste nytt kring coronaviruset

16 MAR 2020 10:04
Sedan regeringen beslöt att förbjuda allmänna sammankomster som samlar fler än 500 personer har Skidskytteförbundet och Riksidrottsförbundet tagit aktiva beslut för att undvika smittspridning.
 • Skapad: 16 MAR 2020 10:04

Bland annat ställs kvarvarande nationella tävlingar in. Nedan har vi sammanställt rekommendationer och information som kan vara värdefull för föreningar, regioner och arrangörer.

Syftet med regeringsbeslutet gällande allmänna sammankomster, vilket gäller tills vidare i hela Sverige från 12 mars, är att hindra, minska och begränsa smittspridningen. Exakt hur varje idrottsförbund agerar kommer RF inte att lägga sig, istället uppmanas till att låta sunt förnuft råda i respektive idrottsförbund.

Svenska Skidskytteförbundet rekommenderar regioner och föreningar att tills vidare begränsa sina arrangemang till mindre, lokala sammankomster. Resande bör generellt hållas nere, liksom situationer där deltagare kommer tätt inpå varandra.

Samtliga arrangörer som har evenemang inplanerade under den närmaste tiden bör räkna med att nedanstående gäller. Även arrangörer för aktiviteter längre fram bör planera för att läget kan vara fortsatt besvärligt.

 • Ingen tävling bör ha fler än 300 tävlingsdeltagare.
  Kommentar: Det tak om max 500 personer som regeringen beslutat om inkluderar samtliga som träffas; aktiva, ledare, föräldrar, funktionärer och så vidare. Fokus bör istället ligga på vad som kan göras för att hindra, minska och begränsa smittspridning. RF är tydligt med att det inte ska göras någon skillnad mellan inne- och utesporter och det är i dag ännu inte helt klarlagt hur länge viruset kan överleva utanför kroppen.
 • Aktiviteter bör begränsas regionalt och omfatta aktiva som bor i närhet till tävlingen och för aktiva som representerar en klubb i aktuell region
  Kommentar: Vi utgår ifrån att våra medlemmar beaktar det övergripande syftet (att undvika många och långa resor för att minimera risken för smittspridning) och utifrån sin situation och vägledning ovan fattar rätt beslut gällande vilka tävlingar som är aktuella att delta på.
 • Fundera kring tävlingar och resande. Kan regionen arrangera fler och mindre tävlingar för att minska resandet och antalet tävlande per tävling?
 • Beakta de allmänna råd för minskad smittspridning som Folkhälsmyndigheten ger - läs mer HÄR!
  Kommentar: Här är några konkreta råd till arrangörer: Underlätta för deltagare att hålla en god handhygien. Se till att det inte skapas täta folksamlingar. Låt deltagarna duscha hemma. Arrangera utan cafeteria och annan försäljning på arenan. 
 • Tänk igenom hur vi kan fortsätta att genomföra aktiviteter inom föreningen.
  Kommentar: Det kan inte nog betonas: allt handlar om hur vi kan hindra, minska och begränsa smittspridningen. På torsdagens träff med RF konstaterades att 100 personer som trängs på en liten yta kan innebära större smittrisk än 300 personer på en stor yta. Även på träningar och klubbträffar gäller det att hålla avstånd, hålla god hygien och att följa de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.
 • Håll möten och utbildningar i digital form så långt det är möjligt
 • Minimera resandet, både inom landet och mellan länder.
 • Om ni behöver hålla fysiska möten så håll ner deltagarantalet. Få mötesdeltagare, kort mötestid och stora möteslokaler är faktorer som minskar smittrisken.

Under torsdagen meddelades att RF inleder en första kartläggning gällande ekonomiska konsekvenser för idrottsrörelsen i stort, detta inför kommande samtal med regeringen. Här kommer RF att ha en löpande dialog med de olika idrottsförbunden.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer för evenemang med färre än 500 personer

Folkhälsomyndigheten har kommit ut med vägledning för de evenemang och sammankomster (möten, konferenser etc) som inte omfattas av regeringens förbud av fler än 500 personer deltagare. 

I Folkhälsomyndighetens vägledning finns allmänna åtgärder för att minska spridningsrisken av coronaviruset, och en checklista för riskbedömning. Till Folkhälsomyndighetens vägledning (https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/nu-finns-information-till-arrangorer-av-evenemang/)

Följande allmänna åtgärder bör vidtas för att minska smittspridningsrisken:

 • Genomför en riskbedömning
 • Ge information i förväg om att personer med symtom på luftvägsinfektion inte ska komma till evenemanget.
 • God kapacitet för tillfredställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går tillgång till handsprit. Detta är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen
 • Information om allmänna hygienråd (t.ex. affischer)
 • Riskbedömningen bör omfatta ett antal punkter som beskrivs utförligt på Folkhälsomyndighetens webbplats https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/nu-finns-information-till-arrangorer-av-evenemang/

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också digitala möten eller webbseminarier som alternativ för fysiska möten. Vid alla evenemang bör arrangören vara extra noga med att personer med symtom inte deltar och att bra möjligheter till en god handhygien finns.

Mer information

Föreningar och medlemmar som har frågor kopplade till ovanstående hör av sig på följande sätt.

Allmänna mindre akuta frågor This is a mailto link
Frågor gällande arrangemang – This is a mailto link 

Viktiga informationskällor

Riksidrottsförbundets samlade lista med frågor och svar kring Coronaviruset:(https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/vanligafragoromcoronavirusochidrott/).

Folkhälsomyndighetens sida för aktuell information. 

Krisinformation.se – relaterad information från flera olika myndigheter. 

Utrikesdepartementets reseinformation, land för land. 
För generella frågor kring coronaviruset, som inte handlar om sjukdomssymptom, ring 113 13.

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info