Hoppa till sidans innehåll

Stark laginsats av de svenska damerna

10 DEC 2021 18:14
Hanna Öberg var bäst av svenskorna i damernas världscupsprint i Hochfilzen på femte plats - och Sverige hade alla sex åkarna bland de 30 främsta. Hanna Sola från Belarus vann överlägset efter fullt skytte.
  • Skapad: 10 DEC 2021 18:14

På det första varvet tappade Hanna Öberg 19 sekunder på täten - och åkte dessutom på två bom i det liggande skyttet. Det gjorde att hon lämnade vallen först på 69:e plats - men plockade sedan hela 38 placeringar, tack vare näst bästa tid på mellanrundan. När Hanna lyckades skjuta fullt på 19 sekunder i stående klättrade hon vidare till nionde plats - och passerade därefter fyra åkare med snabbast åktid på slutvarvet till femte plats i mål, 56 sekunder bakom segrande Hanna Sola. Sammanlagt hade Hanna tredje åktid, 16 sekunder efter fransyskan Justine Braisaz-Bouchet - och hon var snabbast av alla på skjutvallen efter två serier på 46 sekunder. Det är visserligen långt upp till täten, men inte mer än 10 sekunder från andraplatsen inför jaktstarten.

Hanna Öberg under fredagens sprint. Foto: Nordic Focus

Mona Brorsson fick en fin start med 13:e åktid på det första varvet och fullt i det liggande skyttet. Hon gick ut på mellanrundan som nia och låg kvar på samma placering inför stående, men lämnade vallen på 10:e plats efter ett missat skott. På slutvarvet fick Mona visserligen släppa lettiskan Baiba Bendika förbi sig, men spurtade i mål som näst bästa svenska som 11:a, 1,20 från segern. I spåret var hon inte mer än 50 sekunder efter Justine Braisaz-Bouchet, ett nytt bevis på att Mona har höjt sin nivå den här säsongen. En enda bom i skyttet var dessutom imponerande.

Precis som Mona inledde Anna Magnusson med fem fullträffar i liggande och lämnade vallen 14 sekunder bakom landslagskompisen på 28:e plats. Trots en bom i det stående skyttet avancerade hon tre placeringar och fick sedan sällskap av snabbåkande Hanna på slutvarvet. När Anna lyckades hänga med henne hela vägen klättrade hon hela 13 placeringar till 12:e plats i mål, sju sekunder bakom Mona. Däremot var hon två sekunder bättre än henne åkmässsigt - och på slutrundan var Anna näst snabbast! Det var glädjande att hon fick visa sin kapacitet, både i spåret och på skjutvallen.

Stina Nilsson under fredagens sprint. Foto: Nordic Focus

Stina Nilsson var tillbaka i Världscupen efter tre intensiva tävlingar i IBU-cupen. Hon var femte snabbast inför det liggande skyttet, men gick ut på mellanrundan som 36:a efter en bom. När det var dags för stående hade Stina avancerat 15 placeringar - och trots ytterligare ett missat skott låg hon kvar på 21:a plats. Tack vare sjunde tid på slutvarvet klättrade hon dessutom vidare till 16:e plats i mål, sex sekunder bakom Anna. Sammanlagt hade Stina sjätte åktid, 34 sekunder efter Justine Braisaz-Bouchet. Dagens resultat är  förresten nytt personbästa för henne i Världscupen!

Det var inte samma raketfart för Elvira Öberg den här gången, men hon var ändå trea på väg in till liggande och lämnade vallen på andra plats efter fem fullträffar - bara tre sekunder bakom Hanna Sola. På mellanrundan tappade hon ytterligare sex sekunder mot henne, men låg fortfarande tvåa inför det stående skyttet. Tyvärr åkte Elvira på hela tre bom och förlorade chansen till en topplacering. Hon gick ut på slutvarvet som 30:e åkare, men avancerade 13 placeringar till 17:e plats i mål, tre sekunder bakom Stina. Idag hade Elvira fjärde tid i spåret, 21 sekunder efter snabbaste åkare. 

Linn Persson under fredagens sprint. Foto: Nordic Focus

Linn Persson var en halv sekund efter Mona inför det liggande skyttet, men sköt lite snabbare och gick ut på mellanrundan två sekunder före värmlandskollegan på femte plats efter en säker nolla. Tyvärr gjorde två bom i stående att hon föll drygt 20 placeringar och hamnade till slut på 28:e plats i mål, 1,52 från segern. Linn var sammanlagt 54 sekunder långsammare än Justine Braisaz-Bouchet i spåret, men bara fyra sekunder efter Mona.

I morgon fortsätter världscuptävlingarna i Hochfilzen med herrarnas jaktstart kl. 12.15, följt av damernas stafett två timmar senare.

Skribent: L-G Alenius
E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info