Hoppa till sidans innehåll

Sverige femma i damernas stafett i Ruhpolding

17 JAN 2020 17:51
Trots en tung start med fall på första sträckan åkte de svenska damerna starkt i fredagens världscupstafett och avancerade till femte plats i mål, en knapp minut bakom segrande Norge, medan Frankrike och Schweiz tog de övriga pallplatserna.
  • Skapad: 17 JAN 2020 17:51

Tack vare den fina insatsen i sprinten fick Anna Magnusson ta hand om startsträckan och hade en bra position långt fram i fältet under det första varvet. På väg in till det liggande skyttet var hon femma, men tvingades använda två extraskott i en långsam serie och lämnade vallen som 22:a, 27 sekunder bakom ledande Frankrike. Tyvärr ramlade Anna i början av det andra varvet och tappade ytterligare tid. Inför stående var hon fortfarande näst sist, men klarade sig med ett extraskott och avancerade till 20:e plats, nästan en minut efter Italien som tog över täten. Vid växling var Sverige på 19:e plats, men avståndet hade växt till 1,07. Åkmässigt var Anna 33 sekunder långsammare än Lisa Vittozzi, men då tappade hon säkert 10 sekunder i det olyckliga fallet - och en dryg halvminut försvann också på skjutvallen. 

Anna Magnusson

Linn Persson inledde starkt i spåret med näst bästa tid på sitt första varv, där hon tog in 10 sekunder mot täten och plockade fyra placeringar. Hon var på 15:e plats in till liggande, men lämnade vallen två placeringar bättre efter fem fullträffar på 21 sekunder, 55 sekunder efter ledande Österrike. På det andra varvet höll Linn både avstånd och placering och hade ett bra läge att avancera när flera av lagen framför började missa i det stående skyttet. Men när hon tvingades använda två extraskott låg Sverige kvar på 13:e plats. Det var en minut upp till Frankrike som var tillbaka i täten, men på vägen till växling minskade Linn avståndet till 55 sekunder och klättrade till 11:e plats. Det var klart bättre fart än i sprinten för totalt hade hon tredje åktid, bara fem sekunder långsammare än schweiziskan Selina Gasparin - och Linn var dessutom fyra på själva sträckan.

Linn Persson

Det var full fart direkt för Mona Brorsson som tog in hela 13 sekunder på fransyskan Celia Aymonier med näst bästa tid på varvet och var åtta in till liggande. Tack vare fem fullträffar lämnade hon vallen på sjunde plats - men inte mer än 22 sekunder från pallen. På det andra varvet hade Mona tredje åktid och höll avståndet bra mot Vanessa Hinz som hade fört upp Tyskland i ledningen. Trots att hon fick använda två extraskott i det stående skyttet gick Mona ut på slutvarvet som sexa och växlade på samma placering, 48 sekunder bakom Frankrike som hade Norge strax bakom - medan Tyskland åkte på två straffrundor och föll till åttonde plats. Precis som Linn hade Mona tredje tid i spåret, 27 sekunder långsammare än norskan Tiril Eckhoff, men snabbare än både Celia Aymonier och Vanessa Hinz - och hon var trea även på själva sträckan.

Mona Brorsson

Hanna Öberg höll avståndet mot tätlagen på sitt första varv, men närmade sig med nio sekunder på vallen, trots ett extraskott i det liggande skyttet. Hon var kvar på sjätte plats ut på mellanvarvet, men fortfarande med drygt 20 sekunder upp till tredje plats. Hanna passerade sedan Italien på vägen till stående och hade faktiskt en liten möjlighet att nå pallen med ett snabbt och felfritt skytte, om konkurrenterna bommade. Men schweiziskan Lena Häcki klarade pressen med fem fullträffar på 21 sekunder och lämnade vallen som trea, medan Hanna tvingades använda alla tre extraskott. Det gjorde att Tyskland smet förbi sig - och i mål var Sverige 54 sekunder bakom segrande Norge som femma, efter en hård uppgörelse på upploppet där Hanna spurtade ner ukrainskan Olena Pidrushna. I tuff konkurrens hade hon fjärde tid i spåret på alla tre varven och var totalt bara 22 sekunder långsammare än tyskan Denise Herrmann - och Hanna var även fyra på själva sträckan.

Hanna Öberg

I morgon håller vi tummarna för Peppe, Jesper. Martin och Sebastian i herrarnas stafett - med start kl. 14.15.

Text och analys: L-G Alsenius

Bilder: Nordic Focus

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info