Hoppa till sidans innehåll

Sverige femma i herrarnas stafett

12 DEC 2021 15:47
De svenska herrarna hade ledningen halvvägs in i söndagens spännande världscupstafett i Hochfilzen, men blev femte lag i mål efter sju extraskott. Norge tog hem segern före Frankrike och Ryssland.
  • Skapad: 12 DEC 2021 15:47

Peppe Femling stärkte nog självförtroendet rejält efter sin suveräna klättring i jaktstarten. Han inledde lite avvaktande, men avancerade efterhand och låg på fjärde plats inför det liggande skyttet. Trots ett extraskott var Peppe bara nio sekunder från täten som femma när han lämnade vallen - och därefter två placeringar sämre i ett samlat fält när det var dags för stående. Tack vare fem fullträffar på 21 sekunder gick han ut på slutvarvet som tvåa, strax bakom Sturla Holm Laegreid - och passerade norrmannen strax innan nästa mellantid. Peppe tog i stället upp jakten på Erik Lesser som hade tagit över täten och växlade strax bakom tysken som tvåa - och med Norge ytterligare 10 sekunder efter. I spåret hade han femte tid totalt, 15 sekunder efter fransmannen Fabien Claude - och var dessutom trea på skjutvallen.

Martin Ponsiluoma under andra sträckan. Foto: Nordic Focus

Det tog inte lång tid för Martin Ponsiluoma att ta sig förbi Johannes Kühn - och på väg in till det liggande skyttet var han fem sekunder före tysken. Efter fem fullträffar lämnade han vallen i fortsatt ledning, två sekunder före slovenen Jakov Fak som tog in 13 sekunder på skjutvallen. På mellanrundan drygade Martin ut avståndet ytterligare och var 12 sekunder före fyra jagande lag inför stående. Trots ett extraskott och lite strul med att ladda lämnade han vallen två sekunder före Tommaso Giacomel. På slutvarvet drog han sedan ifrån italienaren och växlade 10 sekunder före honom - och med Norge ytterligare två sekunder bakom. Martin gjorde en stark insats med bästa tid i spåret, tre sekunder före ryssen Daniil Serokhvostov - och han var trea på själva sträckan.

Det var stafettdebut i Världscupen för 21-årige Malte Stefansson som ganska snabbt fick sällskap av Johannes Thingnes Bö, men tvingades släppa och var fyra sekunder bakom norrmannen som tvåa inför det liggande skyttet. Tyvärr gjorde två extraskott i en långsam serie att han fick släppa två lag förbi sig och lämnade vallen på fjärde plats, 33 sekunder efter ledande Norge. På vägen till stående tappade Malte ytterligare tre placeringar och  kom in på vallen som sjunde lag, men klarade sig med ett extraskott och gick ut på slutvarvet som trea. Där blev han passerad av Ryssland och Tyskland, men växlade ändå som femte lag, 1,24 bakom Norge. Sammanlagt var Malte 59 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö med 16:e åktid. Han var dessutom 14:e man på själva sträckan -  en klart godkänd debut.

Sebastian Samuelsson under sista sträckan. Foto: Nordic Focus

Sebastian Samuelsson höll avståndet någorlunda till lagen framför på sitt första varv och låg kvar på femte plats på väg in till liggande - och efter ett extraskott var läget oförändrat. På mellanrundan åkte han sedan jämnt med både Ryssland och Tyskland och hade fortfarande en knapp halvminut upp till pallen inför det avlutande stående skyttet. Där sköt han på 25 sekunder med ett extraskott, men när konkurrenterna också lyckades bra på vallen fick Sebastian nöja sig med att föra det svenska laget till femte plats i mål - till slut 1,30 bakom segrande Norge efter ett slutvarv där svensken slog av rejält på takten. Sebastian var totalt 35 sekunder långsammare än ryssen Eduard Latypov med åttonde åktid - och var sjua på själva sträckan.

De svenska herrarna hade sjätte tid i spåret sammanlagt, 1,22 långsammare än Norge - och hade sjunde tid på skjutvallen.

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info