Hoppa till sidans innehåll
Foto: NordicFocus

Sverige fyra i mixstafetten

08 JAN 2022 14:43
Trots tre straffrundor var det svenska laget bara sju sekunder från pallen i lördagens mixstafett i Oberhof, efter en suverän insats av Elvira Öberg som passerade fem lag på slutsträckan till fjärde plats i mål.
  • Skapad: 08 JAN 2022 14:43

Sebastian Samuelsson tog hand om den inledande sträckan och var trea på väg in till det liggande skyttet. Han lämnade sedan vallen som fjärde lag, nio sekunder bakom ledande Norge efter ett extraskott. På mellanrundan växte avståndet med ytterligare sex sekunder, men med Sebastian som trea inför det stående skyttet. Tyvärr fick han stora problem och åkte på två straffrundor, vilket gjorde att Sverige föll till 23:e plats. På slutvarvet fick Sebastian åka i ett ingenmansland och växlade på samma placering, 1,39 bakom Norge och Ryssland som hade 16 sekunder tillgodo på konkurrenterna. Sammanlagt var svensken 35 sekunder långsammare än Tarjei Bö med 12:e tid i spåret.

Martin Ponsiluoma hade 22 sekunder upp till Slovakien närmast framför när han gav sig ut på den andra sträckan, men var strax bakom inför det liggande skyttet. Trots ett extraskott avancerade han tre placeringar och lämnade vallen som 20:e man - och passerade ytterligare fyra lag på vägen till stående med fjärde tid i spåret. Tack vare fem snabba fullträffar gick Martin ut på slutvarvet som 13:e lag, men lyckades ta sig förbi Kina och växlade som 12:a, två minuter bakom Norge som nu hade en klar ledning. Martin hade tredje åktid sammanlagt, 39 sekunder efter Johannes Thingnes Bö - och han var även trea på själva sträckan, 21 sekunder långsammare än norrmannen.

På sitt första varv plockade Hanna Öberg in 10 sekunder på täten med bästa åktid och passerade dessutom Slovenien. Tyvärr blev det ytterligare en straffrunda i det liggande skyttet för det svenska laget som var tillbaka på 12:e plats - och Hanna tappade också 45 sekunder mot täten. På vägen till stående åkte hon snabbt förbi Kina och gick sedan ut strax bakom Ukraina och Österrike som fortsatt 11:a efter ett extraskott. På slutvarvet lämnade svenskan de två lagen bakom sig och växlade strax bakom Finland på nionde plats, 2,26 bakom Norge. Hanna hade näst bästa tid i spåret totalt, fyra sekunder efter Dzinara Alimbekava från  Belarus - och hon var sjua på själva sträckan, trots straffrundan.

Elvira Öberg la sig tätt i rygg på finländskan Mari Eder och duon tog in två sekunder på ledande Marte Olsbu Röiseland på vägen till det liggande skyttet. Trots ett extraskott avancerade hon förbi Finland till åttonde plats och hade en halvminut upp till pallen inför det sista stående skyttet. När Julia Simon klarade sig med två extraskott förde hon Frankrike till tredje plats, men tack vare fem snabba fullträffar passerade Elvira det tjeckiska laget och lämnade vallen som sjua, strax bakom Italien. På slutvarvet passerade hon snabbt Lisa Vittozzi och tog sig även ifatt Tyskland och Ryssland - och på upploppet var Elvira den starkaste. Hon spurtade till slut in det svenska laget på fjärde plats i mål, 2,08 bakom segrande Norge - men bara sju sekunder från den sista pallplatsen efter snabbaste åktid på slutrundan. Sammanlagt hade Elvira näst bästa tid i spåret, fyra sekunder efter Hanna Sola från Belarus - men var däremot klart snabbast på själva sträckan!

– Jag är jättenöjd med min insats idag. Framför allt att jag vågar skjuta på. Att det smiter ut ett skott i ligga skulle jag ändå säga att är okej, sa Elvira Öberg till SVT Sport efter loppet och fortsatte:

– Jag fick höra att det bara var knappa 30 sekunder upp till Tyskland och det är en tuff bana så allt är möjligt. Jag gör vad jag kan från starten för att ge det hela en liten chans. Jag gick väldigt, väldigt hårt från starten på min sträcka och fick lite betala för det på slutet av spurtvarvet.

Det svenska laget hade tredje åktid totalt, 47 sekunder långsammare än Norge - och dessutom sexa på skjutvallen.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info