Hoppa till sidans innehåll

Sverige sexa i damernas JVM-stafett

03 MAR 2022 00:27
JVM i Soldier Hollow avslutades med spännande stafetter i milt och soligt vinterväder. De svenska damerna blev sexa i den äldre juniorklassen, medan de yngre herrarna hamnade på 13:e plats.

 
  • Skapad: 03 MAR 2022 00:27

Herrar yngre juniorer

Victor Berglund startade långt bak i fältet, men var först av alla på väg in till det liggande skyttet och lämnade vallen som tvåa efter fem fullträffar på 28 sekunder. På mellanrundan blev han passerad av fyra åkare, men var bara sju sekunder från de ledande lagen när det var dags för stående. Där tvingades Victor använda två extraskott och föll till nionde plats - och växlade som 10:a, 1,33 bakom ledande Italien. Han var 1,05 långsammare än tjecken Ondrej Jiranek i spåret, men det var rätt av Victor att spänna bågen.

På nästa varv lyckades Loke Sköld hålla sin placering, men fick däremot släppa fyra lag förbi sig efter två extraskott i liggande. Han gick ut på mellanrundan som 14:e åkare och låg kvar på samma placering inför det stående skyttet. Tyvärr gjorde en straffrunda att Loke tappade mycket tid mot konkurrenterna och växlade till sist 3,45 efter Italien som var kvar i ledningen, men fortfarande på 14:e plats. Åkmässigt var han 1,34 långsammare än Jakub Borgula från Slovakien.

Jacob Larsson höll jämna steg med täten på sitt första varv och klarade sig med ett extraskott i det liggande skyttet, men tappade ytterligare tid mot lagen framför. Han lyckades däremot passera Slovenien på vägen till stående, men fick släppa Tadej Repnic förbi sig efter ytterligare två extraskott. Jacob var 16 sekunder bakom ut på slutvarvet, men passerade snabbt slovenen och förde Sverige i mål som 13:e lag, 4,54 bakom segrande Norge. I spåret var han 1,33 långsammare än tysken Albert Engelmann.  

Herrar äldre juniorer

Anton Ivarsson var sexa på väg in till det liggande skyttet, men lämnade vallen på nionde plats efter två extraskott, 15 sekunder från täten. På mellanrundan avancerade han en placering med fjärde åktid och minskade dessutom avståndet med 11 sekunder - och gick sedan ut på slutvarvet som femma efter ytterligare ett extraskott i stående. Anton passerade också USA innan sista mellantiden och växlade som fjärde lag, 24 sekunder bakom ledande Norge - men bara 10 sekunder från pallen. 21-åringen från Östersund imponerade med femte åktid sammanlagt, 17 sekunder långsammare än världscupmeriterade fransmannen Oscar Lombardot.

På nästa varv tappade Alfred Eriksson bara två sekunder mot norrmannen Martin Uldal, men fick släppa Kanada och USA förbi sig. Tack vare ett snabbt liggande skytte med ett extraskott tog han tillbaka fjärdeplatsen, men blev passerat på nytt och låg sjua inför det stående skyttet. Där imponerande Alfred med fem fullträffar på 24 sekunder och lämnade vallen i en knapp ledning. Men på slutvarvet var konkurrenterna alltför starka, vilket gjorde att han växlade som sjätte lag - 34 sekunder bakom Tjeckien som tog över täten. I spåret hade Alfred 10:e åktid, 1,06 långsammare än tjecken Tomas Mikyska - men var snabbast på skjutvallen och fyra på sträckan.

Det var fortfarande bara 15 sekunder upp till pallen när Emanuel Westberg tog över. Han höll jämna steg mot tjecken Ludek Abraham på vägen till det liggande skyttet och behöll dessutom sjätteplatsen. Tack vare fem fullträffar lämnade svensken vallen som fyra och låg kvar på samma placering på väg in till stående, men tappade tid i spåret. Efter ett extraskott fick Emanuel släppa Kanada förbi sig och gick ut på slutvarvet som femma, men blev dessutom passerad av Tjeckien och växlade som sjätte lag, 2,28 bakom Norge som var tillbaka i täten. Han var sammanlagt 1,47 långsammare än fransmannen Paul Fontaine med 12:e tid i spåret, men nionde man på sträckan.

Tyvärr var Oscar Andersson inte tillräckligt återställd efter sin förkylning för att starta, så Sverige blev utan slutplacering i stafetten. Frankrike tog till sist hem segern före Italien och Norge.

Damer äldre juniorer

Alva Sköld var bara sex sekunder från täten inför det liggande skyttet och lämnade vallen på åttonde plats efter två extraskott, 19 sekunder bakom Italien. Hon fick däremot släppa två lag förbi sig på mellanrundan och tappade dessutom en hel del tid mot de ledande lagen. Alva fick även använda två extraskott i stående och var fortsatt 10:a ut på slutvarvet och växlade på samma placering, 2,42 bakom Schweiz som hade tagit över täten. I spåret var 21-åringen från Mora totalt 2,07 långsammare än schweiziskan Lea Meier med 10:e åktid.

På vägen till liggande tog Bente Skåle in drygt 20 sekunder mot Finland på placeringen framför. När hon gick ut på mellanrundan efter ett extraskott skiljde det fortfarande en minut mellan lagen, men Bente minskade avståndet till 24 sekunder inför det stående skyttet. Efter att svenskan fick använda två extraskott mot Nenna Lukkarinens enda var hon fortfarande 21 sekunder bakom när hon lämnade vallen, men passerade finländskan och växlade 4,04 bakom ledande Italien som åttonde lag efter att Tjeckien hade brutit loppet. Bente hade sjätte åktid, 1,45 långsammare än Lea Rothschopf från Österrike - och var även sexa på sträckan.

Anna-Karin Heijdenberg drog ifrån Finland på sitt första varv och närmade sig dessutom Schweiz på sjundeplatsen. Hon låg fortfarande åtta efter ett extraskott i liggande, men passerade Alessia Nager på vägen till det stående skyttet. Där fick båda använda ett extraskott vardera, men schweiziskan sköt snabbare och var tre sekunder före ut från vallen. På slutvarvet tog sig Anna-Karin förbi på nytt och växlade som sjunde lag, 5,43 bakom Tyskland som nu hade ledningen strax före Italien. 21-åringen från Östersund var 2,09 långsammare än tyskan Luise Müller i spåret med sjätte åktid - och hade samma placering på sträckan.

Redan på vägen till det liggande skyttet hade Sara Andersson passerat Kanada med bästa åktid och lämnade också vallen som sexa efter ett extraskott. Däremot var det hela tre minuter upp till Frankrike närmast framför, så Sara fick nöja sig med att bevaka placeringen under resten av loppet. Hon avslutade med två extraskott och tog till sist det svenska laget i mål som sexa, 6,05 bakom Italien som avgjorde i det sista skyttet. I spåret hade Sara tredje åktid, 18 sekunder långsammare än italienskan Hannah Auchentaller, och var trea på sträckan - men tog det ganska lugnt på slutvarvet när sjätteplatsen var säkrad.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info