Hoppa till sidans innehåll

Tilda och Tobbe seniorsegrare i Swe Cup

12 MAR 2022 20:55
De sista helgen i Sverigecupen inleddes på lördagen med masstarter i värmländska Sysslebäck. Tilda Johansson gjorde comeback och vann damernas seniorklass. Tobias Arwidson tog hem herrarnas tävling.
  • Uppdaterad: 12 MAR 2022 20:55

Damer 16/17

Det var Limas Maya Rennermalm som ledde efter fullt i första liggande. När hon åkte på två bom i det andra skyttet tog Wilma Helmerson från Sveg i stället över täten efter två nollor.  Hon missade i sin tur två skott i första stående, vilket gjorde att Moras Ida Eriksson var 10 sekunder före närmaste konkurrent ut från vallen. Hon var fortfarande i ledningen när det var dags för det sista skyttet - och tack vare en nolla kunde Ida helt ohotad ge sig ut på slutvarvet och ta hem segern med 1,11 efter två missade skott. Greta Seldahl från Tullus hade två bom mer och avancerade till andra plats på slutvarvet. Hon hade 12 sekunder tillgodo mot Svegs Ida Backén som också passerade Tuva Appeltofft från I 21 och blev trea i mål, medan Tuva hamnade strax utanför pallen.

Herrar 16/17

Martin Höiby från OK Landehof hade kommandot från start och lämnade också vallen i ledningen efter fullt i det inledande skyttet, men åkte på tre bom i andra liggande. Det gjorde att Viktor Vestman från I 21 tog över täten, men fick i sin tur släppa två man förbi sig efter två bom i första stående. När det var dags för det sista skyttet var Viktor tillbaka i ledningen, men med fyra man jagande strax bakom. Den ende som lyckades skjuta fullt var SK Bores Filip Eriksson som till sist tog sin fjärde seger för säsongen med knappt 19 sekunder tillgodo på Gustav Ejnarsson från Ornäs, efter tre bom mot Gustavs fem. Dala-Järnas Leo Kristiansson avancerade två placeringar till tredje plats på slutvarvet, efter att ha spurtat ner Moras Oskar Bergman som missade pallen med fyra tiondelar.

Damer 18/19

De tre åkarna som är uttagna till Ungdoms-OS om en dryg vecka hamnade också på pallen i dagens masstart. Det var annars Sundsvalls Nanna Grönborg som var först ut från vallen tack vare fem fullträffar i det inledande skyttet. Men efter en bom i andra liggande föll hon till fjärde plats, medan Alice Pettersson från Kimstad tog över ledningen, en knapp halvminut före Anundsjös Belle Spets - och med Olivia Grönkvist från IF Hallby ytterligare två sekunder bakom. När Alice lyckade nolla för andra gången i första stående drygade hon ut avståndet till mer än det dubbla och hade fortfarande över en minut tillgodo inför det sista stående skyttet. Trots en bom gick Alice helt ohotad ut på slutvarvet och hade till sist 1,08 tillgodo mot Belle som blev tvåa efter sex missade skott. Hon var i sin tur 12 sekunder före Olivia som hade en bom mer på tredje plats i mål.

Herrar 18/19

Vincent Grein från Tullus fick en smakstart med fullt i första liggande och lämnade vallen fyra sekunder före Limas Karl Grönland som också nollade. Efter samma resultat för båda i andra liggande ökade avståndet med ytterligare några sekunder, men när Vincent åkte på en bom i första stående medan Karl missade två skott smet Victor Berglund från I 19 förbi. Han hade fortfarande ledningen med drygt 20 sekunder inför det sista skyttet, men tvingades åka tre varv i straffrundan precis som Vincent, medan Karl sköt fullt för tredje gången. Limaåkaren lämnade vallen 44 sekunder före Henning Lindh Ten Berg från Tullus och tog till sist hem segern med dryg halvminut tillgodo. Henning fick i sin tur kämpa hårt för att klara andraplatsen. Victor tog nämligen in drygt fem sekunder på slutvarvet, men var fyra tiondelar bakom honom som trea i mål.

Damer 20/22

Det var upplagt för en spännande duell mellan Erika Österman från Häverödal och Moras Alva Sköld. Men Alva hamnade på efterkälken direkt efter en bom i första liggande, medan Erika sköt fullt och lämnade vallen i en ledning med 12 sekunder före Finnskogas Mathilda Evaldsson. Efter ytterligare en nolla för båda i det andra skyttet växte avståndet till drygt 40 sekunder - och när Mathilda åkte på tre bom i första stående föll hon till fjärde plats. Erika fortsatte däremot det felfria skyttet och hade ledningen med en dryg minut inför det avslutande skyttet. Där imponerande hon med sin fjärde nolla och gick ut på slutvarvet 1,42 före Alva som hade en bom i vardera skyttet. Erika kunde ta det lugnt på vägen till mål som överlägsen vinnare, 1,08 före Alva som i sin tur hade drygt 40 sekunder tillgodo på trean, Johanna Nordqvist från I 21.

Herrar 20/22

I herrarnas äldsta juniorklass tog Anton Ivarsson från Tullus ledningen med sex sekunder efter fem fullträffar i första liggande, men åkte sedan på två straffrundor i det andra skyttet. Det var i stället Dala-Järnas Alfred Eriksson som var först ut från vallen efter en bom i de liggande skyttena, åtta sekunder före Knut Vikström från Sundsvall som hade två nollor - och trots ytterligare ett missat skott i första stående växte avståndet till en dryg minut. Alfred avslutade sedan med samma skjutresultat, men hade ändå 45 sekunder tillgodo på Anton som nollade i det sista skyttet och avancerade till andra plats  - och i mål blev segermarginalen en knapp minut. Knut Vikström var ytterligare 45 sekunder bakom på tredje plats, men klarade pallen utan problem före SK Bores Eric Westberg som var 2,25 från segern som fyra i mål.

Damer seniorer

Tilda Johansson från Anundsjö var glädjande tillbaka i tävlingsspåret för första gången sedan slutet av förra säsongen, men verkade inte ringrostig alls. Hon tog ledningen med 24 sekunder redan efter fullt i första liggande och drygade sedan ut avståndet med ytterligare 10 sekunder, trots en bom i det andra skyttet. Tilda fortsatte med ännu en nolla i första stående och var över minuten före Finnskogas Annie Lindh inför det sista skyttet. Trots ett andra missat skott var Tildas seger klar - och i mål blev marginalen hela 1,47. Annie sköt totalt fyra bom och hade i sin tur 1,27 tillgodo på Felicia Lindqvist från Biathlon Östersund som blev trea i mål efter fem missade skott. Tullus Fanny Johansson hamnade på fjärde plats, 4,19 bakom Tilda.

Herrar seniorer

Det var Mattias Modin från I 21 som tog täten efter fem inledande fullträffar, men bara några sekunder för Limas veteran Tobias Arwidson som missade ett skott. När båda nollade i andra liggande tog Tobbe över ledningen med 34 sekunder och drygade sedan ut avståndet till 1,25, trots ytterligare ett missat skott i första stående - nu före Oskar Ohlsson från Tullus. Tack vare sin andra nolla i det sista skyttet tog Tobbe hem segern med över två minuter före Oskar på andra plats. Mattias var ytterligare 22 sekunder bakom som trea och klarade den sista pallplatsen med 10 sekunder tillgodo mot Victor Olsson från Biathlon Östersund på fjärde plats i mål, 2,41 från segern.

I morgon avslutas årets Swe Cup med sprint, både för juniorer och seniorer.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info