Hoppa till sidans innehåll

Viktor och Stina SM-segrare i sprint

28 MAR 2022 18:52
Viktor Brandt imponerade med att skjuta fullt och tog hem guldet i herrarnas sprint under SM-veckan i Piteå. I damernas högklassiga tävling vann Stina Nilsson efter en bom och klart snabbaste åkning.
  • Skapad: 28 MAR 2022 18:52

Herrar sprint

Emil Nykvist från SK Bore var ute efter revansch efter nio bommar i masstarten och låg tvåa inför det liggande skyttet, men lämnade vallen i en ledning med en knapp halvminut före Viktor Brandt från I 2 - båda efter fem fullträffar. På väg in till stående hade avståndet växt ytterligare till 42 sekunder - och med snabbåkande Oskar Brandt ytterligare två sekunder bakom efter tre missade skott.

Men när Viktor imponerade med ännu en nolla på 19 sekunder medan Emil åkte på tre bom tog han över täten med en halvminut. Oskar klarade sig med en bom och var två sekunder efter Emil, men hade passerat honom vid sista mellantiden. Han närmade sig också lillebror rejält på väg in i stadion, men Viktor lyckades hålla undan och vann SM-guldet med fyra sekunders marginal före Oskar som fick med sig ännu en silvermedalj. Emil hade 18 sekunder upp till segern på bronsplats, medan gårdagens vinnare Tobias Arwidson från Lima var ytterligare en dryg halvminut bakom som fyra i mål.

– Det är så fruktansvärt skönt! Säsongen började bra, men sen kraschlandade jag runt jul och har inte hittat tillbaka i kropp eller knopp förrän nu, berättade en nöjd Viktor Brandt för SVT Sport efter karriärens första SM-guld.

Damer sprint

Limas Stina Nilsson var snabbast på det första varvet och lämnade också vallen först, 11 sekunder före Tilda Johansson från Anundsjö - och med Finnskogas Mona Brorsson och Johanna Skottheim från Lima strax efter - alla med fullt skytte. På vägen till det stående skyttet drygade Stina ut avståndet med ytterligare 13 sekunder före Mona som passerade Tilda med 12 sekunder.

När Mona, Johanna och Tilda lyckades skjuta fullt för andra gången satte de ordentlig press på Stina, men hon klarade sig med ett missat skott och behöll ledningen med två sekunder före Mona. På slutvarvet var det ingen tvekan vem som var starkast utan Stina drog ifrån ytterligare på väg ut från stadion och tog till sist hem SM-guldet med 15 sekunders marginal, medan Mona firade sin 32-årsdag med ett nytt silver. Bakom tätduon blev det en hård kamp om den tredje medaljen. Tilda var tre sekunder efter Johanna ut på slutvarvet, men lyckades ta sig förbi och var fyra sekunder före i mål på bronsplats - medan Johanna blev fyra, 44 sekunder från segern.

– Jag har haft en så bra dag. Det har verkligen gått i mitt tempo hela vägen och jag tycker att jag gör det otroligt bra på vallen, sa en glädjestrålande Stina Nilsson till SVT Sport efter segern och fortsatte:

– Jag ville verkligen revanschera mig sen loppet jag gjorde i går, framför allt i stå - jag vill och kan bättre. I dag var jag trygg och jag stannar inte upp, trots att det blir en bom. När jag väl börjar gå så går jag för det. Otroligt skönt, jag är bara så glad!

Elisabeth Högberg och Ingela Andersson satte punkt för sina långa och framgångsrika karriärer med att bli sexa och sjua - med Bettan två sekunder före landslagskompisen i mål, trots två bom mot Ingelas enda. Precis som segrande Stina fick båda värmande applåder av publiken på plats i Piteå.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info