Hoppa till sidans innehåll

Viktor stark sjua i IBU-sprinten

27 NOV 2021 20:08
Viktor Brandt överraskade med en fin sjundeplats i lördagens sprint i IBU-cupen på Idre Fjäll, efter ett missat skott. Det hade även Elisabeth Högberg som hamnade på åttonde plats i damernas tävling.
  • Skapad: 27 NOV 2021 20:08

Damer sprint

Elisabeth Högberg var fint med som 12:a på det första varvet, men åkte på en bom i det liggande skyttet. Hon lämnade vallen på 47:e plats, men avancerade sedan 18 placeringar på vägen till stående. Tack vare fem fullträffar gick Bettan ut på slutvarvet som 12:e åkare och hamnade på åttonde plats i mål, 44 sekunder bakom segrande tyskan Franziska Hildebrand som sköt två nollor. I spåret var hon en halv minut långsammare än fransyskan Caroline Colombo med 13:e åktid - men ännu ett resultat bland de 10 främsta är en lovande start på säsongen för Bettan.

Ella Halvarsson var bara 16 sekunder från täten inför det liggande skyttet och inledde dessutom med fem fullträffar. Tack vare det fina jobbet på vallen låg hon på 12:e plats och höll den placeringen även på mellanrundan. Tyvärr gjorde två bom i stående att Ella tillbaka rejält i resultatlistan, men hon plockade ändå sju placeringar på slutvarvet och hamnade på 28:e plats i mål, 1,32 från segern. Precis som i torsdags gjorde hon en stark insats i spåret, 40 sekunder efter snabbaste åkare men bara 10 sekunder långsammare än Bettan.

Som vanligt startade Ingela Andersson snabbt i spåret som sexa på väg in till det liggande skyttet. Men efter ett missat skott gav hon sig ut på mellanrundan 28 sekunder från täten på 26:e plats. Tyvärr åkte Ingela sedan på ytterligare tre bom i i stående och fick nöja sig med 48:e plats i mål, drygt två minuter från segern. Idag var hon 33 sekunder efter bästa åkare i spåret, men var däremot snabbast på skjutvallen ännu en gång efter två serier på 49 sekunder.

Trots en lovande start i spåret med 15:e åktid på det första varvet åkte Emma Nilsson på två bom redan i det liggande skyttet. Det gjorde att hon hade en dryg minut upp till täten när hon lämnade vallen på 70:e plats. Tyvärr blev det två missade skott även i stående och i mål var Emma 2,12 bakom segrande Franziska Hildebrand som 53:a. Däremot var hon snabbast av svenskorna i spåret med 12:e åktid, 29 sekunder långsammare än Caroline Colombo men tre tiondelar bättre än Bettan.

Bente Skåle inledde med ett missat skott i liggande och lämnade vallen på 67:e plats, men avancerade sedan sex placeringar trots ytterligare en bom i det stående skyttet. Bente tappade fem placeringar på slutvarvet och blev 66:a i mål, 2,44 från segern - och i spåret var hon 1,58 efter snabbaste åkare.

Det blev en jobbig start på skjutvallen för Annie Lindh som missade alla fem skotten i liggande. I det stående skyttet gick det lite bättre, men efter ytterligare ett missat skott hamnade hon på 85:e plats i mål, 3,53 från segern. Åkmässigt var var Annie 1,09 långsammare än Caroline Colombo.

Herrar sprint

Viktor Brandt var 13 sekunder från täten inför det liggande skyttet och hade ungefär samma avstånd upp till ledande tysken Johannes Kühn på 11:e plats efter fem fullträffar. På vägen till stående avancerade han tre placeringar, men missade ett av skotten. Viktor gick ändå ut på slutvarvet som sjua och höll placeringen in i mål, 51 sekunder bakom segrande Aleksander Fjeld Andersen från Norge. I spåret var han 42 sekunder långsammare än Johannes Kühn med 15:e åktid - betydligt bättre än i torsdagens tävling. Viktor går från klarhet till klarhet!

På det första varvet var Simon Hallström bra med som femma, men åkte på en bom och lämnade vallen som 27:a. Han avancerade sedan sex placeringar på vägen till stående, men missade ytterligare två skott. Simon gick ut på slutvarvet som 45:a, men plockade några placeringar på vägen till mål som delad 42:a, 2,11 från segern. Idag var han 52 sekunder efter snabbaste åkare som näst bäste svensk, sju sekunder långsammare än Viktor.

Anton Ivarsson inledde lovande med fullt i det liggande skyttet och lämnade vallen på 30:e plats. På mellanvarvet tappade han däremot 16 placeringar och åkte sedan på en bom i stående. Det gjorde att Tullusåkaren gick ut på slutvarvet som 41:a och hamnade på 49:e plats i mål, 11 sekunder bakom Simon. I spåret var Anton 1,50 efter snabbaste åkare.

Emil Nykvist inledde med ett missat skott i liggande och låg då på 56:e plats. Trots en bom även i det stående skyttet avancerade han sju placeringar, men fick släppa nio åkare förbi sig på slutvarvet, Han klarade ändå en plats i jaktstarten som 58:a i mål, 2,41 bakom Aleksander Fjeld Andersen. Emil var sammanlagt 1,45 långsammare än Johannes Kühn i spåret.

Precis som Viktor inledde Henning Sjökvist med fullt i det liggande skyttet. Han lämnade vallen som 25:a, men föll sedan till 51:a plats efter två bom i stående. På slutvarvet blev Henning passerad av sju åkare och hamnade på 59:e plats till slut och en plats i jaktstarten, fem sekunder bakom Emil . I spåret var han dessutom åtta sekunder långsammare än landslagskompisen.

Erik Larsson åkte på två bom redan i det liggande skyttet - och efter ytterligare fem missade skott i stående blev han 121:a i mål, drygt sex minuter från segern. Åkmässigt var Erik 3,02 efter snabbaste man.

I morgon fortsätter IBU-cupen på Idre Fjäll med dubbla jaktstarter. Damerna kör kl. 10.00 och herrarna kl. 12.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Erika Oskarsson, Ella Alvin

Skribent: Håkan Blidberg
E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info