Hoppa till sidans innehåll
Foto: NordicFocus

Bettan bästa svensk i blåsiga jaktstarter

29 JAN 2022 15:36
Det blev alltför många bom för att svenskarna skulle kunna blanda sig i medaljstriden i lördagens jaktstarter i EM. Elisabeth Högberg var bäst på 14:e plats, medan Gabriel Stegmayr blev 21:a i herrarnas tävling.
  • Skapad: 29 JAN 2022 15:36

Damernas jaktstart

Det var tufft på skjutvallen med underkylt regn och och växlande vindar i Arber. Elisabeth Högberg lyckades ändå nolla i första liggande och klättrade nio placeringar till sjunde plats, bara 16 sekunder från pallen. Hon fortsatte med en bom i det andra skyttet och föll fyra placeringar, men klarade sig med ytterligare ett missat skott i första stående, medan många av konkurrenterna fick åka flera varv i straffrundan. Det gjorde att Bettan lämnade vallen som sexa, men nu över en minut från den sista pallplatsen. I det avlutande skyttet blev det ännu jobbigare, både med den ökande vinden och med hala skjutmattor som gjorde att åkarna gled utan att få ordentligt fäste. Det blev också ytterligare tre bom som gjorde att svenskan föll fem placeringar. Hon blev dessutom passerad av tre åkare på slutvarvet till 14:e plats i mål, 2,46 bakom Alina Stremous från Moldavien. Bettan är fortfarande inte helt återställd utan var 1,30 långsammare än tyskan Hanna Kebinger i spåret.

Ingela Andersson startade strax bakom Bettan som 17:e åkare, men föll nio placeringar efter tre bom redan i första liggande. Hon lämnade sedan vallen som 28:a efter ytterligare två missade skott i det andra skyttet. I första stående åkte Ingela på hela fyra bom, men tappade ändå bara tre placeringar och avancerade sedan till 19:e plats efter ett missat skott i det avslutande skyttet. På slutvarvet tog hon sig dessutom förbi en åkare och spurtade in på 18:e plats i mål, fem sekunder bakom Bettan. 10 bom är naturligtvis alldeles för många, men däremot visade Ingela att formen är stigande i spåret. Hon hade sjunde tid sammanlagt, 26 sekunder efter tyskan Hanna Kebinger, men snabbare än världscupåkare som Franziska  Hildebrand, Evgeniya Burtasova och vinnaren Alina Stremous.

Precis som Bettan inledde Annie Lindh med fem fullträffar i första liggande och avancerade 13 placeringar till 25:e plats. Däremot åkte hon på tre bom i det andra skyttet och ytterligare två i första stående och föll till 34:e plats. Annie avlutade sedan med två bom även i det sista skyttet och gick ut på slutvarvet som 39:a - och lyckades hålla placeringen in i mål, 4,14 bakom Alina Stremous. Hon var 1,42 efter snabbaste åkare i spåret och imponerade med att ta poäng för tredje tävlingen i rad.

Herrarnas jaktstart

Det var svårt och chansartat i de ombytliga kastvindarna även i herrarnas jaktstart. Gabriel Stegmayr inledde fint med fullt i det första skyttet och avancerade 19 placeringar till 27:e plats. När han lyckades nolla ännu en gång på 20 sekunder i andra liggande lämnade han vallen som 14:e man och låg även kvar på samma placering, trots ett missat skott i första stående. Tyvärr tappade Gabriel tre placeringar efter ytterligare tre bom i det avlutande skyttet och blev dessutom passerad av fyra åkare på slutvarvet till 21:a plats i mål, 3,28 bakom norrmannen Sverre Dahlen Aspenes. Gabriel gjorde en stark insats på skjutvallen och klättrade hela 25 placeringar från start. I spåret var han 1,11 långsammare än Philipp Horn från Tyskland, men 11:a i själva jaktstarten.

Trots en lovande inledning med tredje och fjärde åktid på det första varvet fick Simon Hallström och Emil Nykvist en jobbig start på den blåsiga skjutvallen med tre bom vardera och föll tillbaka i resultatlistan. Simon blev till sist 48:a efter hela 13 missade skott, men var bäst åkmässigt av svenskarna, 59 sekunder efter snabbaste man. Emil hade totalt 10 bom och hamnade på 52:a plats i mål -  och var 2,44 långsammare än Philipp Horn i spåret.

I morgon avslutas EM i Arber med mixstafett kl. 10.30, följt av singel mixstafett tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info