Hoppa till sidans innehåll

Bettan bäst av svenskarna i IBU-cupen

18 DEC 2021 17:37
Elisabeth Högberg sköt fullt även i lördagens sprint i Obertilliach, vilket räckte till nionde plats i en högklassig tävling. Sara Andersson blev 12:a i mål, med Emma Nilsson på placeringen strax bakom.
  • Uppdaterad: 18 DEC 2021 17:37

Damer sprint

På väg in till det liggande skyttet var Elisabeth Högberg 18 sekunder från täten - och lämnade sedan vallen på 14:e plats efter fem fullträffar. Tack vare samma fina skjutresultat i stående avancerade hon till åttonde plats, men fick släppa Anastasiia Goreeva förbi sig på slutvarvet. Bettan blev till sist nia i mål, 31 sekunder bakom ryskans landsmaninna Anastasia Shevchenko som tog hem segern med tre tiondelars marginal före Paula Botet från Frankrike. Idag var Bettan 41 sekunder långsammare än tyskan Franziska Hildebrand i spåret med 19:e åktid, men imponerade på nytt med sitt säkra nollskytte.

Sara Andersson åkte i paritet med Bettan på det första varvet och lyckades också skjuta fullt i liggande. Hon gick ut på mellanrundan knappt två sekunder bakom sin rutinerade kollega på 17:e plats, men klättrade fem placeringar på vägen till det stående skyttet. Där blev det en bom, vilket gjorde att Sara var tillbaka på 17:e plats - men plockade fem placeringar även på slutvarvet till 12:e plats i mål, 56 sekunder från segern. 18-åringen från Mora hade inte riktigt samma fart som i torsdagens distanslopp, men var ändå bäst av svenskorna med 15:e tid i spåret, 32 sekunder efter snabbaste åkare.

Det blev en härligt revansch för Emma Nilsson efter de fyra bommarna i det senaste distansloppet. Idag inledde hon starkt med fullt i det liggande skyttet och lämnade vallen på 20:e plats, drygt 20 sekunder från täten. När Emma sedan lyckades nolla även i stående klättrade hon till 13:e plats och höll placeringen ända in i mål, sju sekunder bakom Sara. I spåret var Emma 56 sekunder efter snabbaste åkare - en stabil insats som visar att hon har kapaciteten att kämpa om topplaceringar i IBU-cupen när både åkningen och skyttet stämmer.

Ella Halvarsson startade optimistiskt i spåret och var snabbast av svenskorna på det första varvet. Tyvärr gjorde en bom i det liggande skyttet att hon var knappt 50 sekunder från täten på 55:e plats ut på mellanrundan. Där plockade Ella ändå sex placeringar och sköt dessutom fullt i stående. Tack vare det gick hon ut på det sista varvet som 32a; men tröttnade mot slutet och hamnade utanför poängplats som 48:a i mål, drygt två minuter bakom Anastasia Shevchenko. Sammanlagt var Ella 1,31 efter snabbaste åkare i spåret.

Det blev en trist start för Ingela Andersson som åkte på hela tre bom i det liggande skyttet. Hon avancerade ändå 18 placeringar på mellanvarvet och lyckades sedan ta viss revansch med fem fullträffar på 26 sekunder i stående. Ingela hade 15 sekunder upp till poängplats när hon lämnade vallen på 50:e plats, men hade inte den riktiga farten idag utan fick samma placering i mål, två sekunder bakom Ella. Ingela var tre tiondelar långsammare än Emma i spåret, totalt 57 sekunder efter Franziska Hildebrand.

Nicolina Lindqvist inledde med ett missat skott i liggande och lämnade vallen på 71:a plats. Trots ytterligare en bom i det stående skyttet avancerade hon sex placeringar, men fick släppa två åkare förbi sig på slutvarvet till 67:e plats i mål, 2,35 bakom Anastasia Shevchenko. I spåret var Nicolina 2,21 efter snabbaste åkare.

Herrar sprint

Det blev tyvärr inga poäng för de svenska herrarna idag heller. Viktor Brandt var 62:a  i mål efter tre bom, med 19-årige Oscar Andersson på placeringen närmast bakom. Han imponerade med fullt skytte, men hade inte tillräcklig fart i spåret. Alfred Eriksson hamnade på 89:e plats efter tre missade skott, medan Tobias Arwidson var förkyld och inte kom till start.

I morgon avslutas IBU-cupen i Obertilliach med mixstafett kl. 10.30, följt av singel mixstafett tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info