Hoppa till sidans innehåll

Bettan bäst av svenskarna i IBU-cupen

09 JAN 2022 17:59
Det blev en ny fin placering för Elisabeth Högberg som hamnade på sjunde plats i söndagens sprint i IBU-cupen. Dessutom tog 19-årige Oscar Andersson poäng för första gången som 34:a i herrarnas tävling.
  • Skapad: 09 JAN 2022 17:59

Damer sprint

Elisabeth Högberg var bara sex sekunder från täten om sjunde åkare inför det liggande skyttet, men åkte på en bom och lämnade vallen som 33:a. Hon avancerade sedan 12 placeringar på vägen till stående - och där gick det betydligt bättre. Tack vare fem fullträffar var Bettan femma när hon gav sig ut på slutvarvet, men fick släppa två snabba åkare förbi sig och hamnade på sjunde plats i mål, 41 sekunder efter segrande Larisa Kuklina från Ryssland som sköt fullt. Idag var den rutinerade svenskan en knapp halvminut långsammare i spåret än norskan Ragnhild Femsteinevik med 11:e åktid sammanlagt - och med dagens resultat har dessutom Bettan avancerat till andra plats i den totala cupen.

Precis som igår öppnade Sara Andersson i ett rasande tempo och var snabbast av alla på väg in till liggande, men missade ett av skotten. Hon låg på 14:e plats när hon lämnade vallen - och var tre placeringar bättre inför det stående skyttet. Med en nolla hade Sara slagits med Bettan om att bli bästa svenska, men efter ännu en bom gick hon ut på slutvarvet som 21:a. Hon lyckades ändå passera tre åkare och spurtade i mål på 18:e plats, precis en minut från segern. Efter den snabba starten mattades Sara en aning i spåret, men hade ändå nionde tid totalt - 23 sekunder efter bästa åkare, men sex sekunder före Bettan.

Erika Österman klarade sig med en bom i det stående skyttet, men hade inte den riktiga farten mot det tuffa motståndet och blev 66:a i mål, åtta placeringar före Anna-Karin Heijdenberg som inledde med fyra bom i liggande, men tog revansch med en nolla i det stående skyttet. Bente Skåle och Alva Sköld hamnade till slut på 89:e och 90:e plats, båda med tre missade skott.

Herrar sprint

Oscar Andersson var snabbast av svenskarna på det första varvet och fick dessutom en smakstart med fem fullträffar på 25 sekunder i det liggande skyttet. Han lämnade vallen som 11:e man, men tappade 11 placeringar på vägen till stående. Där missade Oscar ett av skotten och var 23:a ut på slutvarvet, men tröttnade lite och hamnade på 34:e plats i mål, 1,35 bakom segrande norrmannen Sindre Fjellheim Jorde. 19-åringen från Älvdalen gjorde ändå en fin insats och tog poäng för allra första gången i IBU-cupen -  snyggt jobbat!

Precis som Oscar inledde Anton Ivarsson med fullt i det liggande skyttet, men åkte sedan på två bom i stående och blev 54:a i mål, medan Alfred Eriksson var fyra placeringar bakom - även han med två missade skott. Erik Larsson inledde med två bom, men gjorde sedan ett starkt mellanvarv med 10:e åktid. Kanske fick han betala för det för efter fyra missade skott i stående fick 19-åringen från Mora nöja sig med 82:a plats i mål - och Emanuel Westberg blev till sist 88:a efter sammanlagt tre bom.

IBU-cupen stannar kvar ytterligare en vecka i slovakiska Brezno-Osrblie med kortdistans, sprint och jaktstart på schemat. Tävlingarna drar igång på onsdag den 12 januari.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info