Hoppa till sidans innehåll

Bettan på fjärde plats i IBU-cupen

08 JAN 2022 17:08
Det blev en ny topplacering för Elisabeth Högberg i lördagens sprint i slovakiska Brezno-Osrblie där hon blev fyra med fullt skytte. Dessutom hamnade 18-åriga Sara Anderson på 14:e plats, trots två bom.

 
  • Skapad: 08 JAN 2022 17:08

Damernas sprint

Elisabeth Högberg var 14 sekunder från täten som 12:e åkare inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som sjua efter fem fullträffar. På vägen till stående tappade hon visserligen en placering, men lyckades sedan nolla på nytt och avancerade till tredje plats. Vid sista mellantiden hade hon fått släppa Victoria Slivko förbi sig med en tiondel, men var före ryskan i i mål, 57 sekunder bakom segrande Ragnhild Femsteinevik från Norge. Länge såg det ut som om det skulle bli ännu en pallplats för Bettan, men sent startande norskan Juni Arnekleiv avslutade starkt och knep tredjeplatsen med knappt två sekunder tillgodo. Det var ändå en ny fin insats av den rutinerade svenskan som hade 16:e åktid sammanlagt, 46 sekunder efter Ragnhild Femsteinevik som också var snabbast i spåret.

Efter en supersnabb start var Sara Andersson trea på väg in till det liggande skyttet. Precis som Bettan lyckades hon skjuta fullt och lämnade också vallen som tredje åkare, bara åtta sekunder efter Ragnhild Femsteinvik. Tack vare tredje åktid på mellanrundan var hon i fint slagläge för en riktig topplacering som tvåa när det var dags för stående, men missade tyvärr två av skotten. Det gjorde att Sara föll till 17:e plats, men åkte fortsatt snabbt och tog sig förbi tre åkare på slutvarvet till 14:e plats i mål, 1,23 från segern och 26 sekunder bakom Bettan. Den lovande 18-åringen från Mora imponerade stort i spåret där hon var så bra som trea sammanlagt, 21 sekunder efter bästa åkare - och med fullt skytte hade hon faktiskt varit tvåa.

De övriga fyra juniordamerna hamnade lite längre ner i resultatlistan, men stod för fina insatser på skjutvallen. Alva Sköld var bara åtta sekunder från poängplats som 44:a i mål efter ett missat skott, medan Anna-Karin Heijdenberg hade en bom mer och hamnade på 66:e plats. Erika Österman var 11 placeringar bakom henne med samma skjutresultat - och för Bente Skåle blev det 88:e plats till slut, men med en enda bom precis som för Alva.

Herrar sprint

Sverige ställde upp med fem juniorer som fick känna på hetluften mot ett tufft motstånd där flera av konkurrenterna hade fina meriter från Världscupen. Erik Larsson lyckades bäst som 42:a i mål efter tre bom, 1,51 bakom segrande Aleksander Fjeld Andersen från Norge. Han hade dessutom klart bästa åktid av svenskarna, 50 sekunder efter Håvard Gutubö Bogetveit som var snabbast. Alfred Eriksson hade däremot det bästa skyttet med ett missat skott, vilket räckte till 58:e plats. Anton Ivarsson blev 65:a efter två bom, medan Emanuel Westberg missade tre skott och kom på 84:e plats. Oscar Andersson hade en jobbig dag på skjutvallen med hela fem bom och hamnade till slut på 94:e plats i mål.

I morgon fortsätter IBU-cupen i Brezno-Osrblie med ytterligare en sprint. Herrarna kör igång kl. 10.30 och damerna kl. 14.00.

Text och analys: L-G Alsenius

 


E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info