Hoppa till sidans innehåll

Bettan tvåa i IBU-cupen!

10 MAR 2022 21:21
Det blev fina svenska resultat i damernas sprint i  italienska Ridnaun med Elisabeth Högberg som tvåa - och med ytterligare två åkare bland de 10 främsta. Emil Nykvist var bäst av herrarna på 19:e plats i mål.
  • Skapad: 10 MAR 2022 21:21

Damer sprint

Elisabeth Högberg var sexa på väg in till liggande, men fyra när hon lämnade vallen efter fullt skytte. På det andra varvet avancerade hon två placeringar med tredje åktid  - och låg även kvar på andra plats, trots en straffrunda i stående. Bettan hade alltför långt upp till segern, men höll andraplatsen utan problem in i mål, 15 sekunder bakom fransyskan Lou Jeanmonnot. Det var ett glädjande formbesked av den svenska veteranen som hade fjärde åktid sammanlagt, en halvminut efter Sophie Chauveau från Frankrike. Bettan hade dessutom nionde tid på skjutvallen efter två serier på 55 sekunder och har skaffat sig ett lysande utgångsläge inför lördagens jaktstart.

Inför det liggande skyttet var Ingela Andersson fyra sekunder långsammare än Bettan, men lämnade vallen tre tiondelar före henne som trea efter fem fullträffar på 26 sekunder. På mellanrundan blev Ingela passerad av landsmaninnan, men låg fortsatt på tredje plats och i fint slagläge när det var dags för stående. Tyvärr åkte hon på två bom och föll 10 placeringar, men avslutade starkt på det sista varvet och klättrade till sjunde plats i mål, 47 sekunder från segern. Ingela hade åttonde tid i spåret, totalt 38 sekunder efter snabbaste åkare - och dessutom tredje skjuttid efter två serier på 50 sekunder.

Emma Nilsson fick också en lovande start med fem fullträffar i liggande. Hon lämnade vallen som 10:a och var en placering bättre på väg in till det stående skyttet. Där gjorde en bom att värmländskan föll till 13:e plats, men tack vare 10:e åktid på det sista varvet avancerade hon fyra placeringar och blev nia i mål, en dryg sekund bakom Ingela. Emma fortsätter att visa fin form och hade 13:e åktid sammanlagt, 54 sekunder långsammare än Sophie Chauveau, men bara 16 sekunder efter Ingela. Precis som för henne är det dessutom bara en dryg straffrunda upp till pallen inför jaktstarten.

Tack vare fullt på 26 sekunder i det liggande skyttet låg Nicolina Lindqvist på 18:e plats och höll även placeringen på mellanrundan. Däremot åkte hon på en straffrunda i stående och fick släppa tre åkare förbi sig till 21:a plats i mål, 1,21 bakom Lou Jeanmonnot. Nicolina var totalt 1,38 efter bästa åkare i spåret, men snabbast av alla på skjutvallen efter två serier på 47 sekunder. Dagens resultat är dessutom nytt personbästa i IBU-cupen för 24-åringen från Östersund.

Anna Hedström var bara 15 sekunder från täten som 11:a inför det liggande skyttet, men lämnade vallen på 35:e plats efter ett missat skott. Hon avancerade sedan 11 placeringar på vägen till stående, men åkte på ytterligare tre bom och föll till 41:a plats, På slutvarvet tog sig Anna ändå förbi två åkare och blev 39:a i mål, 2,20 från segern - och åkmässigt var hon 1,05 långsammare än Sophie Chauveau.

Ella Halvarsson inledde med fullt i liggande och gick ut på mellanrundan som 32:a. Däremot åkte hon på en straffrunda i stående och föll två placeringar och hamnade till sist på 46:e plats i mål, 2,31 bakom Lou Jeannonnot. Ella hade det tungt i spåret och var sammanlagt 2,27 efter snabbaste åkare.

Herrar sprint

Emil Nykvist var bara 14 sekunder från täten som 13:e man på väg in till det liggande skyttet, men åkte på en bom och lämnade vallen som 26:a. Han avancerade däremot sju placeringar på mellanrundan, men missade ytterligare ett skott i stående och föll till 25:e plats. På nytt avslutade Emil starkt i spåret och klättrade till 19:e plats i mål, 1,08 bakom norrmannen Erlend Bjöntegaard. Åkmässigt hade han 10:e tid totalt, 57 sekunder långsammare än tyskan Philipp Horn, men klart snabbast av svenskarna.

Tack vare fem fullträffar i liggande var Henning Sjökvist bara 18 sekunder från täten som 12:a, men tappade sedan två placeringar på vägen till stående. Han åkte dessutom på en straffrunda och lämnade vallen som 17:e man, men fick släppa Emil och ytterligare fyra åkare förbi sig på slutvarvet till 22:a plats i mål, sex sekunder bakom landsmannen. Henning var sammanlagt 1,35 efter snabbaste åkare i spåret.

Simon Hallström var tillbaka efter sjukdom och har fortfarande en bit kvar till sin gamla åkform. Han inledde dessutom med tre bom i det liggande skyttet och missade ytterligare två skott i stående, Simon hamnade till sist på 56:e plats i mål, 2,53 bakom Erlend Bjöntegaard - och han var sammanlagt 1,28 långsammare än Philipp Horn åkmässigt.

Det var även ett tag sedan Viktor Brandt gjorde sin senaste tävling i IBU-cupen. Han åkte på två straffrundor i det liggande skyttet och missade ytterligare ett skott i stående. Viktor lämnade vallen som 45:a, men blev passerad av 12 åkare på slutvarvet till 57:e plats i mål, nio sekunder bakom Simon. I spåret var han 2,36 efter snabbaste man.

På lördag fortsätter IBU-cupen i Ridnaun med jaktstarter, där vi alla 10 svenskarna kvalificerade. Damerna kör kl. 10.30 medan herrarnas tävling avgörs kl. 13.00.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info