Hoppa till sidans innehåll

Bettan vinnare i IBU-cupens jaktstart!

18 JAN 2020 17:07
Elisabeth Högberg klättrade från 10:e plats ända upp till seger i lördagens jaktstart i Osrblie, efter en bom. Anna Hedström gjorde också en imponerande insats när hon avancerade sju placeringar och blev topp 10 för första gången som åtta i mål.
  • Uppdaterad: 18 JAN 2020 17:07

Damernas jaktstart

Tack vare bästa åktid avancerade Elisabeth Högberg två placeringar redan på det första varvet och lämnade vallen som sjua, trots en bom i första liggande. Hon var snabbast även på nästa runda och ytterligare en placering bättre in till det andra skyttet - och efter fem fullträffar låg hon på femte plats, 15 sekunder på pallen. Bettan tog in nästan hela det avståndet på vägen till första stående, för tredje gången med bästa åktid. Medan norskan Karoline Erdal åkte på en straffrunda sköt Bettan fullt igen och gick ut på det fjärde varvet knappt tre sekunder bakom tyskan Franziska Hildebrand som tog över täten - och med ryskan Anastasiia Porshneva i hasorna. På väg in till det avslutande skyttet var trion tillsammans, men när Bettan sköt sin tredje nolla medan de två andra åkte på var sin bom hade hon ledningen med drygt 20 sekunder och kunde helt ohotad gå i mål som segrare för andra gången den här säsongen. Ännu en gång var Bettan snabbast av alla i spåret - och naturligtvis även bäst i själva jaktstarten!

- Tävlingen idag var bra. Jag fokuserade bara på skyttet, för jag har haft problem med liggskyttet de senaste veckorna och nästan hela vintern, säger Elisabeth Högberg och fortsätter:

- Jag tycker att jag klarade det riktigt bra och är nöjd med bara en bom och åkningen har blivit bättre och bättre. Jag försökte ge det jag hade idag och är jättenöjd med att vinna dagens tävling.

Anna Hedström startade som 15:e åkare, men avancerade två placeringar på vägen till det första liggande skyttet. När hon lyckades skjuta fullt lämnade Anna vallen på 10:e plats, bara tre sekunder bakom Bettan, men tack vare tredje åktid var hon två placeringar bättre när det var dags för det andra skyttet. Där åkte hon på en bom och föll till 11:e plats och låg kvar på samma placering inför första stående. Där sköt Anna på 24 sekunder och avancerade till nionde plats, trots ytterligare ett missat skott. När hon sedan nollade på 23 sekunder i det sista skyttet gick hon ut på slutvarvet som sjua, men fick ge sig för tyskan Vanessa Voigt på upploppet och blev åtta i mål. 1,11 från segern. Resultatet är nytt personligt rekord för Anna i IBU-cupen och endast två bom är ett stort fall framåt för den lovande skidskytten från Sollefteå. I spåret hade hon så bra som sjätte åktid, 26 sekunder efter Bettan, men ett par sekunder snabbare än meriterade världscupåkaren Franziska Hildebrand - och Anna var även sexa i själva jaktstarten.

Anna Hedström Osrblie

Det var 45 sekunder upp till täten från start för Ingela Andersson, men in till det första liggande skyttet hade hon minskat avståndet med sju sekunder. Precis som Bettan inledde hon med en bom och gick ut på det andra varvet som sexa, men fick släppa tre åkare förbi sig på vägen till andra liggande. Där lyckades Ingela skjuta fullt och avancerade till sjunde plats och låg kvar på samma placering när det var dags för det tredje skyttet. Tyvärr gjorde två missade skott att hon förlorade viktiga sekunder mot täten, men hon lämnade ändå vallen som åtta, strax bakom Anna. Precis som för henne blev det snabba fem fullträffar i sista stående - i Ingelas fall på 21 sekunder. Hon låg på nionde plats när hon gick ut på slutvarvet, men tröttnade lite och gick i mål som 11:a, 13 sekunder bakom Anna. Fortfarande har Ingela en bit kvar till toppformen efter sin förkylning. Idag var hon 46 sekunder långsammare än Bettan i spåret med 12:e åktid - och hon var även 12:a i själva jaktstarten. Däremot hade hon tredje tid på skjutvallen efter fyra serier på 1,41.

Felicia Lindqvist gick ut 24 sekunder bakom Anna som 20:e åkare från start, men avancerade två placeringar på vägen till det första liggande skyttet. Precis som landslagskompisen inledde hon med fem fullträffar och lämnade vallen på 13:e plats. Tyvärr gjorde en bom i andra liggande att hon föll tre placeringar och efter ytterligare två missade skott i första stående låg Felicia på 24:e plats. Hon tog snabb revansch med fullt i det avslutande skyttet och klättrade till 20:e plats - och lyckades sedan passera ytterligare en åkare med åttonde tid på slutvarvet till 20:e plats i mål, 2,41 bakom Bettan. Totalt var Felicia 1,07 långsammare än henne i spåret med 22:a åktid.

Det var en bra bit fram till täten för Nicolina Lindqvist som dessutom inledde med en bom i första liggande och gick ut på den andra rundan som 42:a. Trots fullt i det andra liggande skyttet tappade hon en placering och lämnade sedan vallen som 45:a efter ytterligare två straffrundor i första stående. Nicolina avslutade med en fjärde bom i det sista skyttet och gick ut på slutvarvet på samma placering, men fick nöja sig med 49:e plats i mål, 5,23 från segern. I spåret var hon drygt två minuter långsammare än Bettan.

Emma Nilsson kände sig tyvärr lite krasslig och kom inte till start.

Herrarnas jaktstart

Gabriel Stegmayr

Gabriel Stegmayr var 37:a från start, men avancerade 10 placeringar efter fem fullträffar i första liggande. Visserligen tappade han fem placeringar på det andra varvet, men nollade även i det andra skyttet och lämnade vallen på 25:e plats. På vägen till första stående fick Gabriel släppa en åkare förbi sig - men tack vare fullt skytte på 18 sekunder klättrade han ytterligare till 19:e plats. Han låg kvar på samma placering inför det sista skyttet där han lyckades skjuta sin fjärde nolla, även den här gången på 18 sekunder. Det gjorde att Gabriel gick ut på slutvarvet som 15:e man,, men fick släppa två åkare förbi sig och spurtade i mål på 17:e plats, 2,51 bakom segrande norrmannen Endre Strömsheim. I spåret hade han 42:a åktid, men var ändå inte mer än 1,52 efter Sindre Pettersen från Norge. Resultatet är hans näst bästa i IBU-cupen och tack vare klättringen med hela 20 placeringar hade han så bra som nionde tid i själva jaktstarten. Gabriels nollskytte var imponerande, men dessutom var han överlägset snabbast på skjutvallen, efter fyra serier på 1,27!

Simon Hallström hade fått ont i ryggen och avstod därför att tävla.

IBU-cupen är tillbaka igen den 8 februari med sprinttävlingar i tyska Arber, följt av masstart för 60 åkare dagen därpå.

Text och analys: L-G Alsenius
Bilder: Erika Oskarsson och bhoto.de

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info