Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Blygsamma resultat för svenskorna i världscupsprinten

09 JAN 2020 17:54
Det var tungt i spåret och alltför många bom för de svenska damerna i dagens sprint i Oberhof. Hanna Öberg var främst på 21:a plats och även Linn Persson och Elvira Öberg tog världscuppoäng. Marte Olsbu Röiseland vann med över en halv minut.
  • Uppdaterad: 09 JAN 2020 17:54

I förhandsintervjuerna var Hanna Öberg osäker på formen, men hon var ändå bara 16 sekunder från täten in till det inledande skyttet. Tyvärr blev det en bom i liggande, vilket gjorde att hon gick ut på mellanrundan som 22:a. Hon tappade ytterligare sju placeringar på vägen till stående och sköt sedan ännu en bom, i en snabb serie på 21 sekunder. Hanna lämnade vallen på 15:e plats, men förlorade 41 sekunder och sex placeringar på slutvarvet och blev 21:a i mål, drygt två minuter efter segrande Marte Olsbu Röiseland. I spåret var hon faktiskt bara trea av svenskorna idag, 1,15 långsammare än tyskan Denise Herrmann, men däremot hade Hanna femte snabbaste tid på skjutvallen, efter två serier på 50 sekunder.

Det var spännande att se om Linn Persson hade hunnit få tillbaka den fina form som hon visade i tävlingarna innan jul, trots en förkylningsperiod under mellandagarna. Hon var några sekunder långsammare än Hanna på det första varvet och missade också ett skott i liggande. När Linn lämnade vallen var hon 50 sekunder från täten på 40:e plats, men lyckades sedan klättra nio placeringar på vägen till stående, tack vare nionde åktid. Hon gick ut på slutvarvet som 26:a, trots ytterligare en bom - och i mål hamnade värmländskan på 27:e plats, 12 sekunder bakom Hanna. Däremot var Linn 14 sekunder snabbare än henne i spåret och bäst av svenskorna med 21:a åktid, en dryg minut efter främsta åkare.

Precis som Linn var Elvira Öberg sjuk under helguppehållet och missade viktiga träningsdagar. Hon inledde också försiktigare än vanligt på det första varvet där hon var 24 sekunder från täten, men åkte trots det på två bom i det liggande skyttet. Det gjorde att Elvira gick ut på mellanrundan först på 63:e plats, men avancerade i spåret och var fem placeringar bättre in till stående. Där tog hon sedan snabb revansch med fem fullträffar och avancerade till 31:a plats och i mål var hon 33:a, 11 sekunder bakom Linn. Elvira tappade minst av svenskorna på slutvarvet och totalt var hon 1,21 efter Denise Herrmann i spåret, men bara fem sekunder långsammare än syster Hanna.

Det var roligt att se Anna Magnusson tillbaka i Världscupen efter sin handledsoperation i somras. Hon var några sekunder snabbare än Elvira in till det liggande skyttet där hon lyckades skjuta fullt, men när serien tog hela 47 sekunder var hon några sekunder bakom Hanna som 26:a. Tack vare fortsatt fin fart i spåret avancerade Anna tre placeringar på mellanvarvet, men åkte på två bom i stående och lämnade vallen som 42:a. Där låg hon kvar även mål, endast nio sekunder från en poängplats. I spåret var Anna 1,16 efter snabbaste åkare, men bara en sekund långsammare än Hanna. Trots allt en lovande comeback - och det blir säkert ännu bättre i Ruhpolding nästa vecka.

Mona Brorsson var några sekunder snabbare än Linn in till det första skyttet, men missade ett skott och lämnade vallen strax bakom landslagskompisen som 41:a. Hon avancerade däremot fem placeringar på det andra varvet, men hade sedan ett jobbig stående serie där det blev hela bom. Det gjorde att Mona föll tillbaka i resultatlistan och i mål var hon 59:a, nästan tre och en halv minut bakom Marte Olsu Röiseland. I spåret var hon ändå näst snabbast av svenskorna, 1,14 efter Denise Herrmann och 13 sekunder långsammare än Linn. Mona kan naturligtvis betydligt bättre och det får vi hoppas att hon visar både i lördagens stafett och i den avslutande masstarten.

Efter två starka segrar i IBU-cupen fick Johanna Skottheim chansen i Världscupen. Hon inledde lovande och var faktiskt snabbast av svenskorna in till det liggande skyttet, bara nio sekunder från täten. Men efter två bom gick hon ut på mellanvarvet som 54:a och låg kvar på samma placering in till stående. Med en nolla hade Johanna kämpat om en poängplats, men när det blev ytterligare två missade skott lämnade hon vallen som 57:a. På slutvarvet fick hon det tyngre och gick i mål på 62:a plats, sju sekunder bakom Mona. Johanna var 1,29 efter snabbaste åkare och långsammast av svenskorna, men ändå bara nio sekunder efter Elvira. Förhoppningsvis stämmer skyttet bättre nästa vecka.

I morgon fortsätter världscuptävlingarna i dimmiga Oberhof med herrarnas sprint kl. 14.30. Vi får hoppas att någon av svenskarna lyckas slå till med säsongen första topp 10-resultat.

Text och analys: L-G Alsenius

 Foto: Per Danielsson

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info