Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Covid-19 detta gäller för säsongen 2021/2022

05 NOV 2021 14:20
Den förra säsongen blev inte som vi är vana vid. Många fick inte tävla och de som fick tävla upplevde en annorlunda säsong med många regler och restriktioner. En ny säsong närmar sig och detta gäller för säsongen 2021/2022.
  • Skapad: 05 NOV 2021 14:20

IBU:s Internationella tävlingar (världscupen, IBU-cup, IBU junior-cup, IBU Open European Championship)  

IBU jobbar fortsatt hårt för att minska spridningen av viruset och har satt upp regler som måste följas för att kunna få ut sin ackreditering. Detta gäller alla åkare, ledare, vallare och alla personer som befinner sig inom ackrediterat område under evenemang.  

För att få ut en ackreditering krävs:  

  • Ett uppladdat COVID-19 certifikat i din profil i IBU Membercenter. (Det går att ladda ner från E-hälsomyndigheten) 
  • Signera IBU´s COVID 19 Declaration of Obligations (Annex 1) som går att hitta i Membercenter som ett dokument. Ladda upp detta formulär ifyllt till IBU Membercenter.  
  • För personer som inte är vaccinerade kommer ett giltigt negativt COVID-19 PCR test (inte äldre än 72h) att krävas. För att vistas inne på området krävs det att en ovaccinerad person ALLTID kan uppvisa ett negativt PCR-test som inte är äldre än 72h. 

Utöver det är det munskyddskrav inomhus, men inte utomhus.  

Om någon aktiv som blir uttagen till en internationelltävling inte är vaccinerad är utgångpunkten att den aktive själv får stå för kostnader för PCR tester. 

I Östersund pågår just nu förberedelserna inför världscup 1 & 2 där arbetet för att följa IBU:s satta regler ingår i arbetet.  

“För att arrangera världscuppremiären nu om några veckor följer vi noga såväl myndigheters riktlinjer som IBU:s interna regler vilka många gånger är betydligt striktare. På det ackrediterade arenaområdet kommer exempelvis enbart vaccinerade människor att ha tillträde, alternativt krävs uppvisande av negativa PCR-test ej äldre än 72 timmar för att säkerställa att alla närvarande är smittfria. Vid inomhusaktiviteter på stadion kommer också munskydd att krävas av såväl tävlande, team som funktionärer” säger Martin Ohlsson projektledare för världscupen i Östersund. 

Olympiska vinterspelen i Beijing Kina 

För att åka till OS i Kina som aktiv, ledare eller vallare krävs det fullvaccination och intyg på detta. Utan vaccinering behöver man vara 21 dagar i karantän. Det kommer också krävas två PCR tester för alla innan inresa till Kina. 

“Det kommer i prakten att vara omöjligt att åka till OS utan att vara vaccinerad men eftersom alla i landslagen och ledare runt teamen är vaccinerade ser vi inte detta som något problem. Vi har inte fått all information om exakt vad som kommer gälla på plats i Kina men man kan räkna med många tester och restriktioner. Jag tror erfarenheterna från förra säsongen är värdefulla då vi såg att det fungerar bra med Teams-möten och bubblor.” säger Anna-Maria Uusitalo sportchef Svenska Skidskytteförbundet  

Nationella tävlingar - SWE-cup, regionscuper, nordiska ungdomskampen och riksfinalen  

Vi kommer att köra alla tävlingar enligt grundplanen och fortsätter att följa folkhälsomyndighetens rekommendationen.  

“Vi har inga restriktioner i Sverige nu men har beredskap på att om situationen kräver kan tävlingsupplägget anpassas”, säger Ulrika Öberg 

Från Svenska Skidskytteförbundets håll uppmanar vi till vaccination för att minska risken för smitta i samhället. Vi vill att skidskyttefamiljen fortsätter och värnar om varandra och där är vaccination för covid 19 en del av vår väg framåt.  

Skribent: Emma Höglund
E-post: Adressen Gömd



 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info