Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Dags att söka till skidskyttegymnasiet

30 SEP 2021 14:49
Du som går i årskurs 9 och vill börja på skidskyttegymnasium hösten 2022, nu är det dags att skicka in ansökan.
  • Uppdaterad: 30 SEP 2021 14:49

Som elev på ett skidskyttegymnasium kan du välja bland de program skolan har att erbjuda samtidigt som du får en gedigen specialidrottsutbildning med stöd av kompetenta skidskyttetränare. Skidskyttegymnasium med riksintag (RIG) finns på två orter i Sverige; Sollefteå och Torsby och skidskyttegymnasium med nationell godkänd idrottsutbildning (NIU) finns nu mer på 6 orter i Sverige; Boden, Sollefteå, Östersund, Sveg, Torsby och nykomlingen i skaran Mora. 

- Skidskytte växer och just dalarna är en region med stor tradition till skidåkning, desutom har Mora gymnasium har fostrat många framgångsrika idrottare genom åren. Dalarna är en region i utveckling och vi ser det positivt att ha ett skidskyttegymnasium i regionen, säger Anna-Maria Uusitalo sportchef på skidskytteförbundet.  

Den 1 oktober öppnar ansökningsperioden.  

Vi ställde tre frågor till våra skidskyttegymnasium för att lättare få en överblick på de olika skolorna. 

Varför ska man välja just ert skidskytte-gymnasium? 

Härjedalens Gymnasium  

Här får man möjlighet till träning med kvalitet, samtidigt som vi ser till hela människan. Mycket fokus på sammanhållning, trivsel och välmående för att kunna prestera bra.” 

Mora gymnasium 

“Engagerade och kunniga lärare/tränare med lång erfarenhet. God sparring genom att vi har många av landets bästa juniorer i längd och skidorientering också.” 

Vintersportgymnasiet, Östersund 

“Närhet till faciliteter i världsklass. Kort kommunikationsväg mellan elev/tränare/lärare.” 

Stjerneskolan, Torsby  

“Närhet till varierad träning som skidskyttestadion med rullskidbana samt skjutvall intill både slalombacke och skidtunnel. Enkelheten att träna bra och effektivt i kombination med skolgång när elevernas boende ligger på kort gångavstånd mellan träningsarenan, gymnasieskolan och Torsby centrum. 

Björknäsgymnasiet, Boden  

“Björknäsgymnasiet har de bästa förutsättningarna för vinteridrott.” 

Hågestaskolan, Sollefteå  

“Sveriges modernaste skidgymnasium! Med toppmoderna faciliteter, fantastisk träningsterräng samt välutbildade tränare finns perfekta förutsättningar att hos oss utvecklas till en elitskidskytt.” 


Vad är det som kännetecknar er ort? 

Härjedalens Gymnasium  

“En mindre ort med familjär känsla och nära till allt, såsom kommunikationer, tävlingar, fjällen och snö. Alla elever bor på ett område med ca 5 min cykelavstånd till skola och till våra träningsanläggningar, som består av rullskidbana, skjutvall med 30 skjutmål, kuperad löp-och cykelterräng, gym, sporthall, simhall och ishall.” 

Mora gymnasium 

God snötillgång under stor del av året med stor variation på terräng och en nybyggd skytteanläggning. Moras starka fäste som skidort skapar ett starkt engagemang, med en stark skidskytteförening och skidklubb. 

Vintersportgymnasiet, Östersund 

Årliga WC-arrangemang. Levande stad i ständig utveckling 

Stjerneskolan, Torsby  

Lång tradition att fostra elever/idrottare som når både bra betyg med utbildning inför framtida yrken och historiskt hjälpt fram flertalet medaljörer på stora internationella tävlingar. Torsby skidskyttegymnasium har löpande fostrat en stor andel av aktiva i de olika skidskyttelandslagen. 

Björknäsgymnasiet, Boden  

Boden är en idrottsstad med traditioner inom vinteridrott. 

Hågestaskolan, Sollefteå  

“Skidstad, skidgymnasiet och niporna! ” 


Rent konkret hur fungerar kombinationen träning/studier på ert gymnasium? 

Härjedalens Gymnasium  

“5 st ledarledda pass på skoltid samt 2 st ledarledda pass utanför skoltid. Studierna läggs upp på 4 år redan från Åk 1.” 

Mora gymnasium 

Eleverna kan välja på många olika program, både högskoleförberedande och yrkesprogram. 3 schemalagda fm/em-pass ligger inlagda varje vecka. Fokus ligger på dubbla karriärer och en flexibel studiegång över 4 år, om man så vill. 

Vintersportgymnasiet, Östersund 

Idrottseleverna går i rena idrottsklasser. Alla tränar tillsammans. 5 veckolångaläger/läsår. 

Stjerneskolan, Torsby  

Närheten mellan idrottsverksamheten och övriga gymnasieskolan skapar en stabil grund för att kunna ha täta kontakter inom skolans hela verksamhet med tillgängliga resurser. Det skapar ännu bättre möjligheter till samarbete och förståelse mellan lärare och elever i kombinationen idrottssatsning + gymnasiestudier. 

Björknäsgymnasiet, Boden  

Vi har en personal som är kompetent och har förståelse för kombinationen idrott/studier dom ställer upp för våra elever i alla lägen 

Hågestaskolan, Sollefteå  

“Fyra schemalagda halvdagar med tränarledd träning på dagtid. ” 

För att komma till ansökan tryck här 

 

Skribent: Emma Höglund
E-post: Adressen Gömd

WCknapp 2021.jpg 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info