Hoppa till sidans innehåll

Dubbelt Öberg på pallen i jaktstarten!

16 JAN 2022 16:03
Elvira Öberg och Hanna Öberg kom tvåa och trea i söndagens spännande jaktstart i Ruhpolding. Linn Persson blev dessutom femma i mål - och Sverige hade alla fem damerna bland de 15 främsta.

 
  • Skapad: 16 JAN 2022 16:03

Trots en inledande bom behöll Elvira Öberg ledningen som hon hade från start, men med Marte Olsbu Röiseland strax bakom efter fullt skytte. När norskan lyckades nolla även i andra liggande tog hon över täten, medan svenskan tappade mark efter ytterligare ett missat skott. Elvira gick ut på det tredje varvet som fyra, men avancerade en placering efter fem fullträffar i det första stående skyttet. Hon kom sedan in till vallen tillsammans med syster Hanna och fransyskan Anais Bescond för att skjuta om pallplatserna - och medan konkurrenterna åkte på var sin bom avlutade Elvira med ytterligare en felfri serie. Det gjorde att hon gick ut på slutvarvet på en klar andraplats och blev också tvåa i mål, 21 sekunder bakom suveräna norskan Marte Olsbu Röiseland som sköt fyra nollor. Elvira gjorde också en ny imponerande insats även om hon bara hade 15:e åktid idag, 26 sekunder efter fransyskan Justine Braisaz-Bouchet - och hon var 11:a i själva jaktstarten.

Hanna Öberg gick ut hårt från start och tog in nio sekunder mot täten på det inledande varvet. Hon avancerade sedan sex placeringar till tredje plats efter fem fullträffar i första liggande och lyckades nolla ännu en gång i det andra skyttet. Tack vare det gick Hanna ut som tvåa på det tredje varvet där hon fick dra på nytt, med fem andra åkare i släptåg. När hon sköt fullt för tredje gången på 23 sekunder i första stående var det bara lillasyster Elvira som hängde på några sekunder bakom - men inför det sista skyttet hade de sällskap av Anais Bescond. Tyvärr gjorde en bom att Hanna fick släppa Elvira förbi sig, men hon sköt snabbare än fransyskan och var åtta sekunder före ut på slutvarvet som trea - en placering som hon höll in i mål, en dryg halvminut från segern. Hanna hade 10:e tid i spåret sammanlagt, 17 sekunder efter snabbaste åkare, men hon var fyra på skjutvallen efter fyra serier på 1,37 - och dessutom näst bäst i själva jaktstarten.

Det blev en fin start för Linn Persson som plockade in sex sekunder på ledande Elvira, i släptåg på snabbåkande Hanna. När hon dessutom lyckades skjuta fullt i första liggande klättrade hon fem placeringar till fjärde plats och fick på nytt en behaglig resa bakom landslagkompisen på vägen till det andra skyttet. Tack vare fem nya fullträffar lämnade Linn vallen som trea, men föll tre placeringar efter en bom i första stående. Hon avlutade däremot med ytterligare en nolla på 21 sekunder i det sista skyttet, vilket gjorde att hon gick ut som femte åkare på slutvarvet.  Där lyckades Linn ta sig förbi både Dorothea Wierer och Dzinara Alimbekava och spurtade in som på nytt säsongsbästa som fin femma, 51 sekunder bakom Marte Olsbu Röiseland. Det var ett härligt formbesked av värmländskan som hade näst snabbaste åktid totalt, knappt tre sekunder efter Justine Braisaz-Bouchet - och hon var även femma i själva jaktstarten.

Precis som Linn fick Mona Brorsson bra draghjälp av Hanna på det första varvet och inledde också med fem fullträffar. Tack vare det fina skyttet plockade hon fyra placeringar till sjätte plats och låg kvar på samma placering inför andra liggande. När Mona lyckades nolla på nytt lämnade hon vallen som sjua och kom sedan in till det tredje skyttet på samma placering tillsammans med fem andra åkare, drygt 20 sekunder bakom ledande Marte Olsbu Röiseland. Tyvärr gjorde en bom att hon föll till åttonde plats, men tappade också tätkänningen. Efter ytterligare en bom i sista stående gick Mona ut på slutvarvet om 12:a, men spurtade förbi tjeckiskan Marketa Davidova till 11:e plats i mål, 1,21 från segern. Svenskan gjorde en ny fin insats med nionde åktid sammanlagt, 17 sekunder efter snabbaste åkare, men en halv sekund före Hanna.

Anna Magnusson började lovande med fem fullträffar i första liggande och avancerade nio placeringar till 16:e plats. Tack var ännu en nolla i det andra skyttet plockade hon ytterligare två placeringar och gick sedan ut på det fjärde varvet som 13:e åkare, trots en bom i första stående. På vägen till det sista skyttet fick Anna släppa fem åkare förbi sig, men avlutade med fem nya fullträffar och avancerade på nytt till 15:e plats - en placering som hon höll in i mål, drygt två minuter bakom Marte Olsbu Röiseland. Anna var totalt 53 sekunder efter snabbaste åkare i spåret, men imponerade på skjutvallen med endast ett missat skott.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info