Hoppa till sidans innehåll

Elvira på tredje plats i världscupsprinten

16 DEC 2021 18:17
Trots två bom men med överlägset bästa åktid lyckades Elvira Öberg nå pallen som trea i torsdagens sprint i franska Annecy-Le Grand Bornand. Sverige hade fyra damer bland de 12 främsta och alla sex topp 30!
  • Uppdaterad: 16 DEC 2021 18:17

Elvira Öberg var snabbast av alla på väg in till det liggande skyttet, men inledde med två bom och lämnade vallen på 63:e plats. Tack vare näst bästa åktid på det andra varvet och fem fullträffar på 23 sekunder i stående klättrade hon ända upp till sjunde plats - och avslutade sedan med att krossa konkurrenterna på slutvarvet. Där var Elvira 12 sekunder före närmaste åkare i spåret och tog in hela 17 sekunder på ledande Marte Olsbu Röiseland som ändå lyckades hålla undan. I mål var norskans segermarginal 15 sekunder före fransyskan  Anais Bescond, medan Elvira var ytterligare sju tiondelar bakom som trea. Det var ett nytt styrkebesked för piteåkaren att ännu en gång stå på pallen med två bom - och i spåret var hon klart snabbast sammanlagt, 22 sekunder före tyskan Denise Herrmann. Elvira har dessutom ett lysande utgångsläge inför jaktstarten.

Linn Persson under torsdagens sprint. Foto: Nordic Focus

På det första varvet var Linn Persson visserligen en knapp halvminut från täten, men lyckades skjuta fullt i liggande. Hon gick ut på mellanrundan på 27:e plats och var två placeringar bättre inför det stående skyttet. Där blev det ytterligare en nolla, trots att Linn tvingades ta om ett av skotten och tappade lite tid. Hon var ändå så bra som sexa när hon lämnade vallen, men fick släppa Elvira och ytterligare en åkare förbi sig på slutvarvet till åttonde plats i mål, 40 sekunder från segern. Idag var Linn 1,02 långsammare än Elvira - men nollskyttet imponerar och det är bara en straffrunda upp till pallen inför lördagens jaktstart.

Hanna Öberg missade det allra första skottet i det inledande skyttet, men satte resten och lämnade vallen 26 sekunder från täten. Hon avancerade starkt med fjärde åktid till 12:e plats på mellanrundan, men fick sedan exakt samma resultat i stående. Hanna låg på 14:e plats när hon gick ut på slutvarvet, men  plockade fyra placeringar på vägen till mål som 10:a, två sekunder bakom Linn. Sammanlagt hade hon sjunde tid i spåret, en halvminut långsammare än Elvira, men Hanna var däremot snabbast av alla på skjutvallen, efter två serier på 46 sekunder. Precis som Linn har hon stora möjligheter att avancera med stabilt skytte i jaktstarten.

Anna Magnusson under torsdagens sprint. Foto: Nordic Focus

På väg in till det liggande skyttet var Anna Magnusson två sekunder snabbare än Linn och lämnade sedan vallen som 23:a efter fem fullträffar. Precis som landslagskompisen fick Anna lite problem under den stående serien, men höll huvudet kallt och lyckades sätta alla skotten på nytt. Hon gick ut på slutvarvet som nia, men hamnade på 12:e plats i mål, 47 sekunder bakom Marte Olsbu Röiseland. I spåret var Anna en sekund långsammare än Linn, totalt 1,03 efter snabbaste åkare. Hon har höjt sin nivå rejält den här säsongen och har dessutom skaffat sig ett fint utgångsläge - både inför jaktstarten och för att få köra i söndagens masstart.

Stina Nilsson inledde starkt i spåret och var bara fyra sekunder efter Elvira som trea inför det liggande skyttet, men åkte på en bom och låg på 36:e plats ut från vallen. På mellanrundan avancerade hon 17 placeringar, men missade sedan ännu ett skott i stående. Stina gick ut på slutvarvet som 31:a  och var ett tag uppe på 23:e plats, men tröttnade en del mot slutet och blev 28:a i mål, 1,09 från segern. Sammanlagt var hon 39 sekunder efter Elvira i spåret med 11:e åktid  - och skyttemässigt börjar Stina stabilisera sig på 80 % träff, vilket är mycket lovande.

Stina Nilsson under torsdagens sprint. Foto: Nordic Focus

Den som började bäst av svenskorna var Mona Brorsson. Hon var så bra som femma när hon lämnade vallen efter fullt i det liggande skyttet och tappade dessutom bara en placering på vägen till stående. Mona hade något stort på gång, men åkte tyvärr på två bom och föll till 30:e plats - en placering som hon också fick i mål, tre sekunder bakom Stina. I spåret var Mona 53 sekunder långsammare än Elvira, men tiotalet sekunder snabbare än Linn och Anna.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info