Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nicklas Olausson

EM-truppen för 2021!

24 JAN 2021 10:00
Kommande vecka är det dags för EM i skidskytte på den polska orten Duszniki-Zdroj. Här presenterar vi den svenska truppen!
  • Uppdaterad: 24 JAN 2021 10:00

27–31 januari arrangeras EM 2021 i Polen, närmare bestämt i den sydvästra staden Duszniki-Zdroj med knappt 5000 invånare. Staden, och Tauron Duszniki Arena, var arrangörer av just EM senast 2017, då tyvärr utan några svenska medaljframgångar. När IBU-cupen kördes på arenan ett drygt år senare blev det dock en svensk pallplats när Johanna Skottheim tog hem en tredjeplats i sprinten.

De två senaste åren har mästerskapet körts i Minsk-Raubichi, Belarus, där vi har fått se flera fina uppvisningar från de svenska åkarna. Inte minst 2019 när Sverige vann medaljligan med sina sex pallplatser under mästerskapet, bland annat genom Emma, Mona, Martin och Sebbes guld i mixstafetten, Hannas guld i distansloppet och Monas guld i sprinten. Förra året blev det slutligen två medaljer till det svenska laget, båda signerade Elisabeth Högberg när hon dels stod högst upp på pallen i sprinten men också kammade hem ett brons i jaktstarten.

Det är en stark trupp bestående av sju damer och fem herrar som åker till Polen för att representera Sverige under mästerskapet. Målsättningen är att komma hem med två medaljer.

 –Det känns kul att lämna IBU-cupen i Arber, Tyskland, för att åka till EM i Duzniki Zdroj, Polen. Jag har ett taggat gäng aktiva med mig som vill fortsätta prestera. Målsättningen är två medaljer och det blir spännande att se om Bettan Högberg kan försvara sitt guld hon tog vid förra årets EM i sprint, säger Erika Oskarsson, ledare för det svenska laget på plats under EM tillsammans med Christofer Eriksson.

Erika Oskarsson, tränare på plats under EM

Det finns en stor spridning mellan rutinerade mästerskapsåkare och debutanter i det svenska laget. En av de mest erfarna åkarna i truppen, som dessutom är regerande EM-guldmedaljör är Bettan Högberg.

 –Jag ser fram emot det sjukt mycket. EM är ett prestigefyllt mästerskap att prestera på. Jag har ju två medaljer från förra året som jag gärna försvarar, så målet är absolut medalj. Åkfarten har funnits i år, så jag ska se till att komma bra förberedd att kunna prestera bra på vallen också. Det kommer bli kul, säger hon själv om det stundande mästerskapet.  

Det uttagna laget förgylls också med flera EM-debutanter. En av dem är Stina Nilsson, som hittills under säsongen har visat på nya framsteg för varje tävling i IBU-cupen.

–Veckorna i Arber har verkligen varit extremt lärorika och jag har försökt att suga åt mig så mycket erfarenheter som det bara går. Jag lär känna den här sporten mer för varje race som jag får, och ser fram emot att få fortsätta utvecklas framöver, säger Stina själv om sin utveckling inom skidskyttet.

Stina Nilsson mästerskapsdebuterar under EM 2021

 

Sveriges EM-trupp

Damer

Elisabeth Högberg, Biathlon Östersund

Anna Magnusson, Piteå skidskytteklubb

Stina Nilsson, Lima skyttegille

Ingela Andersson, K4 IF

Annie Lind, Finnskoga IF

Ella Halvarsson, Biathlon Östersund

Emma Nilsson, Skidklubben Bore

 

Herrar

Malte Stefansson, Oxbergs IF

Oskar Brandt, I2IF

Torstein Stenersen, Biathlon Östersund

Gabriel Stegmayr, Dala Järna IK

Anton Ivarsson, Tullus Skyttegille

 

EM kommer som vanligt att bjuda upp till ett intensivt tävlingsprogram med 4 tävlingar på 5 dagar. Denna gång kommer även SVT att blanda sig in i EM då de väljer att sända Lördagens tävling, det vill säga 30 januari.

Tävlingsprogram EM 2021

27 januari 10:30 - Damer Distans 15km

27 januari 14:15 - Herrar Distans 20km

29 januari 10:30 - Damer Sprint 7,5km

29 januari 14:00 - Herrar Sprint 10km

30 januari 10:30 - Damer Jaktstart 10km

30 januari 13:00 - Herrar Jaktstart 12,5km 

31 januari 10:30 - Singelmixstafett

31 januari 13:00 – Mixstafett

 

Nu önskar vi alla våra svenska åkare ett stort lycka till under EM i Duszniki-Zdroj!

Skribent: Ella Alvin
Epost: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

stanley

idre

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info